Tough Guy şi cursa vieţii pentru… duri

Articol publicat in sectiunea Timp liber, UK la bani mărunţi pe data 24 ianuarie 2016

uk_Tough Guy

Frig extrem, noroi, foc, şocuri electrice – acestea sunt doar câteva dintr-un lung şir de obstacole extenuante pe care participanţii la Tough Guy trebuie să le depăşească. Circuitul englezesc de obstacole, recunoscut ca fiind cel mai dificil din lume, este populat de două ori pe an – o dată iarna şi o dată vara.

Website-ul (toughguy.co.uk) circuitului de obstacole extreme din Wolverhampton explică: „Tough Guy este o oportunitate pentru testarea propriilor forţe, în orice disciplină a vieţii, în numai o zi”.

Tough Guy este primul circuit de acest fel din lume şi la ora aceasta cel mai dur. A fost fondat în 1987 de un fost soldat, fiind inspirat de antrenamentele dure din armată. Competiţia din iarnă este cea mai dură, fiind o provocare pentru care trebuie să fii pregătit, mental şi psihic, la nivelul cel mai înalt. Teama de înălţime, de spaţii restrânse, teama de foc, de apă şi de electricitate, vor fi testate la maximum. Mulţi sunt îngenuncheaţi de unul din cele 250 de obstacole construite pentru această cursă, iar cei care finalizează cursa şi sunt chiar printre primii sunt cu adevărat nişte duri.

Anul trecut, competiţia s-a desfăşurat pe data de 1 februarie, prezentându-se nu mai puţin de 5.000 de participanţi reprezentând 37 de ţări. Dintre aceştia, 1.500 au clacat pe parcursul circuitului de opt mile, cu ape îngheţate, bariere de foc şi noroi şi sârmă ghimpată. Competiţia a fost câştigată de Jonathan Albon din Norvegia, care a finalizat circuitul într-o oră şi 36 de minute.

Anul acesta, cei care doresc să participe ar trebui să se înscrie cât mai repede deoarece competiția Tough Guy va avea loc pe 31 ianuarie! Dacă rataţi data, aţi putea participa la celelalte două curse ToughGuy din 2016 – de pe 10 aprilie şi 31 iulie, însă nu veţi fi la fel de „duri”, cursa din iarnă fiind cea mai dificilă, datorită condiţiilor meteo.

 

Câştigător, dar cuprins de hipotermie

Pe al treilea loc s-a poziţionat James Appleton, un fotograf aventurier de 28 de ani, care, însă, nu s-a putut bucura de reuşită. Era în stare de şoc, fiind cuprins de o hipotermie severă. „După tunelul subacvatic am pierdut noţiunea timpului”, îşi aminteşte acesta. „Nu mai ştiam ce se întâmplă în jurul meu.”

James nu este deloc străin de acest circuit. A mai participat la cinci competiţii de iarnă şi la şapte de vară şi chiar a câştigat competiţia în 2009! „Am făcut hipotermie şi la competiţia pe care am câştigat-o, dar mi se pare că anul ăsta mi-a fost mult mai rău – bine că am avut cu mine nişte apropiaţi care au avut grijă de mine! Un om normal ar fi renunţat la cursă şi ar fi mers imediat să facă un duş fierbinte, dar nu eu! Ştiu că dacă trag de mine voi ajunge la linia de finiş şi doar sper că voi putea face acest lucru îndeajuns de repede ca să şi termin bine cursa…”

————————————–

„Când încep anul cu o astfel de competiţie simt că sunt „resetat”, sunt mândru de realizare şi rămân cu amintirea distrugerii fizice şi mentale resimţite pe parcursul circuitului, pe lângă care orice altă provocare pe care o am în viaţa mea cotidiană nu mai pare atât de înfiorătoare.”

James Appleton explică de ce merge la Tough Guy an de an

————————————–

 

Semnează-ţi „death warrant”-ul!

După un palmares de 27 de competiţii de iarnă, fondatorul Billy Wilson susţine că nimeni nu a parcurs întregul circuit respectând în totalitate regulile foarte dure ale competiţiei.

De reţinut că au fost şi două decese în rândul participanţilor de-a lungul istoriei circuitului. Riscurile cu care se confruntă „durii” ar fi tăieturile de la sârma ghimpată şi nu numai, juliturile, arsurile, deshidratarea, hipotermia, acrofobia, claustrofobia, şocurile electrice, scrântirile, deplasările şi rupturile de oase.

Înainte de a intra în competiţie fiecare participant trebuie să semneze aşa-numitul „death warrant”, prin care organizatorii se absolvă de orice vină în caz de accidentare. Primul ajutor este oferit de doi doctori, paramedici, asistente şi de alte 60 de persoane instruite în oferirea primului ajutor.

Participanţii, nu mai tineri de 16 ani, trebuie să achite şi contravaloarea unui bilet. Acesta costă iniţial £75, însă creşte după anunţarea fiecărui grup de 300 de participanţi suplimentari, astfel că întârziaţii ajung să plătească mult mai mult, în ultimele zile costul ridicându-se la £255!

Tough Guy® The Original from Mr Mouse on Vimeo.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!