Tommy Tomescu, blocat în demersul său politic la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 30 octombrie 2015

Londra_Tommy Tomescu_Europeans Party

Cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie nu vor putea vota la referendumul UE promis de David Cameron, informează Daily Express, tribunalul stabilind că interdicţia la vot în acest caz nu este discriminatorie, cum sugera politicianul român.

Tommy Tomescu, preşedintele Partidului European înregistrat în Marea Britanie, deschisese în urmă cu câteva luni o acţiune legală la High Court, încercând să arate că regulile conform cărora unii cetăţeni ai UE care trăiesc în Marea Britanie nu pot vota la alegerile parlamentare britanice sunt discriminatorii şi sunt contrare legislaţiei Uniunii Europene.

Cu toate acestea, un judecător a blocat parcursul dosarului într-o fază preliminară, concluzionând că românul are un caz fără fundament.

Judecătorul Justice Dove, care a examinat dosarul propus de Tomescu, a stabilit că votul la alegerile generale britanice nu este o chestiune supusă în mod direct legislaţiei UE.

Astăzi, legislaţia Marii Britanii permite cetăţenilor din ţările care aparţin de Commonwealth, în care intră şi două state UE – Irlanda şi Malta – să voteze la toate alegerile din Marea Britanie. Cetăţenii celorlalte state UE, care nu au legături istorice cu Marea Britanie, au dreptul la vot doar la alegerile locale.

Acest lucru înseamnă că cetăţenii ţărilor UE, în afară de Irlanda şi Malta, nu vor putea vota nici la referendumul UE care se pregăteşte.

Cu toate acestea, din cei două milioane şi jumătate de cetăţeni ai UE care locuiesc în Marea Britanie, o parte au obţinut deja cetăţenia britanică, ceea ce le conferă dreptul de a vota la toate alegerile britanice. Din cetăţenii celor 28 de state membre UE stabiliţi în Marea Britanie, în 2012 aproximativ 193.000 de persoane obţinuseră paşaportul britanic.

Criticii propunerii lui Tomescu dezaprobau dreptul la vot la referendumul UE pentru cetăţenii UE, sesizând un conflict de interese.

Citiți și: Tommy Tomescu nu are de gând să se lase bătut

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Tommy Tomescu, blocat în demersul său politic la Londra”

  1. Tommy Tomescu Spune:

    Suntem in faza de apel, nefiind o surpriza ca am fost respinsi la acest nivel de un Judecator care nu a gasit argumente in decizia lui pentru a contracara argumentul meu. Tratatul de la Lisabona (art. 10 alin. 3) spune ca ”Orice cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii” .
    Uniunea Europeana este constituita din statele membre(incluzand UK), deci noi trebuie sa avem dreptul sa ne implicam in viata democratica din UK (dreptul de a vota/alege in mod democratic), votand la Referendum si in alegerile Parlamentare, asa cum au dreptul si cei din Commonwealth. Nu accept faptul ca suntem considerati straini de mana a doua.

Spune-ti si tu parerea!