TRAGEDIA CARE A SCHIMBAT ROMÂNIA

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 16 noiembrie 2015

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania

Întâmplările din România începând cu 30 octombrie au mutat munți: tragedia de la clubul Colectiv a scos în stradă cei mai mulți români de la revoluție încoace și a avut urmări serioase. Câteva demisii mult așteptate, câteva arestări, și – în speranța tuturor – o schimbare reală, adevărată, din temelii a politicii din țară.

Ecourile protestelor – dar și ale durerii – au ajuns până în Marea Britanie, la românii care, în astfel de momente, simțeau nevoia să fie acolo, alături de frații lor români. Dar chiar dacă nu au putut să elimine distanța, ei au fost alături prin adunări la care sute de oameni au participat. În lungul și în latul Regatului Unit, românii au scos tricolorul în stradă, au scos pancarte și mesaje, fie în centrele orașelor unde muncesc fie la universitățile la care studiază.

În reportajul din această ediție am încercat să aflăm care sunt acțiunile, trăirile și dorințele românilor din Marea Britanie legate de tragedia de la Colectiv, dar să vă și oferim o mărturie sinceră și dureroasă a celor care au participat activ la evenimentele din țară și au fost lângă victime.

 

 

Diaspora este Colectiv

 

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania3

„Durerea voastră sfâșie hotarele până la noi”, scrie pe tricoul organizatoarei unuia dintre evenimentele de solidaritate cu Colectiv organizate la Londra săptămâna trecută. Diaspora din Marea Britanie a reacționat puternic la știrile din țară. În Londra, oamenii s-au adunat cu sutele patru zile la rând și au ținut momente de reculegere, au scandat, au purtat mesaje, toate cu gândul la România. Și românii din alte orașe și-au arătat solidaritatea. Au arătat că le pasă. Iar depărtarea a părut mai mică în… colectiv.

Capitala de pe Tamisa, casă temporară sau permanentă a atât de multor români, a fost martoră la mai multe adunări, ad-hoc aproape, în Belgravia, în fața Institutului Cultural Român (ICR), și în Kensington, în fața Consulatului român. Grupurile s-au strâns pe rețelele sociale, unde comentariile și postările curgeau înflăcărate față de protestele din țară și pline de compasiune pentru victimele tragediei de la clubul Colectiv din 30 octombrie.

Românii s-au strâns de joi până duminică, 8 noiembrie, în stradă, două adunări fiind la Consulat și următoarele două la ICR. Serile de joi și vineri au fost animate de aproximativ 300 de oameni care au scandat și cântat imnul. Sâmbătă, mulțimea a venit la un moment de comemorare, de doliu și de susținere pentru cei rămași în viață: „Ne comemorăm prietenii și ne gândim la fiecare dintre cei plecați și la familiile rămase, ne rugăm pentru cei care încă se zbat pentru viață în spitale. Cei de acasă trebuie să știe că nu se luptă singuri, au toata susținerea noastră”, scria Loredana Ivanov în invitația la eveniment.

Organizatoarea a creat pagina de Facebook „Solidaritate cu România”, unde se pot găsi foarte multe informații utile pentru cei care vor să ajute familiile din țară. La eveniment au ajuns în jur de 200 de oameni, care au aprins lumânări sau au adus flori. În jurul orei 14.00 s-a ținut un moment de reculegere, la care a fost prezent și directorul ICR, Dorian Branea.

„Cei de la ICR nu au organizat acest eveniment, dar ne-au susținut. Au înțeles nevoia pentru o astfel de adunare și ne-au oferit sprijinul. Am colaborat și cu poliția metropolitană londoneză pentru a avea permisiunea de a ne strânge în stradă. Și ei au fost înțelegători și respectuoși față de evenimentele din România”, ne spune Loredana Ivanov, cea care a inițiat comemorarea. Ea a ținut să atragă atenția că adunarea nu este în scop de protest și a rugat participanții mai înflăcărați să se abțină.

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania10

—————————————

Mesajele românilor din UK pe pancarte

 

„Deșteaptă-te, române… Până nu e prea târziu.”

„Ieri am tăcut, astăzi urlăm. CORUPȚIA UCIDE!!!”

„După 25 de ani de comă morală, chemăm sistemul la judecata finală.”

„Ne veți lipsi. Nu vă vom uita niciodată și vom lupta pentru visele, speranțele și cântecul vostru de libertate.”

„Schimbarea începe cu noi! Fii civilizat, informează-te, citește, implică-te, progresează, dă exemplu. Nu da șpagă. Nu lua șpagă.”

O fetiță a purtat mesajul: „Eu m-am născut la Roma, dar mândră că-s româncă, voi mi-ați furat țara ce n-am văzut-o încă. Mama și tata mi-au spus că România e frumoasă, voi când vă dați demisia, ca să mă întorc acasă?”

„Solidaritate înainte de toate. Suntem Colectiv.”

„Tată, mamă, îmi iau țara înapoi.”

—————————————

 

O conștiință colectivă

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania4

Oamenii care au participat, îmbrăcați majoritatea în negru, au stat în liniște în fața ICR, unde și ofițeri de la poliția metropolitană au fost prezenți. De asemenea, evenimentul a avut și câțiva voluntari care, îmbrăcați în veste reflectorizante, s-au făcut văzuți pentru a ajuta cu detalii, a supraveghea mulțimea sau traficul din apropiere. „Am ajuns la locație și am văzut o fată care părea a fi din organizare. Am întrebat cum pot să ajut, pentru că vreau să mă implic, și mi-a dat să port vesta reflectorizantă și să fiu atentă la oameni”, ne-a spus Maria, care s-a oferit voluntă ad-hoc.

Pe rând, mulți români au prezentat condoleanțe în fața posterelor și florilor depuse. Au aprins câte o lumânare și au privit cu durere în ochi licărul din ochii tinerilor care au ajuns să fie victimele cumplitului incendiu. Ciprian, un tânăr ce poartă tricolorul legat peste umeri, plănuia să stea până la ultimul om. „Aș vrea să fiu acum în România. Dacă aș ști că am un loc de muncă acolo, mâine aș lua bilet de avion și m-aș întoarce. Sper să se schimbe clasa politică și să dispară corupția”, spune tânărul din Cluj.

Aceleași cuvinte le spune și Lavinia, o tânără care a venit acum un an în Marea Britanie: „Dacă ar fi locuri de muncă, aș fi în România, nu aici. De ce mi-aș lăsa țara, familia și prietenii? Doar ca să fiu printre străini?” Tânăra a venit la adunare din același sentiment de solidaritate cu cei de acasă și cu familiile îndoliate, comemorându-l pe Adrian Rugină, pe care îl cunoștea. A fost mânată de dorința de a face cumva parte din evenimentele din țară, chiar și de la depărtare. Aceeași pasiune și credință domină vorbele și privirile tuturor celor prezenți. În aer se simte o conștiință comună. Sau colectivă.

—————————————

„Dacă societatea civilă acceptă abuzul de putere, atunci și ea e vinovată de ce se întâmplă. Societatea în general și fiecare în mod individual. Cumva, mi se pare ipocrit că ieșim acum în stradă și că se țin proteste. Și noi am participat la corupție, și noi am tăcut, și noi am contribuit într-un fel la starea lucrurilor. Mi-e teamă să nu se stingă civismul după aceste evenimente. E important să ne implicăm mai mult. Schimbarea începe din fiecare.”

Felicia, participant la mitingul de solidaritate

—————————————

 

Picătura care a umplut paharul

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania5

Felicia, o tânără care locuiește de patru ani în UK, spune: „Faptul că acum scrie peste tot «Suntem Colectiv» e un semn. Adică și vina e colectivă. Așa sunt românii, nu se revoltă decât când au cuțitul la os. Avem un grad foarte mare de suportabilitate. Cumva, mentalitatea colectivă este că «am trecut și prin mai rău» și civismul nu e un lucru obișnuit. Dar cred că tragedia de la Colectiv a fost picătura care a umplut paharul. Sper ca acțiunile din țară să aibă un efect serios.”

Evenimentul a avut parte și de participanți de alte naționalități, prieteni sau parteneri ai unor români care au vrut să fie prezenți. Felicia spune că partenerul ei italian va veni și el să i se alăture: „O astfel de tragedie nu ține de granițe, ci de valorile umane. Știu că mai mulți străini s-au alăturat marșului alături de prietenii lor români.” Pe Facebook, utilizatorul Paul Reynolds scria de la eveniment: „Stăm uzi în ploaie, dar ne pare bine că suntem aici. Sunt alături de Mirela Avram Reynolds.”

Mulțimea a fost mai gălăgioasă la mitingurile de la Consulat și la cel de duminică de la ICR, unde oamenii s-au strâns pentru a vocifera, a protesta și a-și spune oful față de starea politicii din țară. „Un moment de reculegere e important, dar e bine să ne spunem și oful”, ne spune Ciprian, care a participat și la marșul tăcut, dar și la proteste. „La Consulat s-au strâns mai mulți oameni decât aici și au scandat și au făcut gălăgie. Dar nu a fost scandal, când s-a terminat protestul, poliția britanică ne-a felicitat pentru că nu am creat probleme”, adaugă Ciprian, care locuiește de un an la Londra.

—————————————

„Vrem să creăm o platformă digitală unde să centralizăm dorințele societății civile, unde să putem propune fiecare oameni capabili, care să lucreze cu idei propuse tot de societatea civilă. Este vorba de modelul Islandei, adoptat acolo după criza economică din 2008, un model care funcționează.”

Liudmila Matei, inițiator proiect tehnic pentru centralizarea cererilor protestatarilor

—————————————

 

Inițiativa profesioniștilor din diaspora

Diaspora romaneasca_Tragedia care a schimbat Romania8

La evenimentul de sâmbătă am întâlnit-o pe Liudmila Matei, una dintre româncele care au ajutat la organizare și care împărțea versurile melodiei „Ziua în care murim”. Am aflat că aceasta, împreună cu alți români din diaspora, are un plan care a luat naștere la câteva zile după tragedie, vizavi de schimbarea politicii din România.

„Pregătim o soluție tehnică de propunere și selecție a ideilor cetățenilor. O punem la punct cu programatori români din România și din alte țări. Sunt deja mai multe platforme în lucru pe care trebuie neapărat să le consolidăm în una și bună. În paralel, facem software pentru propuneri de oameni care să reprezinte cetățenii. Propunerile se vor face după capabilitățile acestor reprezentanți din diferite domenii, care vor lucra pe ideile generate de oameni. Așa, fiecare membru al societății civile poate participa”, ne spune Liudmila Matei.

„Pregătim conceptul, am recrutat români profesioniști pe partea tehnică, ne vor trebui și oameni care lucrează în consultanță, comunicare, networking. Aplicația va fi securizată, dar, în același timp, vrem să fie totul transparent. Trebuie să centralizăm informația, pentru că eforturile protestatarilor sunt dispersate. De când am postat ideea pe rețele sociale am primit sute de răspunsuri și oamenii s-au oferit să ajute”, spune tânăra care lucrează în comunicare. Ea adaugă: „Nu este un plan de azi pe mâine, vrem să-l facem funcțional pentru milioane de oameni. Dar pentru alegerile din 2016 el va fi pregătit.”

—————————————

Link-uri utile

 

—————————————

Anamaria Șandra

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!