Tot ce trebuie să știți pentru a lucra ca ŞEF DE ȘANTIER

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 16 februarie 2015

uk_construction engineers

Un şef de şantier în UK este cunoscut ca site manager, construction manager, building manager sau site agent. El trebuie să supravegheze zilnic operaţiunile, să se asigure că munca se desfăşoară în condiţii de siguranţă, că proiectele se finalizează la timp, respectând bugetul şi fără abateri de la standardul de calitate.

Ca şef de şantier, poţi fi răspunzător de un şantier întreg sau, dacă proiectul este mai amplu, să ai în grijă o parte din proiect şi să raportezi unui superior care se ocupă de mai multe proiecte concomitent.

Înainte de începerea activităţii, şeful de şantier trebuie să recruteze personalul, să pregătească şantierul de lucru, să planifice cu meticulozitate etapele construcţiei şi să instaleze birouri personale pentru personal.

Pe timpul desfăşurării activităţii, şeful de şantier monitorizează activitatea, supraveghează livrarea materialelor, aplicarea normelor de siguranţă şi trebuie să confrunte şi să rezolve orice problemă ar putea să apară. Acesta trebuie să ţină constant legătura cu membri echipei sale şi să comunice în permanenţă cu arhitecţii, inginerii, supraveghetorii şi planificatorii. În atribuţia lui intră şi asigurarea implementării normelor de construcţii, a normelor de siguranţă şi sănătate, dar şi a oricărei alte prevederi legale.

Un şef de şantier trebuie să ţină mereu clientul la curent cu stadiul construcţiei. Iar în final, el reprezintă prima persoană de legătură pentru subcontractori sau pentru public.

Este responsabilitatea şefului de şantier de a se asigura că se respectă termenul limită de finalizare a construcţiei şi va răspunde măcar parţial pentru accidentele petrecute pe şantierul său.

Marcus Young are o experienţă de mulţi ani în domeniu, iar acum activează ca şef de şantier independent: “Pe majoritatea şantierelor se lucrează în echipă fără probleme şi e mereu plăcut să vezi proiectul finalizat. Este bine să obţii ceva experienţă de şantier înainte să-ţi începi studiile în domeniu. Astfel, afli dacă eşti făcut sau nu pentru viaţa de şantier. Un curs de specializare care include un an de practică la angajator este foarte binevenit în cazul ăsta. În egală măsură poţi munci şi în vacanţe pe un şantier, ca să poţi trage singur concluziile.”

Este un domeniu foarte competitiv, de aceea trebuie să fii alert şi atent la şantierul de lucru. Fii pregătit să călătoreşti, şantierele se pot deschide oriunde. Este posibil să trebuiască să schimbi locurile de muncă dacă simţi că nu ai cum să progresezi în carieră.

Asigură-te că asimilezi cât de multă experinţă se poate în domeniu şi că nu ratezi nici un curs de profil. Ca să avansezi de la şef de şantier la şef de proiect sau manger de contracte trebuie să fi avut câteva proiecte reuşite anterior.”

 

Salariul

Un profesionist în domeniu câştiga în medie în 2008 între £38.200 şi £42.800, iar în 2009 între £35.100 şi £39.100.

 

Orele şi mediul de lucru

Deşi standardul de ore se rezumă la 40 de ore / săptămână, va trebui în anume situaţii să munceşti şi în plus, poate chiar în weekend, pentru a asigura terminarea lucrării la timp. Munca în construcţii începe mai devreme, dar se şi termină mai devreme, spre deosebire de munca la birou, spre exemplu.

Munca pe şantier implică prezenţa pe şantier în mai toate condiţiile meteorologice şi echiparea permanentă cu articole obligatorii pentru protecţia muncii. E posibil ca uneori să trebuiască să lucrezi şi la înălţime, când ai de verificat munca la un acoperiş, spre exemplu.

Deplasarea între diferite şantiere este necesară atunci când trebuie să te întâlneşti cu clienţi sau subcontractori.

 

Competenţe şi arii de interes

Un şef de şantier trebuie să fie un bun planificator, bine organizat şi mereu capabil de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderi. Şi, asemenea altor posturi din industria construcţiilor, trebuie să se priceapă la operarea computerelor dar şi la rezolvarea problemelor în general.

În acelaşi timp, trebuie să nu scape din vedere normele stricte de construcţii sau de siguranţă, dar nici a celorlalte prevederi legislative.

Trebuie să dea dovadă şi de competenţe în comunicare, deoarece este necesară o permanentă relaţionare şi motivare a oamenilor, de la personalul de lucru până la subcontractori.

 

Industria

Deşi domeniul constrcţiilor este unul din cele mai puternic afectate de criza financiară, şefii de şantier calificaţi au fost mereu la mare căutare.

Iain Jennings li s-a alăturat celor de la Kier acum 12 ani ca manipulant, iar acum este şef de şantier pentru un proiect de peste £32 milioane.

Jennings spune: “Clienţii plătesc pentru calitate şi doresc să o obţină încadrată în bugetul propus. Pentru a se ridica la nivelul aşteptărilor clienţilor şi a-şi asigura fidelitatea acestora, angajatorii au nevoie de echipe bune şi de încredere. Şi nu e nimeni mai indicat decât cei ce renunţă la studii, care cu indicaţiile necesare pot deveni nişte excelenţi şefi de şantier.”

 

Iniţierea

Cea mai obişnuită metodă de a obţine un post de şef de şantier este să obţii o diplomă sau o calificare HNC, HND sau BTEC – poţi urma un curs aprobat de Chartered Institute of Building. O parte din materiile relevante sunt studiile în construcţii, ingineria în construcţii, inspecţia şi ingineria civilă, mangementul ingineriei în construcţii, managementul construcţiilor sau tehnologia construcţiilor.

Cerinţele de înscriere variază de la universitate la universitate şi este recomandat să intri în contact cu potenţiali angajatori pentru a te interesa de posibile sponsorizări (asta înseamnă de regulă că o companie va prelua o parte din sau toate cheltuielile de şcolarizare şi de zi cu zi).

Dacă lucrezi deja în construcţii şi ai o calificare care nu e direct legată de construcţii, poţi dobândi cunoştinţele necesare pentru şantier de la Chartered Institute of Building (CIOB) Graduate Diploma Programme.

O alternativă este aceea de a avea deja o experienţă de câţiva ani în industrie înainte de a te implica în managementul construcţiilor, mai ales dacă ai lucrat ca supraveghetor de proiect sau tehnician în construcţii.

 

Pregătirea şi avansarea

Mulţi din şefii de şantier ajung să devină manageri de contracte sau directori. Alte oportunităţi sunt în domeniul consultanţei, în învăţământ sau în domenii de specialitate, precum inspectoratele de sănătate şi siguranţă publică.

CIOB, National House Building Council şi Association of Building Engineers au mai multe planuri de pregătire profesională în programele lor. Dezvoltarea profesională perpetuă este necesară pentru a progresa în industria construcţiilor.

 

Angajatorii de top

Oportunităţi de angajare ca şef de şantier există atât în cadrul firmelor specializate sau în rândul subcontractorilor, dar şi în cadru guvernamental. Printre companiile care angajează şefi de şantier se numără Amey, Atkins, Balfour Beatty, Hanson, Kier, Ringway şi Skanska şi mulţi alţii.

 

Organizaţii profesionale

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!