Tot ce trebuie să ştiţi dacă sunteţi implicat într-un accident rutier

Articol publicat in sectiunea Auto, Diaspora pe data 26 mai 2016

uk_accident

Un accident nu poate fi evitat. Şi i se poate întâmpla oricui şi oricând. Însă, asigurați-vă că știți cum trebuie să procedaţi în cazul în care sunteți implicat într-un accident de mașină. Dacă este prima dată când se întâmplă, dacă nu a fost nimeni rănit, dacă nu e vina dumneavoastră, dacă, pur şi simplu, maşina din faţă s-a oprit brusc într-o noapte întunecată şi ploioasă pentru a permite unui pieton să traverseze, iar dumneavoastră aţi oprit de asemenea… dar şoferul din spate nu a mai apucat să frâneze şi v-a lovit. Ce faceţi? Ştiaţi că procedura de a vă recupera pagubele, chiar şi după o tamponare uşoară, este una destul de complicată? Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceţi în cazul în care aveţi un accident.

 

Obligatoriu: trebuie să opriţi!

Niciodată nu trebuie să părăsiţi locul accidentului. Un lucru valabil şi în cazurile în care este vorba de un accident minor sau de o simplă tamponare. În caz contrar, comiteţi o infracțiune care este pedepsită conform legii privind traficul rutier din Marea Britanie  (Road Traffic Act). Amenda maximă cu care vă puteţi alege în cazul în care nu aţi oprit este de 5.000 de lire, dar şi o sancţiune cuprinsă între 5 şi 10 puncte penalizare. Sau chiar cu închisoarea până la şase luni de zile.

*Sunteţi obligat să opriţi şi în cazul în care ucideţi sau răniţi câini, cai, bovine, ovine şi caprine. Acest lucru nu se aplică şi în cazul pisicilor (ne pare rău pentru iubitorii de pisici) şi al animalelor sălbatice.

Şi, totuşi, în cazul în care vi se întâmplă şi sunteţi implicat într-un accident rutier, trebuie să opriţi motorul şi porniţi luminile de urgenţă, dacă este necesar, pentru a-i alerta şi pe ceilalţi şoferi. Poate că pare evident. Dar este bine de ştiut… pentru că nu se ştie cum veţi reacţiona în acel moment. Verificaţi dacă este cineva rănit, inclusiv dumneavoastră, şi sunaţi la poliţie, dacă este necesar şi la ambulanţă. Este bine de ştiut că poliţia nu va veni dacă este vorba despre un accident mic, ci doar dacă blocaţi traficul rutier.

 

Schimbaţi detalii cu celălalt şofer

Următorul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să schimbaţi datele cu celălalt şofer sau cu oricine este implicat în accident. Prin lege sunteţi obligat să oferiţi date cum ar fi numele, un număr de contact, numele şi adresa asiguratorului, dar şi numărul poliţei de asigurare.

Dacă ambii şoferi care sunt implicaţi în accident au oprit la locul accidentului şi au schimbat între ei aceste detalii şi nimeni nu a fost rănit, nu trebuie să raportaţi accidentul la poliţie. Potrivit legii, în astfel de accidente minore, poliţia nu trebuie să fie prezentă la fața locului pentru a încheia un raport.

 

Există o multitudine de formulare ce trebuie completate

Din fericire, există formulare speciale pentru şoferii care sunt implicaţi în accidente ce sunt ataşate în broşura de garanţie. Dacă, totuşi, se întâmplă să nu aveți formularul, cereți unul companiei dumneavoastră de asigurări. Aceasta vă poate permite să îl imprimați direct de pe site. Un astfel de formular vă va cere să completaţi date precum numerele de înmatriculare ale maşinilor implicate în accident, data și ora accidentului, marca și modelul maşinilor, detalii ale martorilor prezenţi, toate detaliile companiei de asigurare, o descriere a condițiilor meteorologice, precum și condiţiile drumului, dar şi calitatea iluminării şoselei la momentul în care s-a produs accidentul.

De obicei, în astfel de formulare, este şi un spaţiu alocat unui desen pe care trebuie să îl schiţaţi pentru a arată pozițiile vehiculelor implicate.

 

Evitaţi să vă certaţi

Dacă celălalt şofer este de vină pentru producerea accidentului, nu săriţi la gâtul său şi nici nu îl învinuiţi. Decizia aparţine companiilor de asigurări sau poliţiei. Dacă dumneavoastră sunteţi cel din vina căruia s-a produs accidentul, acceptaţi politicos părerea acestuia. În cazul în care nu sunteţi sigur a cui este vina, dar celălalt şofer încearcă să vă intimideze şi să vă facă vinovat, evitaţi la fel de politicos orice altercaţie. Dacă celălalt şofer devine agresiv şi pleacă fără a vă oferi datele de care aveţi nevoie, sunaţi la poliţie. Şi scrieţi în telefon sau pe o bucată de hârtie numărul de înmatriculare.

 

Fotografiaţi scena accidentului

Este bine să fotografiaţi scena accidentului. Mai ales că în zilele noastre foarte mulţi oameni deţin un smartphone şi astfel vă este la îndemână. Fotografiaţi părţile deteriorate ale vehiculului dumneavoastră, dar şi ale celorlalte implicate în accident. De asemenea, fotografiaţi orice factor care consideraţi că a contribuit la producerea accidentului. Cum ar fi resturi de materiale aflate pe drum, condițiile meteorologice, aspectul drumului și poziția vehiculelor atunci când a avut loc accidentul. Fotografiaţi, pentru orice eventualitate, şi numărul de înmatriculare al celuilalt şofer. 

Dacă maşina este remorcată pentru a fi dusă la reparaţii, amintiți-vă să vă luaţi lucrurile personale.

 

Accident intenţionat

Există şi o mică şansă să fiţi victima unor accidente intenţionate ale celor care vor să obţină foloase materiale. Chiar dacă majoritatea accidentelor sunt neintenţionate, există aşa-numitele bande „Crash for Cash” (coliziune pentru bani) care operează în toată ţara. Cel mai obișnuit truc la care apelează acestea este frânarea bruscă în sensul giratoriu, astfel încât să le loviţi partea din spate a maşinii şi să vă faceți vinovat. Uneori, escrocherii dezactivează luminile de frână, pentru a nu mai exista reacţie din partea celorlalţi şoferi. Dacă aveţi suspiciuni, faceţi schimb de detalii, dar anunţaţi compania de asigurări şi poliţia.

 

Anunţaţi firma de asigurare în cel mai scurt timp

Trebuie să anunţaţi firma de asigurare în cel mai scurt timp, chiar dacă nu sunteţi dumneavoastră cel vinovat. Dacă nu o faceţi la timp, aceasta ar putea refuza să mai lucreze cu dumneavoastră pe viitor. Puteţi, de asemenea, plăti din buzunarul propriu pentru mici reparaţii şi astfel vă puteţi proteja reducerile ca şofer corect şi atent care nu este implicat în accidente. 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!