În topul creșterii, dar și al sărăciei

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 martie 2016

România se situează în topul creșterii economice printre statele Uniunii Europene, dar în același timp figurează și în topul sărăciei. Aceasta arată că modelul de creștere nu este în beneficiul cetățenilor, iar Comisia Europeană nu-l poate încuraja, a afirmat reprezentanta executivului comunitar pentru România, Angela Filote.

„România este în topul creșterii în Uniunea Europeană, dar în același timp se află și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm”, a declarat Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, la conferința de prezentare a Raportului de țară, scrie Mediafax.

Competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel că începe să se explice acest paradox, a subliniat ea.

Angela Filote a punctat că un element-cheie îl reprezintă relansarea investițiilor, arătând că România „încă stă bine” la criteriile de deficit bugetar, însă Comisia Europeană este îngrijorată de trendul care se prefigurează, întrucât disciplina economică s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, lipsind investițiile, decât pe creșterea veniturilor.

„Ne dorim să vedem o relansare puternică a investițiilor în România. Sperăm, pe viitor, ca măsurile care au un impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programării bugetare anuale, întrucât se pune presiune pe buget”, a adăugat Filote.

Șefa reprezentanței CE a amintit de planul de investiții anunțat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o „oportunitate foarte mare la nivelul UE”, la care România încă nu participă, încurajând aceste demersuri la nivel național.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!