Tot ce trebuie să știi pentru a deveni ASISTENT ÎN BUCĂTĂRIE în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 14 iulie 2014

uk_kitchen assistants

Cei cărora le place să îşi petreacă timpul în bucătărie sau sunt interesaţi de prepararea mâncărurilor sau, pur şi simplu, se simt ca peştele în apă printre produsele alimentare trebuie să ştie că un job ca cel de lucrător în bucătărie ar putea fi ideal pentru ei.

Ca şi asistent în bucătărie (kitchen assistant), vă veţi ocupa de curăţarea şi prepararea legumelor şi fructelor, a cărnii sau a diferitelor produsele alimentare. Vă veţi asigura că bucătarilor nu le lipseşte nimic şi veţi fi responsabil de curăţenia din bucătărie.

De asemenea, munca se va desfăşura după reguli foarte stricte de igienă şi siguranţă. De obicei, nu este nevoie de nicio calificare particulară pentru a lucra ca asistent în bucătărie. Dar o diplomă care să ateste un nivel standard de educaţie ar cântări mult la angajare. Pentru a deveni lucrător în bucătărie trebuie să fiţi în măsură să vă îndepliniţi sarcinile rapid şi competent. Va trebui să urmaţi instrucţiuni. Şi, de asemenea, va trebui să aveţi iniţiativă, dar şi spirit de echipă.

 

Munca în bucătărie

De obicei, bucătăriile sunt împărţite în mai multe secţiuni. De exemplu, legumele pot fi preparate într-un loc, iar carnea şi peştele în altă parte a bucătăriei. Ca şi asistent, veţi fi mai mereu în preajma bucătarilor, care vă vor cere să lucraţi într-o secţiune specifică… sau chiar în toate, dar pe rând.

În îndatoririle dumneavoastră sunt incluse şi următoarele:

 • pregătirea alimentelor de bază;
 • descărcarea livrărilor de la furnizori;
 • organizarea bucătăriilor;
 • curăţarea aparatelor de bucătărie, a suprafeţelor, a podelei şi a pereţilor.

De asemenea, îi veţi ajuta pe bucătari să servească comenzile clienţilor. Asta ar putea include şi spălarea, curăţarea şi decojirea produselor pentru ca acestea să fie pregătite pentru eventuale comenzi. Veţi folosi o varietate de echipamente de bucătărie, cum ar fi mixere automate, maşini de tocat şi cuţite special.

 

Orele de muncă

Orele de muncă pot varia, dar de obicei se lucrează în ture… de seară, de noapte, în weekend sau ture în timpul sărbătorilor cum este Paştele sau Crăciunul. Dacă lucraţi pentru o companie de catering, atunci orele de muncă ar putea fi mai regulate decât dacă lucraţi într-un restaurant. Ca şi lucrător în bucătărie puteţi munci part-time, ocazional sau la sezon.

Mediul de lucru va fi de multe ori unul zgomotos, cu aer încins şi destul de aglomerat. Este un mediu neprielnic pentru cei care au probleme cu căldura sau suferă de anumite afecţiuni ale pielii. De asemenea, este un loc de muncă unde vi sa va cere să purtaţi uniformă.

 

Venitul

Venitul unui lucrător în bucătărie poate începe de la 11.500 -12.500 de lire pe an. Cei care deţin experienţă pot ajunge la un venit de 15.000 de lire pe an. Însă salariile variază în funcţie de fiecare persoană în parte şi în funcţie de companie.

 

Cerinţe de început

De obicei, pentru a lucra ca asistent în bucătărie nu aveţi nevoie de nicio calificare particulară. Dar o diplomă care să ateste cunoştinţe generale de educaţie vă poate ajuta. De asemenea, contează foarte mult să aveţi experienţă în bucătărie, în servicii de ospitalitate sau în catering. Sau, deşi nu este esenţial, aţi putea urma cursuri de pregătire cum ar fi:

 • Level 1 Award in Introduction to Employment in the Hospitality Industry;
 • Level 1 Certificate in General Hospitality;
 • Level 1 Certificate in General Cookery;
 • Level 1 Diploma in Preparing for a Career in the Hospitality Industry.

 

Cursuri de formare şi dezvoltare

Ca lucrător în bucătărie veţi primi calificarea la locul de muncă, lucrând îndeaproape cu un membru experimentat din personal. Restaurantul sau firma pentru care lucraţi vă pot trimite la un curs de o zi, ca să vă familiarizaţi şi să învăţaţi mai multe despre condiţiile în care se păstrează mâncarea, igienă, protecţia muncii şi tehnici de preparare a produselor. Dacă sunteţi bun în această meserie, compania vă poate încuraja să urcaţi pe scara acestei industrii şi să urmaţi calificări, precum:

 • Level 1 Certificate in Food Preparation and Cooking;
 • Level 2 Award in Food Safety in Catering;
 • Level 2 Certificate in Hospitality and Catering Principles (Food Production and Cooking/Kitchen Services);
 • Level 3 Award in Supervising Food Safety in Catering.

 

Aptitudini şi calităţi

Pentru a deveni un lucrător în bucătărie trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:

 • să fiţi energetic şi entuziasm;
 • să daţi dovadă de o abordate flexibilă pentru muncă;
 • să aveţi capacitatea de a îndeplini sarcinile rapid şi bine;
 • să aveţi un interes puternic în această industrie;
 • să aveţi abilitatea de a urma instrucţiuni;
 • să aveţi abilităţi de a comunica;
 • să luaţi iniţiativă şi să lucraţi în echipă.

 

Oportunităţi

Este o meserie cu care vă puteţi găsi destul de uşor de muncă. Pentru că oriunde pe glob, pe pământ sau pe vapoare, există bucătării. Există restaurante, hoteluri, centre de îngrijire, colegii şi universităţi. De obicei, în orice sezon există foarte multe cereri pentru acest gen de muncă.

Cu experienţă, atitudine, cursuri de formare sau calificări în domeniu, puteţi progresa în acest domeniu, lucrând ca stagier sau ca bucătar junior în bucătărie.  De asemenea, este un start pentru cei care vor să ajungă să lucreze într-un bar sau în servicii de alimentaţie.

Locuri de muncă se pot găsi în presa locală şi cea naţională. Prin Jobcentre Plus sau accesând următoarele site-uri:

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!