Toni Greblă, trimis în judecată de DNA

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 septembrie 2015
TONI  GREBLA - AUDIERI - DNA

Greblă trimis în judecată pentru grup infracțional, trafic de influență și fals în declarații în formă continuată, a anunțat DNA

Fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni, printre care și constituirea unui grup infracțional organizat. Greblă este acuzat de trei infracțiuni de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de fals în declarații în formă continuată, a anunțat, miercuri, DNA.

Alături de fostul senator PSD au mai fost trimiși în judecată Ion Bircina, Mihai Prundianu și Gheorghe Grecu, administratori ai unor societăți comerciale, precum și Victor Dolghi, cetățean din Republica Moldova. „De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor față de suspecții Iancu Iulian și Șova Lucian, ambii deputați cu funcție de conducere în partid”, se mai arată în comunicatul DNA.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada 2010-2015, fostul senator și judecător CCR „a pretins și a primit” de la omul de afaceri Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, folosință gratuită, service-ul și asigurarea pentru un autoturism BMW, folosință gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, suma de 1.200 de lei și materiale electorale în cuantum total de aproape 9.000 de lei.

„În schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului Bircina Ion că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul Bircina Ion (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ș.a.) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale”, se mai arată în comunicatul DNA.

În plus, procurorii DNA susțin că, în contextul campaniilor electorale din 2008 și 2012, „inculpatul Greblă Toni a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul Bircina Ion”, în schimbul acelorași promisiuni.

Totodată, Toni Greblă este acuzat că a pretins și primit, direct și indirect, mai multe foloase necuvenite de la Mihai Prundianu în cuantum total de 481.276,42 lei, printre acestea figurând și „un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj”, la care se adaugă alți „121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011-2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România-Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești)”.

La schimb, Toni Greblă a promis că va interveni și determina diferiți funcționari publici să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență Prundianu Mihai, cu interese în domeniul energiei.

Export ilegal spre Rusia

„Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Bircina Ion și Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană”)”, se mai arată în comunicatul remis presei de DNA.

La toate se adaugă, printre altele, și faptul că, în perioada 2008-2015, Toni Greblă, în funcțiile de senator și respectiv, judecător la Curtea Constituțională, a omis să declare în cele 13 declarații de avere „faptul că a dobândit de la o rudă, printr-un contract de donație, un teren în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul com. Telești, jud. Gorj”. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!