Tot ce trebuie să ştiţi pentru a lucra ca MENAJERĂ în UK

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 22 septembrie 2014

housekeeper

Responsabilitatea pe care o veţi avea în cazul în care veţi alege să lucraţi ca housekeeper este aceea de a vă asigura că totul se desfăşoară perfect într-un hotel. Mai precis, trebuie să vă asiguraţi că toate camerele sunt curate, ordonate şi perfecte pentru întâmpinarea clienţilor. În unele hoteluri aţi putea lucra ca housekeeper manager. Dacă sunteţi o persoană organizată căreia i-ar plăcea să lucreze în industria ospitalităţii, un astfel de loc de muncă ar putea fi ideal. Iată mai jos profilul meseriei, dar şi informaţii utile pentru persoanele care sunt în căutarea unui astfel de job.

 

Activităţile de muncă

Munca în sine nu este una foarte uşoară. O astfel de meserie necesită abilitatea de a încuraja şi motiva personalul aproape de fiecare dată. Pentru acest lucru trebuie să daţi dovadă că sunteţi o fire foarte comunicativă, dar şi că puteţi face faţă unor probleme sau situaţii de urgenţă. Experienţa sau calificări relevante în industria ospitalităţii pot fi de mare ajutor pentru a primi un job ca housekeeper. De asemenea, puteţi începe a lucra ca şi cameristă. Dacă aveţi abilităţile necesare, în scurt timp, puteţi deveni housekeeper.

Iată ce implică munca de housekeeping:

 • pregătirea programului de lucru şi alocarea sarcinilor pentru fiecare cameristă;
 • verificarea camerelor pentru a vă asigura că standardele au fost îndeplinite;
 • înregistrarea tuturor defecţiunilor sau a deteriorărilor şi pregătirea aranjamentelor pentru eventuale reparaţii;
 • munca în echipă, trebuie să lucraţi îndeaproape cu ceilalţi şefi de departamente;
 • vă puteţi ocupa şi de angajări, training şi supravegherea personalului nou.

Veţi avea dreptul să gestionaţi un buget cu care să cumpăraţi bunuri pentru curăţenie şi vă veţi ocupa de păstrarea unei mici contabilităţi a facturilor.

Ca şi housekeeper, aţi putea lucra în hoteluri, în instituţii rezidenţiale, centre de vacanţă, centre de sănătate sau cluburi private.

 

Ore şi condiţii de muncă

Într-un astfel de loc de muncă veţi lucra în ture. Puteţi munci în weekend sau chiar în perioada sărbătorilor legale. Sau există hoteluri unde vă puteţi angaja şi part-time.

 

Venitul

Venitul unei persoane care lucrează ca housekeeping variază între 16.000 de lire şi 24.000 de lire pe an. O reducere a salariului poate fi prevăzută în cazurile în care cazarea şi cheltuielile de cazare ar putea fi incluse în contractul de muncă. Potrivit specialiştilor în domeniu, salariile pot fi mai mici sau mai mari în funcţie de pregătirea şi de experienţa persoanei.

 

Cerinţe pentru a deveni housekeeper

De obicei vi se va care experienţă sau/şi calificări relevante în industria hotelieră sau a ospitalităţii pentru a deveni housekeeper. O altă modalitate este de a lucra la început ca şi cameristă, după care puteţi evolua.

Iată câteva calificări care v-ar putea ajuta să progresaţi şi să deveniţi housekeeper:

 • Level 2 Certificate in Hospitality and Catering Principles (Housekeeping);
 • Level 2 Certificate in Hospitality Industry Skills (Housekeeping);
 • Level 2 (NVQ) Diploma in Housekeeping;
 • Level 3 Award in Hospitality Supervision and Leadership Principles.

Pe site-ul Hospitality Guild veţi putea găsi furnizori de formare profesională, întreprinderi şi persoane fizice care vă pot oferi informaţii şi sfaturi cu privire la o carieră fie în industria hotelieră, fie în cea a ospitalităţii. Site-ul are, de asemenea, lucruri interactive care vă pot ajuta să vă planificaţi şi să vă dezvoltaţi cariera.

 

Formare şi dezvoltare

De obicei, când începeţi să lucraţi ca housekeeper, veţi primi training-ul necesar la locul de muncă. Dar dacă aveţi experienţă, aţi putea urca pe scara industriei hoteliere. Iată şi câteva calificări de care veţi avea nevoie:

 • Level 3 (NVQ) Diploma in Hospitality Supervision and Leadership;
 • Level 3 Diploma in Hospitality and Tourism Management;
 • Level 4 Certificate/Diploma in Hospitality Management.

Aţi putea, de asemenea, să urmaţi un curs part-time sau o calificare HND care vă formează pentru a deveni manager în ospitalitate. O calificare la acest nivel ar putea să vă ajute să progresaţi într-o funcţie de conducere.

Odată ce aveţi un certificat emis de Institute of Hospitality (IoH), aveţi acces la oportunităţi de dezvoltare profesională.

 

Aptitudini, interese şi calităţi

Pentru a deveni housekeeper, iată ce trebuie să îndepliniţi:

 • abilitatea de a încuraja şi motiva personalul;
 • foarte bune abilităţi de comunicare;
 • foarte bune abilităţi de organizare;
 • atenţie la detalii;
 • capacitatea de a rezolva probleme şi situaţii de urgenţă, dar şi abilitatea de a lua decizii rapide şi eficiente;
 • cunoştinţe în matematică.

Mai multe informaţii găsiţi accesând site-urile:

 

Oportunităţi

Ca şi housekeeper, aţi putea primi un contract de angajare într-un hotel, în centre de vacanţă, centre de SPA sau în cluburi private de sănătate.

În hoteluri mari, aţi putea progresa şi trece astfel într-o funcţie cu mai multă responsabilitate, precum Head Housekeeper sau Accommodation Manager. Sau vă puteţi, pur şi simplu, muta într-un alt departament al hotelului, precum recepţia sau ajutor de manager.

O altă opţiune este aceea de a vă folosi experienţa pentru a vă deschide propriul hotel.

Astfel de locuri de muncă puteţi găsi în ziarele locale sau naţionale şi în birourile Jobcentre Plus, dar şi pe următoarele site-uri:

 • Jobcentre Plus job search;
 • Hospitality Guild;
 • Caterer.com.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!