Tragedia Colectiv: Medicii români din străinătate salută reacția colegilor din România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 15 noiembrie 2015

Bucuresti_raniti incendiu colectiv

Medicii români care profesează în străinătate de ani buni și care au venit să le dea o mână de ajutor colegilor din România după tragedia din Clubul Colectiv sunt de părere că autoritățile și medicii au acționat prompt în cazul incendiului.

Medicul român Ciprian Isacu, stabilit în Franța, a declarat, luni seară, într-o conferință la Spitalul Elias, că răniții din Colectiv nu ar fi fost tratați mai bine nici în Franța, nici în Belgia și i-a felicitat pe medicii de la București. Ciprian Isacu, șef al Secției de arși de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, care a participat la eforturile de salvare a răniților în incendiul din clubul Colectiv, a vorbit, la Spitalul Elias, despre doctorii români.

„Jos pălăria pentru ceea ce am văzut, pacienții nu ar fi fost tratați mai bine nici în Franța, nici în Belgia. Probabil vom mai transfera pacienți în străinătate, pentru că i-am văzut (pe medici – n.r.) epuizați și să le mai ușurăm munca”, a spus el, citat de Mediafax.

„Nu dăm lecții, nu dăm indicații. Deși lucrez de 23 de ani cu arșii la Bordeaux, mă întreb ce am fi făcut noi, dacă reprezint un centru, poate cel mai mare din sud-vestul Franței, în fața unei nenorociri de talia asta. O sută cincizeci este enorm. (…) Eu sunt plecat de 23 de ani din țară, dar aici, din punct de vedere tehnic, sunt top, din punct de vedere uman, nimic de reproșat. Arsura este o patologie foarte grea și complicată”, a spus Isacu.

El a menționat că în Franța costul unei zile de reanimare este de 8.500 de euro. „Totul este imprevizibil la ars. Să nu ne plimbăm cu avionul ca să facem plăcere unuia sau altuia. Fac de 23 de ani meseria și am văzut foarte multe cazuri de arși. Să fiți mândri că aveți aici adevărați soldați. Nu avem nimic să-i învățăm. Treceți de partea cealaltă și vedeți cine ar fi făcut mai mult decât au făcut acești medici. Jos pălăria pentru doctorii de aici”, a mai spus medicul.

 

„În UK și Germania s-ar fi procedat la fel”

Medicul Felicia Buruiană, care profesează de 10 ani în sistemul britanic, a explicat, pentru ziarul Adevărul, că în cazul unei tragedii colective în Marea Britanie cel mai probabil ar fi fost scoase din calcul transferurile către alte state europene. În schimb, din punctul de vedere al acordării primului ajutor s-ar fi procedat exact la fel.

„Este un eveniment traumatic în masă. Deși am lucrat puțin în sistemul medical românesc, din punctul meu de vedere s-a procedat bine și s-a intervenit rapid și în timp util. În Marea Britanie, unitățile sunt mai bine dotate și din start sunt mai multe paturi de spital destinate arșilor, dar s-ar fi acționat la fel. Bolnavii ar fi fost luați și triați, cei mai gravi duși la spitalele cu dotări superioare. Diferența ar fi fost că cel mai probabil s-ar fi lucrat pe loc, fiind vorba de 200 de răniți, nu cred că sistemul britanic ar fi transferat în alte state acești bolnavi, asta pentru că are capacitatea de a-i trata pe toți”, a explicat doctorul Felicia Buruiană, potrivit Adevărul.

„Sunt convinsă că totul li se datorează medicilor, pentru că sistemul românesc nu e bine dotat, doctorii au acționat lăudabil în situația asta. Legat de cocktailul de substanțe chimice, într-o situație ca cea de față, când e vorba de arsuri mari, nu ai timp să investighezi ce au inhalat, trebuie să acorzi primul ajutor conform protocoalelor, care sunt aceleași peste tot”, a completat medicul aflat la Londra, care are și experiență în traumatologie.

La rândul său, medicul Cristian Radu, chirurg plastician în Germania, a mărturisit că răniții din clubul Colectiv ar fi beneficiat de exact același tratament și în Germania. „Au primit același tratament pe care l-am fi acordat și noi în Germania. Aceste zile au fost îngrozitoare pentru medicii români, au muncit foarte mult, este o situație extremă. Ce am văzut în ultimele zile a fost extraordinar”, a precizat Cristian Radu, citat, de asemenea, de Adevărul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!