Tot ce trebuie să știi pentru a deveni ELECTRICIAN în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 7 aprilie 2014

electrician

Poate că sunteţi la punctul la care nu ştiţi ce meserie să alegeţi pentru viitor. Criza e la uşă, aveţi planuri de viitor, dar nu ştiţi unde să vă îndreptaţi. Poate că undeva, în preferinţele dumneavoastră, se înscrie şi meseria de electrician. Dacă este aşa, atunci rândurile de mai jos vă vor spune tot ce aveţi nevoie să ştiţi despre aceasta.

Meseria de electrician poate deveni o carieră mai ales dacă sunteţi o persoană îndemânatică. Ca electrician, veţi repara circuite electrice şi veţi cabla diferite locaţii, fie că este vorba de sediile unor firme sau de case particulare.

Pentru a vă califica în această meserie va trebui să obţineţi Level 3 NVQ Diploma de la City&Guilds.

Ca electrician va trebui să fiţi foarte organizat şi să fiți atent la cel mai mic detaliu. De asemenea, va trebui să cunoaşteţi şi să înţelegeţi toate regulile care ţin de siguranţa muncii şi a rezultatului muncii dumneavoastră.

 

Ce presupune munca unui electrician

Dacă sunteţi interesat de electricitate şi vă place ideea unei activităţi diverse, atunci aceasta poate fi cariera pe care o căutaţi.

Electricienii lucrează într-o varietate foarte mare de proiecte, de la aducerea luminii în casele oamenilor până la implicarea în vaste proiecte inginereşti. Munca lor poate merge de la transportul datelor prin intermediul cablurilor de fibră optică până la programarea computerelor cu care sunt dotate casele şi sediile de firmă “inteligente”. De asemenea, ei pot lucra cu tehnologie sustenabilă, cum ar fi turbinele de vânt sau sistemele fotovoltaice, care transformă lumina soarelui în energie.

Ca electrician veţi instala, testa şi inspecta diferite echipamente, vă veți asigura că sistemele electrotehnice funcționează şi, normal, veţi detecta şi repara problemele existente.

Carierele electrotehnice sunt împărţite în mai multe domenii:

 • Electrician de instalare (instalator): acesta instalează sistemele electrice, iluminarea, protecţia împotriva incendiilor, sistemele de securitate şi cele de date din orice tip de clădire;
 • Electrician de întreţinere: acesta verifică sistemele la date prestabilitite pentru a se asigura că funcţionează eficient și în siguranță;
 • Constructorii de tablouri de comandă: au responsabilitatea de a construi şi instala panourile de comandă care operează sistemele electrice din clădiri;
 • Electricienii reparatori de mecanisme electrice și rebobinatorii: repararea şi întreţinerea motoarelor electrice şi a altor maşinării, cum ar fi transformatoarele, pentru a se asigura că funcţionează corect;
 • Electricienii de sisteme de circulaţie: instalarea şi întreţinerea sistemelor de iluminat stradal şi a sistemelor electrice de ghidare a circulaţiei pe străzi și autostrăzi.

Aţi putea lucra în toate tipurile de clădiri, cum sunt casele, birourile, magazinele sau stadioanele de sport. De asemenea, aţi putea ajunge să supervizaţi o echipă de oameni.

Depinzând de natura exactă a proiectului, aţi putea lucra pe un șantier, adică într-un loc zgomotos, prăfuit și rece. S-ar putea să fie nevoie să lucraţi în spaţii mici şi lipsite de confort, pentru a ajunge la echipament şi cabluri, iar uneori aţi putea lucra la înălţime folosind diferite tipuri de echipamente, cum ar fi schelele.

 

Orele de lucru

În mod normal va fi vorba de cele 37 de ore/săptămână, de luni până vineri, cu posibilitatea de a face ore suplimentare. De asemenea, aţi putea lucra în schimburi sau aţi putea fi chemat doar când e de lucru (în locurile unde se lucrează non-stop).

S-ar putea să călătoriţi local între mai multe locuri de muncă, iar unele proiecte ar putea impune să staţi o noapte sau mai multe departe de casă.

 

Venitul

Cei care sunt în primul an de ucenicie ar putea porni de la 8.000 lire/an.

Cei proaspăt calificaţi pot câştiga 17.000 lire/an, iar cei experimentaţi ajung şi la peste 30.000 lire/an.

Unii angajatori plătesc mai mult, şi s-ar putea să primiţi şi bonusuri şi plata pentru orele suplimentare. Salariul va depinde întotdeauna de angajator şi de zona în care locuiţi din Marea Britanie.

Există reguli în ceea ce priveşte compensarea cheltuielilor de călătorie, şi a celor de cazare, când aceasta este necesară.

Cifrele de mai sus sunt orientative.

 

Cerinţele la intrarea în branșă

Pentru a lucra ca electrician calificat, veţi avea nevoie să obţineţi o NVQ Diploma sau Scottish Vocational Qualifications (SVQ) Level 3. De asemenea, ați putea avea nevoie de o pregătire suplimentară dacă doriţi să faceţi muncă specializată, cum ar fi instalarea sistemelor tehnologice de mediu.

Puteţi începe ca ucenic încă de când sunteţi la şcoală sau la colegiu. Astfel, veţi combina mersul la ucenicie cu cursurile de la şcoală. În mod normal este nevoie de 3 sau 4 ani pentru a vă completa școala și ucenicia.

Dacă nu sunteţi în situaţia de a putea începe ucenicia imediat, există programe care vă ajută să faceți tranziția către ucenicie, instruire suplimentară sau un loc de muncă. Pentru a afla mai multe amănunte, vorbiţi cu consilierul de cariere local.

Unele programe de ucenicie sunt deschise persoanelor de peste 25 de ani, deși numărul de locuri poate fi limitat. Dacă aveţi peste 25 de ani şi sunteţi angajat sau aţi putea fi evaluat pe loc, atunci puteţi să vă pregătiţi pentru NVQ Diploma/SVQ fără să mai fie nevoie să treceţi prin perioada de ucenicie.

 

Electricienii calificaţi peste hotare

Dacă v-aţi specializat ca electrician în afara Marii Britanii, vă puteţi înregistra cu JIB Electrotehnical Card Scheme (ECS). Pentru asta aveți nevoie de trei lucruri:

 • contactaţi UK NARIC pentru a vedea dacă respectiva calificare se potriveşte cu cerinţele din Marea Britanie;
 • completaţi City & Guilds 17th Edition IEE Wiring Regulations (2382);
 • treceţi ECS Health and Safety Assessment.

De asemenea, s-ar putea să fie nevoie să contactați programele de certificare de mai jos pentru a afla detalii despre modul în care să faceți față cerințelor Part P ale Building Regulations:

S-ar putea să aveţi nevoie şi de un permis de conducere.

 

Instruire și perfecționare

Dacă faceţi deja munca unui electrician dar încă nu aveţi calificarea respectivă, atunci se poate să cereți să vi se evalueze cunoștințele și experienţa de către City&Guilds sau EAL NVQs, sau noua NVQ Level 3 Diplomas. Instruirea ulterioară va depinde de rezultatele evaluării. Pentru detalii, contactaţi colegiile şi centrele de pregătire.

Angajatorul v-ar putea cere să obțineți două calificări în plus:

 • City&Guilds (2391) Inspection, Testing and Certification of Installations;
 • City&Guilds (2382) 17the Edition IEE Wiring Regulations.

 

Portable Appliance Testing (PAT)

Dacă job-ul vă impune să purtaţi aparate portabile de testare (cunoscute ca “PAT testing”), va trebui să treceţi printr-o perioadă de pregătire. Cursul City & Guilds In-service Inspection and Testing of Electrical Equipment (2377) este o alegere comună. Însă orice curs care îndeplineşte cerinţele IEE Codes of Practice va fi bun.

Nu este mereu necesar să fiţi electrician calificat pentru a folosi PAT Testing, dar va trebui să vă dovediţi capacităţile. Acest lucru este demonstrat fie de o calificare, fie de experienţa de lucru. Pentru mai multe detalii vizitaţi site-ul PAT Testing Information: http://www.pat-testing.info/.

 

Electrical Safety şi Part P (regulile privind siguranţa)

Part P din Building Regulations spune că anumite tipuri de muncă electrică dintr-o casă trebuie aprobate de un contractant certificat sau de un inspector specializat. Puteţi să vă certificaţi propria muncă prin parcurgerea unui scurt program Part P.

Cerințele de intrare într-un program de instruire vor depinde de calificările și experiența dumneavoastră. Unele programe oferă pregătire suplimentară dacă aveți nevoie de, să zicem, 17th Edition Wiring Regulations. Verificați oferta înainte de a vă înscrie.

 

Traditional Building Skills Bursary Scheme

Scopul principal al acestui program este acela de a reduce deficitul de mână de lucru calificată în meşteşugurile tradiţionale şi sectorul de arhitectură veche. Face acest lucru prin oferirea unor burse de pregătire şi organizarea unor programe de pregătire suplimentare pentru cei care îndeplinesc condiţiile necesare.

Pentru a afla mai multe, vizitaţi site-ul programului: http://www.buildingbursaries.org.uk/.

 

Tehnologii ale mediului

Guvernul a impus câteva ţinte clare legate de o eficienţă energetică sporită. Cu o pregătire suplimentară aţi putea primi aprobarea de a instala şi întreţine tehnologii sustenabile, aşa cum ar fi sistemele solare. Unii angajatori ar putea plăti jumătate din costul instruirii de care aveţi nevoie pentru calificarea în tehnologii ale mediului, cum ar fi instalarea sistemelor de încălzire  solare.

Pentru a afla mai multe, apelaţi la site-urile de mai jos:

Puteţi să vă continuaţi perfecționarea profesională prin obţinerea unor calificări ca NVQ Diploma/SVQ Level 4, HNC, HNCD sau o diplomă în Building Services Engineering. Dacă doriţi să faceţi un curs, atunci multe dintre universităţi sau instituţii similare vor accepta o calificare relevantă, sau vor lua în considerare experienţa de care dispuneţi, în locul tradiţionalei diplome academice.

Puteţi căuta cursurile full-time de care aveţi nevoie pe site-ul Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), sau să contactaţi personal instituţiile respective pentru a afla care sunt variantele de curs part-time (http://www.ucas.com/).

The Institution of Engineering and Technology (IET) oferă programe de înscriere pentru diferite grade de pregătire. Calitatea de membru vă va asigura accesul la mai multe programe de instruire și cursuri. Pentru mai multe informaţii apelaţi la site-ul IET: http://www.theiet.org/.

 

Abilităţi şi cunoştinţe

Pentru a fi electrician trebuie să aveţi:

 • aptitudini practice și tehnice bune;
 • abilitatea de a aplica metodic şi sigur schemele şi desenele tehnice, planurile de construcţie, diagramele de cablare și alte instrucțiuni;
 • abilitatea de a lucra atent, metodic şi sigur;
 • abilitatea de a măsura cu acuratețe;
 • să nu aveţi probleme cu înălţimea şi să puteţi lucra în orice mediu, pe orice vreme;
 • capacitatea de a lucra în spaţii strâmte;
 • capacitatea de a vă exprima clar, oral şi în scris;
 • abilitatea de a lucra atât în echipă, cât şi de unul singur;
 • să fiţi flexibil în atitudine;
 • capacitatea de a rezolva problemele apărute;
 • capacităţi bune de evaluare şi analitice;
 • abilitatea de a planifica şi organiza munca altora, dar şi aceea de a-i motiva.

Aşa că, dacă toate acestea vi se potrivesc, noi vă urăm baftă în noua carieră şi aşteptăm să vă vedem la lucru.

 

Mai multe informaţii

1. Summit Skills

Website: http://www.summitskills.org.uk/.

Telefon: 08000 688336.

 

2. Electrical Contractors Association

Website: http://www.eca.co.uk/.

 

Part P Self-Certification Schemes

1. NICEIC Domestic Installer Scheme

Website:  http://www.niceiccertification.com/ .

Telefon: 0870 013 0382.

2. ELECSA

Website: http://www.elecsa.org.uk/.

Telefon: 0870 749 0080.

 

3. British Standards Institution

Website: http://www.bsigroup.com/.

Telefon: 01442 278607.

 

4. National Association for Professional Inspectors & Testers

Website: http://www.napit.org.uk/.

Telefon: 0870 444 1392.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

35 pareri la “Tot ce trebuie să știi pentru a deveni ELECTRICIAN în Marea Britanie”

 1. Ardelean Valentin Spune:

  Foarte util si la obiect articolul. Deocamdata e cel mai bine documentat articol. Multumim pentru articol !

 2. picu augustin ionut Spune:

  Salut! numele meu este picu a.i.am 37 ai si de 17 ani lucrez la sc electrica sa (ploiesti) sef echipa la linii innalta tensiune 110kv, am absolvit si scoala de maistri la liceul energetic din ploiesti.
  Cum as putea sa ajung in anglia pe meseria care stiu sa o fac si pe ce salariu. Va multumesc.

 3. LIVIU VLADUTU Spune:

  1.Gasesti jobul pe Jobcenter plus.uk unde compari ofrtele de lucru cu gradul tau de calificare.Acolo
  gasesti si salarizarea ceva intre £25-35000 pe an.
  2.Trimiti copii acte studii la NARIC UK pentru a fi echivalate cu studiile similar uk.Gasesti toate info la NARIK.UK vizavi de procedure si costuri.
  3.Completezi un CV pe site Jobcenter plus si daca prezinta interes vei fi chemat la un interviu.
  Daca interviul este ok pentru agentia de recrutare vei avea un contract cu o firma interesata de acest post.
  4.Succes si persevereaza.

 4. Laurentiu Tanase Spune:

  Salut baieti ! Am avut o diploma de electrician , scoala profesionala , electrician intretinere si reparatii , aparate de masura si control , iar cei de la NARIC mi au echivalat o cu NVQ LEVEL 2. A obtinut si !& th edition dar este f complicat sa aplic pentrul cardul alb JIB TRAINEE
  Si daca stie cineva cum pot sa trec la level 3 , ar fi o minune . Am un prieten englez care este electrician ale doar LEVEL 3 fara NVQ si doreste si el sa Obtina cardul GOLD JIB . Este un tip foarte dezghetat la minte si chiar si pt el este foarte greu sa obtina acest LEVEL 3 . Ne poate ajuta cineva ?

 5. oros andrei Spune:

  am diploma de electrician si imi place ft mult meseria dar nu am avut posibilitatea sa invat multe lucruri pentr-u ca aici in romania dac nu sti meserie nu te ia nume la munca acum vreau sa imi fac pt calculatoare ma pricep la elle cat de cat si as dori sa lucru in domeniul electrocaznice

 6. Jeican Mihai Spune:

  Buna tuturor.
  Si eu am o diploma de electrician scoala profesionala energetica,obtinuta in 1994.
  Am lucrat de atunci numai in domeniu energetic la firme de stat ( distributia si furnizarea energiei electrice iar mai nou sunt in domeniul producerii energiei electrice hidro)
  Ce sanse credeti ca as avea la obtinerii unui loc de munca in Uk ?
  Si ce acte necesare ar trebui sa am?

 7. Tudor Spune:

  Salutare la toata lumea ! Sunt un absolvent al facultatii de energetica iasi, meserie nu stiu mare lucru dar imi doresc foarte mult sa ajung sa lucrez ca electrician in Marea Britanie. Ce sfaturi ati putea sa-mi dati voi cei cu mai multa experienta in domeniu, pentru a reusi sa imi cladesc incet incet o cariera in UK? Va multumesc anticipat !

 8. Tudor Spune:

  Daca autorul articolului ar fi amabil sa imi dea cateva sugestii as fi foarte recunoscator. Emailul meu: tudorandrei929@yahoo.com

 9. cristi Spune:

  Sal.Am 30 de ani si o experienta de10 ani electician,mentionez ca am diploma de tehnician electronist,maistu electrician autorizatie ANRgr 2B,si de curand am infintat si un II.As dori sa muncesc in Anglia ca persoana angajata sau cu firma prin colaborare.Va multumesc daca puteti sa ma indrumati in acest sens.

 10. Klaus Spune:

  Salut. Lucrez. De. 7 ani. An. Electric. Constructi. Si. Am. Doar. 17. Editie. Dar. Nu. Prea. Ie. ancantat. Seful. Meu. Mereu. Ami. Cere. Jib. Card nu. Am. Nici. O. Calificare. An. Electric. Cum. Asi. Putea. Optine. Ecs. Card sau. O. Diploma. Ceva Va. multumesc

 11. Daniel Spune:

  Salutare, am facut scoala profesionala in romania de electricist 4 ani am 2 diplome si lucrez in spania de 7 ani de electricist in remodelari de apartamente case baruri etc. As vrea sa merg in londra sa lucrez de electrician ma poate ajuta cineva?

 12. Iulian Spune:

  Daniel.
  Trebuie sa: stii engleza, sa echivalezi la UKNARIC toate diplomele utile, sa urmezi cursul 17th edition ( fara el nu te angazeaza nimeni), sa te trimiti prin posta la JIB documentele traduse in engleza si legalizate, pentru adovedi calificarea ta, sa aplici pentru cardul ECS/JIB urmand sa dai un test tn limba engleza. Daca reusesti sa intrii la JIB, atunci ei iti vor da o calificare echivalenta cursurilor tale trimise prin posta, si iti vor elibera un card ECS cu calificarea (gradul tau) scris pe el. Acest card este cartea ta de vizita, si sansa de a gasi un loc bun de munca.
  Pentru cei interesati de cardul ECS ii sfatuiesc sa nu apeleze la romanii care fac diferite combinatii, penru ca acest tip de card se elibereaza sub un control strict si bine organizat de catre cei de la JIB, Swanley, BR8 9PH.
  Cei care spun ca va vor rezolva cu acest tip de card este vrajeala sau fals. Pretul este de 48£ cu TVA si include: testarea, eliberarea lui si taxele postale.
  Eu din luna aprilie ma-m chinuit sa iau acest card indiferent de de gradul inscris pe el, si in final l-amprimit pe 9 septembrie ANCILLARY OPERATIVE.
  Am aplicat pentru installation gold card, am depus uknaric BTCE level 3, multe documente traduse si legalizate din tara.
  Mi-a luat in seama documentele cu experienta si vechimea din tara si BTCE de la uknaric.
  Mi-au spus sa fac cursul 17th edition si AMA2, dupa care trebuie sa merg la ei la un interviu si un test, apoi imi vor elibera installation gold card.
  Trebuie sa stii, ca foarte multi romani ori nu stiu, ori nu vor sa iti spuna. Deh… romani…

 13. lucian Spune:

  vreau sa lucrez in U.K.

 14. lucian Spune:

  e foarte bine vreau si eu

 15. viorel Spune:

  am diploma de electromecanic si autorizatie anre ,cum pot sa lucrez in anglia

 16. marian Spune:

  Daca vorbiti germana puteti incerca prin silverhand sa mergeti la munca in germania
  sunt ok si nici nu iau bani s

 17. petrus Spune:

  salut am50 de ani sunt autorizat anre lucrez ca electrician de 30 de ani in automatizari si instalatii de pana la 1000volti ce sanse am sa lucrez iin Marea Britanie cu conostinte minime de limba engleza

 18. liviu Spune:

  iulian…..poti sa-mi dai un mesaj la 07440706695….te rog…..incerc sa-mi scot si eu ecs card si jib card si nu prea stiu ce am de facut……am echivalat diplomele de romania si am primit BTEC level 3/extended diploma…dar nu stiu in continuare cum sa procedez pentru ecs si jib card……

 19. relu Spune:

  Am 58 ani cu o vasta experienta in domeniul electric,automatizari,electronica industriala,vorbesc putin engleza,germana,italiana,solicit colaborare pentru uk…..

 20. relu Spune:

  Am o vasta experienta in domeniul electric,automatizari,electronica industriala cu abilitati in programare plc,vorbesc putin engleza,germana italiana…solicit colaborare,angajare..in uk

 21. @relu Spune:

  Relu cum pot sa iau legatura cu tine? Daca ai nevoie de detalii pt.UK putem sa discutam. Lasa un nr. de tel. sau e mail. Multumesc!

 22. viorel Spune:

  Diploma de electromecanic este valabila si in uk?

 23. alims Spune:

  eu am plecat pri siverhand an germania si sunt sant seriosii nu iau bani de la oameni

 24. viorel Spune:

  Ca sa lucrez ca electrician in uk ce tip de calificare imi trebuie

 25. T.Adrian Spune:

  Salutari.Am un certificate de Electrician Instalati si Echipamente Electrice Industriale,vorbesc engleza italiana solicit indrumare colaborare,angajare..in uk

 26. nATALIA Spune:

  Daca doriti sa deveniti electrician calificat in Anglia, aplicati pe pagina noastra: http://electrical.universitati.co.uk/

 27. Baciu Sorin Gheorghe Spune:

  Am absolvit liceul si scoala posticeala ca tehnician electronist.Am mai facut si un curs de trei saptamani ca sa pot da examen ca electrician autorizat. Se pot echivala studiile in Anglia ca electrician incepator?

 28. Eugeniu Spune:

  salut. lucrez in uk de 4 ani ca dryliner si celing fixer. as vrea sa imi schimb profesia sa incep ca incepator de electrician cine ma poate ajuta? iubesc sa muncesc si prind foarte repede lucrul. scule am. vorbesc romana si rusa engleza slab. 07479987078

 29. camy Spune:

  Am absolvit Scoala Profesionala cu profil Electrician de Mina 1992-1996. Nu am lucrat niciodata in domeniu acesta,insa as vrea sa incep sa invat cate ceva.

 30. camy Spune:

  Nu am schimbat niciodata o priza sau ceva de genul. Cum as putea sa invat ceea ce am pierdut candva?

 31. toader panait Spune:

  Salutare domiciliez in Uk londra daca puteti sa mi spuneti cum pot sa devin electrician nu inteleg nimic sunt o sumedenie descolii care cer bani foarte multii care e inceputul.

 32. Sunt electronist industrial Automatist Spune:

  Salut tuturor sunt un electronist cu 20 ani de experienta practica in fabrici si uzine
  Proiectez instalatii de automatizre
  realizez softuri pentru PLC-uri
  fabric automatizari
  modernizez automatizarile vechi … repar depanez servisez…

  CAUT URGENT UN JOB IN LEEDS

  In maxim 1 luna o sa fiu gata cu toate actele

  Detin o casa in Leeds

 33. Electronist Automatist Electrician Spune:

  +447587281759 Electronist Automatist industrial
  Cu 20 ani experieță
  CAUT URGENT JOB ÎN LEEADS sau UK
  +447587281759

 34. Marius Spune:

  Salutare. Actele trebuiesc neaparat traduse când le trimiți sa ț-i le echivaleze? Și ce costuri presupune?

 35. Marius Spune:

  Eu am inceput ca ucenic. Am facut Nvq3 in instalatii electrice, testing and inspection, editia 17 si 18. Sunt inregistrat, pe mine nu ma tempteaza gold cardu. Sunt autorizat sa lucrez in privat oriunde vreau. Companiile Mari Cher gold card

Spune-ti si tu parerea!