Topul celor mai inteligenți cinci președinți americani ai tuturor timpurilor

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 5 iunie 2015

Former US president Bill Clinton speaksDean Simonton, un profesor de psihologie de la Universitatea din California, a realizat în 2006 un studiu exhaustiv pentru analizarea „strălucirii intelectuale” a 42 de președinți americani. Pe baza acelor rezultate, Libb Thims, un inginer american pasional de teste IQ, a realizat un top al celor mai inteligenți lideri americani.

 

  1. John Adams

John Adams a fost al doilea președinte al Statelor Unite, în perioada 1797-1801, după ce a servit drept primul vicepreședinte al națiunii, sub conducerea lui George Washington. El ar fi avut un IQ de 173.

Adams a studiat Dreptul la Harvard și a fost unul dintre primii susținători ai mișcării americane de independență față de Anglia. Ambițios și inteligent, dar și vanitos, el se plângea des soției că funcția de vicepreședinte este nesemnificativă.

El este cel mai adesea apreciat pentru calitățile sale diplomatice, ajutând la negocierea unui tratat de pace în timpul Războiului de Independență și evitând un război cu Franța în timpul mandatului său de președinte.

 

  1. Thomas Jefferson

Thomas Jefferson a fost unul dintre „părinții fondatori” ai Statelor Unite. El a servit drept al treilea președinte al națiunii, în perioada 1801-1809 și ar fi avut un IQ de 160.

El a absolvit Colegiul William și Mary, iar apoi a studiat Dreptul. Jefferson a fost un orator slab, potrivit arhivelor Casei Albe. De aceea, el a candidat cu reticență pentru Președinție, după ce a câștigat treptat conducerea Partidului Republican.

Jefferson s-a opus unui guvern centralizat. Prima inițiativă legislativă pe care a promovat-o după câștigarea alegerilor a fost eliminarea unei taxe foarte nepopulare pe whisky.

 

  1. John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite, servind mai puțin de trei ani înainte de a fi asasinat, în 1963. El ar fi avut un IQ de 158.

Kennedy a absolvit cursurile Universității Harvard în 1940, după care s-a înrolat în Marina americană, unde a fost grav rănit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a fost ales președinte în 1960, când a susținut unele dintre cele mai memorabile discursuri de investire din istoria recentă. „Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi – întrebați-vă ce puteți face voi pentru țară”, le-a transmis el americanilor.

Kennedy este cunoscut pentru programele sale fiscale care au permis extinderea economiei americane, dar și pentru presiunea făcută pentru adoptarea unei legislații în privința drepturilor civile și a egalității.

 

  1. Bill Clinton

William Jefferson „Bill” Clinton a fost cel de-al 42-lea președinte al SUA, servind între anii 1993 și 2001. IQ-ul său ar fi de 156.

După ce a absolvit Georgetown, Clinton a câștigat o bursă Rhodes la Universitatea Oxford. În 1973 a obținut diploma de Drept în cadrul Universității Yale, iar în 1978 a fost ales guvernator al statului Arkansas.

El este cunoscut pentru eforturile de pace în Irlanda și zona Balcanilor.

 

  1. James Madison

Considerat unul dintre „părinții” Constituției americane, James Madison ar fi avut un IQ de 155.

Madison a absolvit ceea ce între timp a devenit Universitatea Princeton în 1771, iar apoi a studiat Dreptul.

El a colaborat cu Alexander Hamilton și John Jay pentru scrierea „lucrărilor federaliste” (Federalist Papers) în 1788, texte care propuneau ratificarea Constituției.

Madison a lucrat și la proiectul de lege a drepturilor (Bill of Rights) și a servit ca secretar de stat în administrația lui Thomas Jefferson.

În clasamentul întocmit de Simonton mai figurează Jimmy Carter (IQ de 153), Woodrow Wilson (152), Theodore Roosevelt (149), James Garfield (148), Chester Arthur (148), Abraham Lincoln (148), Franklin D. Roosevelt (146), Millard Fillmore (143), John Tyler (142) și Franklin Pierce (141).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!