Tot mai mulți români își țin banii la saltea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2014

banca1_1

Jumătate dintre români au încredere doar în băncile mari, iar o treime preferă să-şi ţină banii economisiţi în casă, procentaj în creştere de la 25% în 2006, pe fondul neîncrederii, al dobânzilor scăzute şi comisioanelor mari, potrivit unui studiu BRAT, citat de Mediafax.

O treime (34%) dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, în scădere de la 43% în 2006, potrivit Studiului Naţional de Audienţă (SNA) Focus realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani.

Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi, iar 37% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reuşesc să facă rost de bani.

Neputincioși în a economisi

În perioada analizată, 2006-2013, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor. 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reuşesc.

Ca tendinţă la nivel de piaţă, numărul celor care au credite pentru bunuri de consum şi pentru cumpărarea de maşini a scăzut, potrivit studiului. Astfel că, dacă 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum în 2011, procentajul s-a redus la 9% în prezent. Totodată, intenţia de a contracta un credit în acest an se situează la o treime faţă de cifrele din 2006, în special în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziţiei de automobile, doar 1,5% dintre români intenţionând să ia un credit pentru maşină, faţă de 5,1% în 2006.

În ceea ce priveşte depozitele, doar 10% din locuitorii de la oraşe au economii în bancă, faţă de 13% în 2008.

Atenție sporită la comisioane

Tot mai mulţi români au început să acorde o importanţă din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci, un milion de persoane considerând comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmează să-şi deschidă un depozit.

Primul criteriu rămâne dobânda acordată la alegerea băncii, deşi procentajul celor care cred că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante s-a redus la 22%, de la 33% în 2006.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!