Toni Greblă, la DNA: „Nu înțeleg ce mi se întâmplă”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 martie 2015

Fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, a fost audiat, marți dimineață, la DNA în dosarul în care este acuzat de trafic de influență și alte fapte de corupție care au dus la demisia sa din funcție, înregistrată în urmă cu aproape o lună, anunță B1TV. El a mai spus că „se dorește schimbarea clasei politice” inclusiv cu ajutorul DNA, dar a adăugat: „Din punct de vedere penal, nu înțeleg ce mi se întâmplă.”

La intrarea în sediul DNA, Greblă le-a spus jurnaliștilor că este un simplu cetățean implicat într-o anchetă instituțională, nefiind membru în vreun partid politic. În privința acuzațiilor, Toni Greblă a afirmat că o parte se cunosc, pentru că au apărut în spațiul public, dar „altele sunt interpretări fantasmagorice”. „Ancheta judiciară va continua. Sunt convins că adevărul va ieși la iveală. Eu n-am furat din banul public, n-am devalizat banul public”, a ținut să sublinieze fostul senator PSD.

Întrebat dacă regretă relația cu finul său, Ion Bârcină, cunoscut în mediul interlop, Toni Greblă a răspuns: „E o relație pe care mi-o asum, dar de aici și până la fapte penale e o cale lungă.” De asemenea, întrebat dacă se așteaptă să fie reținut și propus pentru arestare preventivă, Toni Greblă a replicat: „În niciun caz”, mai spune sursa citată.

Toni Greblă este acuzat de procurori că a intervenit „determinant” pe lângă directorii de la Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) și complexele energetice Rovinari și Turceni și la un funcționar din CNADNR, în interesul finului său, Ion Bârcină, în scopul primirii unor foloase necuvenite, se arată în referatul procurorilor. Tot în referatul procurorilor, se mai arată că Toni Greblă l-ar fi amenințat pe Laurențiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bârcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita și că va avea grijă să fie „terminat”.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bârcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, transport, fier vechi ș.a.)”, susțin procurorii anticorupție.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bârcină, un cetățean turc, Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetățeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

 

Greblă, lăsat în libertate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri după-amiază, că fostul judecător al Curții Constituționale Toni Greblă va fi cercetat în libertate. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 48 de ore, informează B1 TV. Măsura a fost luată după ce fostul senator PSD a fost eliberat, miercuri, ca urmare a expirării ordonanței de reținere pentru 24 de ore.

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Toni Greblă la finalul lunii ianuarie, când s-a cerut avizul Senatului pentru arestarea sa preventivă. După circa 2 săptămâni, Toni Greblă a demisionat de la CCR. Fostul prefect de Gorj și fost senator PSD este acuzat de procurori că l-ar fi sprijinit pe finul său, Ion Bârcină, cunoscut în lumea interlopă, pentru ca firma acestuia să obțină mai multe contracte, la schimb judecătorul constituțional primind o mașină de 56.000 de euro și rochii pentru soție. De asemenea, Toni Greblă a fost acuzat că a sprijinit exporturi ilegale în Federația Rusă, în ciuda embargoului impus de Moscova țărilor din UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!