Tot ce trebuie sa stii pentru a deveni BONA in Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 16 decembrie 2013

Iubiti si copiii… altora? Va place sa le spuneti povesti, sa ii ingrijiti, sa ii invatati si uneori, chiar sa dati in mintea celor mici? Atunci, aveți profilul ideal pentru a deveni bona/dadaca (nanny).

 

Profilul unei bone

Bonele lucreaza de obicei in case private unde ingrijesc copiii angajatorilor. Ele sunt responsabile pentru toate aspectele legate de ingrijirea copiilor. Insa, atributiile lor variaza in functie de numarul si varsta copiilor aflati in grija. Intr-un astfel de loc de munca, va trebui sa fiti creative, sa organizati activitati interesante pentru copii. De asemenea, este nevoie de multa rabdare, toleranta si un dezvoltat simt al umorului. Pentru a lucra ca bona nu este nevoie de nicio calificare, insa din ce in ce mai multi angajatori, dar si agentii de ocupare a fortei de munca prefera sa aveti un certificat care sa ateste faptul ca sunteti in masura sa aveti grija de un copil.

 

Munca in sine

Meseria de bona implica in cele mai dese cazuri ingrijirea bebelusilor si a copiilor mici. Principalele indatoriri sunt:

 • imbracarea copiilor;
 • hranirea;
 • imbaierea;
 • schimbatul scutecelor.

In cazul in care lucrati cu copii mai mari, veti fi implicate in procesul de predare, citire, scriere si rezolvarea temelor. Totodata, trebuie sa duceti copiii la scoala, sa ii luati de la scoala, sa ii duceti in parc si sa ii acompaniati in excursii sau in orice activitate extrascolara.

Exista si varianta de a lucra ca bona in maternitate, ajutand familiile sa aiba grija de copiii nou-nascuti. Acest job este pentru o scurta perioada de timp, in primele zile de viata ale unui copil.

 

Orele de munca

Lucrand intr-o casa privata, orele de munca ar putea fi mai multe fata de un job standard. De exemplu, ati putea avea zile in care veti lucra 10 sau chiar 12 ore. Acest lucru variaza in functie de cerintele familiei. Exista posibilitatea ca o dadaca sa locuiasca in casa cu familia pentru care lucreaza. In astfel de variante, orele sunt diferite.

 

Salariul

Bonele care lucreaza full-time pot castiga intre 12.000 si 18.500 de lire pe an. Daca exista experienta, salariul ar putea ajunge si la 28.000 de lire. Venitul anual variaza in functie de localizarea geografica, calificari si daca bona este angajata direct de catre o familie sau prin intermediul unei agentii.

 

Cerinte de angajare

Chiar daca sunt sanse sa incepeti sa lucrati ca bona neavand nicio calificare, este bine sa aveti un certificat. Pentru o buna pregatire in aceasta meserie, exista un certificat, dar si o diploma, nivelul 2 si 3. Cursurile variaza, iar detaliile pot fi aflate de la colegii. De ajutor pentru o persoana care vrea sa lucreze ca bona este, de exemplu, voluntariatul cu copiii. Si astfel se poate castiga experienta. Sansele de a gasi un job ca bona cresc in momentul in care aveti un certificat de prim ajutor (Certificate in First Aid For Those Caring For Children, or Paediatric First Aid).

 

Formare si dezvoltare

Site-ul Departamentului de Educatie va ofera detalii suplimentare in ceea ce priveste cursurile recunoscute de OFSTED (Oficiul pentru Standardele in Educatie) ce indeplinesc standarde nationale. Toate informatiile le puteti gasi accesand site-ul de mai jos:

https://www.education.gov.uk/eypqd/qualification-search.

 

Aptitudini, interese si calitati

Pentru a deveni o bona ideala, trebuie sa aveti:

 • un interes in dezvoltarea sociala si personala a copiilor;
 • capacitatea de a stabili relatii apropiate si de incredere cu parintii si copiii;
 • o abordare creativa cu o imaginatie buna;
 • capacitatea de a planifica si organiza activitati de stimulare;
 • o atitudine responsabila la locul de munca;
 • capacitatea de a face fata unor situatii neprevazute;
 • rabdare, toleranta si un simt al umorului;
 • capacitatea de a ramane calm sub presiune;
 • energie si rezistenta.

Mai multe informatii despre cursuri, pregatire, dar si joburi gasiti aici:

1. Professional Association for Childcare and Early Years

Adresa: Royal Court, 81 Tweedy Road, Bromley, Kent BR1 1TG.

Telefon: 0845 880 0044.

Website: www.pacey.org.uk.

2. Council for Awards in Care, Health and Education (CACHE)

Adresa: Apex House, 81 Camp Road, St. Albans, Hertfordshire AL1 5GB.

Telefon: 0845 347 2123.

Website: www.cache.org.uk.

 

Oportunitati

Puteți gasi locuri de munca in Marea Britanie și in strainatate. Posturile vacante sunt anunțate prin intermediul agențiilor, pe internet, precum și in presa naționala și locala. Ca bona calificata și cu experiența, ați putea fi capabila sa lucrati la crese sau gradinite. Chiar mai mult, cu instruire suplimentara, ati putea deveni asistenta medicala pentru copii.

Serviciile care se ocupa de bebelusi, copii si adolescenti sunt reprezentate de Skills for Care si Development Sector Skills Council. Aici sunt incluse si persoanele care lucreaza in asistenta sociala pentru copii si adulti din Marea Britanie. Asistenta sociala cuprinde doua sectoare:

 • asistenta sociala pentru adulti – cu o forta de munca de aproape 1,5 milioane de oameni, reprezentand 5% din forta de munca din Anglia si are 38.000 de angajatori;
 • asistenta sociala pentru copii si tineri – cu o forta de munca estimata la 2,7 milioane de oameni.

 

Caracteristici principale

 • un sfert de milion de oameni lucreaza pentru copiii aflati in primii ani de viata cu 165.200 de angajati full-time si 58.300 part-time;
 • se estimeaza ca in Anglia lucreaza 111.484 de bone;
 • se estimeaza ca aproximativ 1.152 de oameni care fac parte din Asociatia Portage din Anglia ofera un serviciu de vizita la domiciliu pentru copiii prescolari care au dificultati de dezvoltare sau de invatare, dizabilitati fizice sau alte nevoi speciale;
 • se estimeaza ca aproximativ 7.500 de oameni au grija de copiii care locuiesc in casele de copii si 2.100 in centrele de ingrijire pentru copiii cu dizabilitati;
 • sunt 37.000 de asistenti maternali in Anglia.

 

Alte surse pentru locuri de munca:

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

4 pareri la “Tot ce trebuie sa stii pentru a deveni BONA in Marea Britanie”

 1. c.mihaela Spune:

  doresc un loc de munca urgent in cleaning, ca bona, infirmiera sau supraveghetor. cine poate sa ma ajute? 07774192104. locuiesc in stratford.

 2. manuelavrea Spune:

  Vreau de munca ca,bona sau in curatenie in marea britanie

 3. geta Spune:

  tel.07780696405 ma intereseaza

 4. Ana Spune:

  Vreau de munca ca ,bona sau la curatienie

Spune-ti si tu parerea!