Tort egiptean

Articol publicat in sectiunea Deserturi pe data 20 februarie 2015

Ingrediente:

  • pentru o foaie de tort: 2 albuşuri, 2 linguri de zahăr, 1/2 lingură de făină, 40 g alune măcinate (dacă nu aveţi, înlocuiţi cu nuci);
  • prima cremă: 6 gălbenuşuri, 6 linguri de zahăr, 340 ml lapte, 2 linguri făină sau amidon, 170 g unt nesărat, esenţă de vanilie;
  • a doua cremă: 200 ml frişcă, 150 g zahăr, 120 g alune/nuci zdrobite în bucăţi mai mari.

Mod de preparare:

Prima dată facem foile. Batem albuşurile spumă, adăugăm zahărul şi batem până acesta se topeşte. Amestecăm făina cu alunele măcinate şi o adăugăm la compoziţia de albuşuri. Punem hârtie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, întindem frumos foaia şi coacem la foc mic timp de 25 minute. Între timp spălăm ustensilele şi ne pregătim de a doua foaie. Repetăm acţiunea (în total vor fi 3 foi). Dacă nu aveţi hârtie de copt, ungeţi forma cu puţină grăsime.

După ce-am făcut foile, ne apucăm de crema pentru tort. Cele 6 gălbenuşuri rămase de la foi le amestecăm într-o crăticioară cu amidon, zahăr şi laptele adăugat treptat. Punem crăticioara pe foc şi amestecăm mereu până se îngroaşă conţinutul ca şi o budincă, apoi luăm de pe foc crema şi o lăsăm să se răcească. Untul îl mixăm  într-un castron doar cât să se „dezmorţească” şi adăugăm puţin câte puţin din compoziţia răcită. Picurăm câţiva stropi de esenţă de vanilie şi crema tortului egiptean e gata.

La a doua cremă, topim zahărul şi apoi îl turnăm în strat subţire pe o tavă unsă cu puţina grăsime. Lăsăm să se răcească şi îl dezlipim uşor, apoi îl zdrobim (punem bucăţile într-o pungă de plastic şi le batem cu sucitorul).

Batem frişca tare şi adăugăm caramelul zdrobit şi miezul de nucă (alune) zdrobit şi el.

Asamblăm tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frişcă. Procedăm la fel în continuare şi cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frişcă.

Lăsăm la frigider câteva ore, timp în care caramelul se va topi puţin în frişca tortului. Tăiem cu un cuţit bine ascuţit.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!