Tot mai mulți români freelance

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 ianuarie 2016

Interesul pentru munca interconectată – formată din platforme de networking profesional, platforme de freelancing, aplicații pentru muncă la distanță și platforme online globale de teleconferință – este în creștere și în România.
Tot mai mulți români cu abilități IT, de design sau de scriere, traducere și editare de text în diferite limbi străine sunt prezenți pe platformele globale de tip freelance, afirmă Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC.

„Piața muncii este în schimbare. Contractarea serviciilor este preferabilă contractelor de muncă cu normă întreagă în multe situații, datorită flexibilității, autonomiei și controlului pe care îl oferă. Lumea folosește din ce în ce mai mult tehnologia pieței muncii interconectate pentru a decide unde, când și pentru cine lucrează”, a declarat Ionuț Simion într-un comunicat, citat de Mediafax.

„Și în România vedem o creștere a interesului pentru munca interconectată. Din ce în ce mai mulți români cu abilități IT, de design sau de scriere, traducere și editare de text în diferite limbi străine sunt prezenți pe platformele globale de tip freelance și ne așteptăm ca numărul lor să crească pe măsură ce tot mai mulți profesioniști descoperă avantajele antreprenoriatului”, a adăugat el.

El consideră că noua generație de companii antreprenoriale din România va fi din ce în ce mai deschisă la ideea de a angaja liber-profesioniști pentru proiecte punctuale, păstrându-și astfel o schemă de personal suplă și ținând costurile sub control.

„În următorii cinci ani, am putea ajunge la situația în care pe piața muncii oamenii se vor prezenta mai degrabă ca membri dintr-o anumită rețea profesională sau cunoscători ai unei competențe, și nu ca angajați ai unei companii individuale. Această tehnologie nouă ajută companiile să devină mai agile, să-și gestioneze eficient nevoia de competențe și să răspundă la schimbările pieței”, a mai spus el.

Risc pentru pensii și ajutoarele sociale

Pe de altă parte, reprezentantul PwC apreciază că ascensiunea muncii interconectate ridică o serie de întrebări cu privire la viitoarea protecție socială aferentă locurilor de muncă, precum pensiile, ajutoarele sociale și sănătate.

„Cum vor fi ele asigurate și cum vor putea angajatorii să aibă grijă de forța de muncă aflată mereu în tranziție? De aceasta este necesară o amplă dezbatere publică în vederea adaptării sistemului de asigurări sociale și de sănătate”, a mai punctat Simion.

Potrivit unei analize PwC la nivel global, piața muncii interconectate, formată din platforme de networking profesional, platforme de freelancing, aplicații pentru muncă la distanță și platforme online globale de teleconferință, însumează la momentul actual doar 2% din totalul pieței de recrutare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!