Tot ce trebuie să știi pentru a lucra ca SALES ASSISTANT în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 17 noiembrie 2015

uk_asistenti-de-vanzare-john-lewis

Dacă ţi se pare atractivă ideea de a ajuta oamenii să se bucure de experienţa de a face cumpărături şi crezi că te poţi înţelege cu o varietate largă de tipuri de oameni, atunci postul de „asistent de vânzări” ar putea să ţi se potrivească. Este un post la care trebuie să cunoşti limba engleză, dar dacă abilităţile tale nu sunt excelente şi ţi se acordă totuşi un asemenea post, vei avea ocazia ca în scurt timp să ajungi să stăpâneşti foarte bine limba engleză.

Sunt multe locuri unde ai putea să lucrezi ca şi asistent de vânzări, dar cel mai des întâlnite vor fi la magazinele de pe high street şi din shopping centre-uri.

Aici, calificările nu sunt foarte relevante, iar angajatorii te vor măsura din cap până în picioare, pentru că trebuie să fii o persoană plăcută şi îi vor interesa mai degrabă abilitatea ta de a lucra cu oamenii şi atitudinea pozitivă. Totuşi, atenţia la detaliu şi o bună stăpânire a cifrelor sunt importante, pentru că un asistent de vânzări are de verificat stocurile şi încasează deopotrivă bani de la clienţi.

Ca şi asistent de vânzări, vei face întotdeauna parte dintr-o echipă, astfel că trebuie să fii prietenos, politicos şi de folos. Şi, ca la orice alt loc de muncă, trebuie să fii de încredere, cinstit şi responsabil. Iar dacă dai dovadă de încredere în tine, motivaţie, tact şi energie, eşti bun de tot.

 

Ce face mai exact asistentul de vânzări?

Munca variază în funcţie de tipul de organizaţie care te-ar angaja. Un asistent de vânzare poate lucra, spre exemplu, într-un supermarket, într-un magazin de haine sau de electronice.

Ca şi asistent de vânzări ţi se va cere să serveşti şi să sfătuieşti clienţii, să procesezi plăţile pentru cumpărăturile acestora, să-i ajuţi pe clienţi să identifice sau să recomanzi anumite produse, să verifici stocurile, în funcţie de solicitări.

Va trebui să cunoşti produsele scoase la vânzare şi ce preţuri au ele, ţi se va cere să promovezi ofertele speciale şi cardurile valorice ale magazinului, va trebui să te asiguri că produsele stau corespunzător pe rafturi şi că prezentarea din vitrine este la standardele impuse de management.

Alte responsabilităţi ar putea include comenzile pentru marfă sau preluarea plângerilor din partea clienţilor, eventual cu sprijinul managerului magazinului.

La anumite tipuri de magazine, mai ales când vine vorba de magazine de telefonie mobilă, materiale de construcţii, electrice etc, angajatorul se aşteaptă să-i vină candidaţi care au deja oarece cunoştinţe despre produsele lor şi industria în care activează.

 

Programul şi orele de lucru

Dacă primeşti un loc de muncă full-time, te poţi aştepta să lucrezi între 35 şi 40 de ore pe săptămână, iar munca s-ar putea desfăşura inclusiv serile sau în zilele de weekend. În acest domeniu de muncă se pot găsi relativ uşor posturi part-time.

Atenţie! Munca poate presupune să stai în picioare toată tura şi ţi se poate impune să ridici şi să mânuieşti marfa din magazin.

Ca şi sales assistant, vei beneficia probabil de o uniformă specifică magazinului la care te angajezi.

 

Munca-i muncă. Dar plata?

Pentru un post full time de sales assistant te poţi aştepta să câştigi între £11.000 şi £15.000 pe an, poate mai mult la Londra, în timp ce, la nivelul mai avansat, acela de supraveghetor, salariul creşte la £15.000 – £20.000 pe an.

Şi nu ar fi doar atât. Unele magazine, în special marile lanţuri, au programe prin care oferă angajaţilor beneficii precum discount-uri la produsele din stoc, plată suplimentară, de regulă în forma unui comision, în funcţie de cum te descurci cu vânzările, precum şi bonusuri atunci când anumite rigori ale managementului sunt satisfăcute sau chiar depăşite.

 

Cum să faci primul pas?

Ca în orice alt domeniu, cel mai probabil ţi se va cere experienţă într-un post în care ai avut de-a face cu publicul. Totuşi, dacă nu impresionezi într-o primă fază prin propria prezenţă şi-ţi lipseşte acea experienţă minimă, cea mai bună variantă de a intra pe această piaţă este să-ţi cauţi de muncă în perioadele mai aglomerate ale magazinelor, cum ar fi în preajma Crăciunului. Atunci se caută personal suplimentar, temporar. Ai astfel ocazia de a căpăta ceva experienţă, iar dacă îţi faci bine treaba, poate că postul se transformă într-unul permanent.

Dacă nu stai bine cu limba engleză, fă eforturi să te pui la punct cu ea, atât cu îmbogăţirea vocabularului, cât şi cu stăpânirea gramaticii. Acum că eşti în UK şi vrei să faci treabă bună, este cam esenţial!

O altă metodă de a pătrunde în acest domeniu ar fi ruta uceniciei. La nivel local se desfăşoară, de regulă, diverse programe de ucenicie. Un punct de pornire ar fi portalul https://www.gov.uk/topic/further-education-skills/apprenticeships, unde vei găsi oportunităţi în toate domeniile, nu numai ca şi sales assistant.

Există şi varianta vizitării unui magazin de „retail skills” (abilităţi în vânzări cu amănuntul), care se găsesc în shopping centre-uri şi pe high street-uri. Acestea aparţin de National Skills Academy for Retail, cu următoarea pagină de web: www.nsaforretail.com.

 

Calificări în domeniu

Calificarea se face la locul de muncă, iar marile lanţuri de magazine au programe foarte bine structurate de pregătire. Ai putea avea ocazia de a obţine calificări precum în „retail skills” la nivelul 1, 2 sau 3. Există și posibilitatea de a te specializa pe un domeniu anume, precum „fashion retail”, „sales professional”, „visual merchandising”, „retail management”.

Iar dacă lucrezi în domeniul alimentar ai şansa de a urma un curs de igienă alimentară.

Există şi cursuri universitare în domeniu, acoperind aspecte precum operaţiunile în vânzările cu amănuntul, marketing-ul, legislaţia privind consumatorul, precum şi management-ul.

 

Piaţa radiografiată

Statisticile în domeniu arată că, dacă salariul mediu din economia UK este de £27.017, un asistent de vânzări câştigă în medie, anual, £15.825.

Este un domeniu dominat de sexul feminin, cu 62% din totalul angajaţilor, şi se pare că cele mai multe posturi sunt part-time, acestea reprezentând 67% din totalul locurilor de muncă dn industrie, în timp ce doar 29% sunt full-time, respectiv 4% sunt în regim de self-employment.

Tu cum vei afecta aceste statistici? Faci un prim pas sau nu?

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!