Tort mousse de ciocolată

Articol publicat in sectiunea Deserturi pe data 31 iulie 2014

Ingrediente blat: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 3 linguri făină, o linguriță praf de copt, o lingură cacao, ½ fiolă esență rom.

Ingrediente mousse ciocolată albă: 250 g ciocolată albă, 125 ml smântână pentru frișcă, 2 foi gelatină, 275 ml frișcă.

Ingrediente mousse ciocolată cu lapte: 200 g ciocolată cu lapte, 125 ml smântână pentru frișcă, o foaie gelatină, 175 ml frișcă.

Ingrediente mousse ciocolată neagră: 200 g ciocolată neagră, 125 ml smântână pentru frișcă, o foaie gelatină, 125 ml frișcă.

Ingrediente sirop: 50 g zahăr, 50 ml apă, ½ fiolă esență rom.

Mod de preparare: Albușurile se bat spumă tare cu un strop de sare și cu cele 3 linguri de zahăr. Separat, mixăm gălbenușurile cu uleiul și romul. Turnăm această compoziție peste albușuri și omogenizăm foarte ușor cu o spatulă. Adăugăm și făina amestecată cu praful de copt și cacaua și amestecăm ușor. Compoziția astfel obținută o turnăm într-o formă rotundă de tort tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncălzit circa 25-30 minute. Când blatul este gata, îl lăsăm să se răcească complet, după care îl însiropăm cu siropul (răcit) obținut astfel: punem pe foc apa cu zahărul și lăsăm să fiarbă până capătă consistența unui sirop. La sfârșit adăugăm romul.

Mousse-urile se fac identic, diferă doar ciocolata (albă/cu lapte/neagră), și anume: se încălzește smântâna pentru frișcă (nu lăsăm să fiarbă, doar să ajungă la punctul de fierbere). Adăugăm ciocolata ruptă bucățele și amestecăm până se topește. Între timp, punem foile de gelatină la topit pe baie de aburi. Cât încă este călduță compoziția cu ciocolată, adăugăm gelatina și amestecăm. Batem frișca tare și încorporăm treptat în ciocolată.
Mai întâi întindem mousse-ul cu ciocolată albă, lăsăm la rece până pregătim mousse-ul cu ciocolată cu lapte, întindem și această cremă, dăm din nou la rece, iar la final punem mousse-ul cu ciocolată neagră.
Decorăm cu fulgi mari de ciocolată albă și neagră și dăm din nou la rece.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!