Tot ce trebuie să știi pentru a deveni CHELNER în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 22 iunie 2016

uk_chelner

Dacă sunteţi o persoană care iubeşte să fie înconjurată mereu de oameni sau pe varianta englezească „people person”, căreia îi place să vorbească despre mâncare şi băutură şi să lucreze într-un mediu aglomerat, atunci meseria de chelner poate fi cea potrivită.

Principalele responsabilităţi pe care le veţi avea sunt pregătirea şi aranjarea meselor, întâmpinarea clienţilor, preluarea comenzilor, consilierea opţiunilor din meniu, servirea comenzilor şi, de asemenea, vă veţi ocupa cu preluarea plăţilor.

Totodată, veţi fi instruit să răspundeţi la orice întrebare legată de meniu şi ar fi necesar să luaţi în seamă vorba românească „clientul nostru, stăpânul nostru”, asta pentru că vi se va cere cu siguranţă să oferiţi clienţilor cea mai bună servire.

Nu este nevoie de nicio calificare specială pentru a începe să lucraţi ca ospătar, dar vi se va cere să lucraţi în echipă şi să aveţi abilităţi excelente în servirea clienţilor.

 

Munca în sine

Chelnerii sunt la dispoziţia clienţilor prin preluarea comenzilor, servirea meselor şi aranjarea meselor. Cel mai important lucru din această meserie este de a-i face pe clienţi să simtă bineveniţi şi confortabil pe parcursul mesei. Ca şi chelner sau chelneriţă, trebuie să ştiţi că printre principalele îndatoriri sunt incluse:

 • salutarea clienţilor pe măsură ce sosesc, după care îi veţi conduce la masa rezervată în prealabil sau la cea liberă;
 • le veţi oferi meniuri şi veţi prelua comenzile pentru băutură şi mâncare;
 • veţi servi platourile sau farfuriile cu preparate;
 • vă veţi ocupa de nota de plată;
 • vă veţi asigura că pe parcursul şederii lor, mesele sunt curate şi ordonate;
 • bineînţeles, trebuie să zâmbiţi mereu.

În restaurantele  formale, în sarcinile dumneavoastră pot fi incluse şi servicii precum pregătirea unei părţi din meniu, precum legumele. De obicei, veţi lucra în echipă sub atenta supraveghere unui supervisor.

În unele restaurante veţi fi responsabil pentru o anumită zonă de mese. De asemenea, veţi da sfaturi clienţilor în alegerile din meniu şi le veţi servi preparatele comandate.

În plus, aţi putea să vă specializaţi pe servirea vinului în restaurantele cu specific. Statutul acesta este cunoscut şi sub denumirea de „sommelier”, şi înseamnă că veţi fi expert în servirea vinului sau a altor băuturi alcoolice.

 

Orele de muncă

De obicei, în această meserie vi se va cere să lucraţi în ture, inclusiv seara, în weekenduri sau în perioada sărbătorilor. În restaurante poate fi cald, aglomerat şi destul de mult zgomot, cel puţin în perioada meselor. În ciuda acestor dezavantaje, trebuie să arătaţi întotdeauna impecabil şi îmbrăcat curat. În cele mai multe cazuri, vi se va oferi o uniformă specială.

 

Venitul

Venitul unui chelner care lucrează full-time poate începe de la 12.000 de lire pe an şi poate ajunge la 16.000 de lire. Cei care au experienţă în domeniu, dar şi responsabilităţi suplimentare pot câştiga între 17.000 de lire şi 20.000 de lire pe an. Mulţi chelneri şi multe chelneriţe sunt plătite la oră, iar venitul lor poate creşte şi în funcţie de bacşiş.

 

Cerinţe pentru a lucra ca şi chelner

De obicei nu aveţi nevoie de calificări specifice pentru a lucra în acest domeniu, dar vi se va cere cu siguranţă să aveţi cunoştinţe la nivel standard de matematică şi engleză, dar şi abilităţi excelente în relaţiile cu publicul. Experienţa anterioară în domeniul Customer Service poate constitui un avantaj. Multe colegii, dar şi furnizori de formare şi calificare oferă cursuri introductive pe care le puteţi urma în timp ce vă aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Chiar dacă nu sunt esenţiale, uneori constituie un mare plus. Iată care sunt acestea:

 • Level 1 Award in Introduction to Employment in the Hospitality Industry;
 • Level 1 Certificate in Food and Beverage Service;
 • Level 1 Certificate in General Food and Beverage Service Skills;
 • Level 1 Diploma in Preparing for a Career in the Hospitality Industry.

De asemenea, există restaurante care vă vor oferi un loc de muncă dacă sunteţi înscrişi într-un program de ucenicie, cum este Level 2 Hospitality & Catering (Food & Beverage Services) Apprenticeship.

The Hospitality Guild unește furnizorii de formare profesională, întreprinderi și persoane fizice, și oferă informații și sfaturi cu privire la o carieră în ospitalitate și turism. Pe site-ul lor, veți găsi informaţii interactive, care vă pot ajuta să vă planificaţi și să vă dezvoltaţi cariera.

De cele mai multe ori, veţi primi training-ul necesar direct de la angajator. În cazul în care vă doriţi să evoluaţi în acest domeniu, aţi putea fi încurajaţi să mergeţi la cursuri de calificare. De exemplu:

 • Level 2 Certificate in Hospitality and Catering Principles (Food and Beverage Service);
 • Level 2 (NVQ) Diploma in Food & Beverage Service;
 • Level 3 Certificate in Food and Beverage Service Supervision.

În funcţie de sarcinile pe care le aveţi într-un restaurant, angajatorul vă va oferi pregătire suplimentară, cum ar fi Siguranţa Alimentară sau Igiena Produselor Alimentare.

Aţi putea primi și pregătire suplimentară pentru a vă extinde cunoștințele în domenii de specialitate, cum ar fi vinul, băuturile spirtoase și alte băuturi alcoolice. Wine & Spirits Educational Trust oferă astfel de pregătiri. De exemplu:

 • Level 1 Award in Wine Service;
 • Level 2/3 Certificate in Wines and Spirits.

 

Abilităţi şi calităţi

Pentru a deveni un chelner foarte bun trebuie să aveţi:

 • calităţi excelente în Customer Service;
 • să fiţi atras de domeniul alimentelor şi al băuturii;
 • standarde ridicate de igienă personală;
 • abilitatea de a rămâne calm, chiar şi în situaţii de tensiune;
 • abilitatea de a memora comenzile;
 • bune abilităţi de calcul matematic pentru a calcula notele de plată;
 • capacitatea de a lucra pe cont propriu dar şi ca parte a unei echipe.

 

Mai multe informaţii găsiţi accesând aceste instituţii

Springboard UK

Adresă: 44 Copperfield Street, London, SE1 0DY

Telefon: 020 7921 0420

Website: www.springboard.uk.net

 

Wine and Spirit Educational Trust (WSET)

Adresă: International Wine and Spirit Centre, 39-45 Bermondsey Street, London SE1 3XF

Telefon: 020 7089 3800

Website: www.wset.co.uk

 

Royal Society for Public Health (RSPH)

Adresă: John Snow House, 59 Mansell Street, London E1 8AN

Telefon: 020 7265 7300

Website: www.rsph.org.uk

 

Chartered Institute of Environmental Health

Adresă: Chadwick Court, 15 Hatfields, London SE1 8DJ

Telefon: 020 7928 6006

Website: www.cieh-coursefinder.com

 

Hospitality Guild

Telefon: 020 7265 7300

Website: http://www.hospitalityguild.co.uk

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!