Tragedia de la Clubul Colectiv, în ochii jurnaliștilor britanici

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 7 noiembrie 2015

Bucuresti_incendiu Colectiv_lumanari_corutia ucide

Tragedia din Clubul Colectiv în care 32 de oameni au murit, iar alte zeci sunt în stare foarte gravă, a făcut înconjurul lumii în doar câteva ore. Cele mai cunoscute publicații din Marea Britanie au scris la scurt timp după producerea cumplitului eveniment:

 

BBC

Televiziunea publică BBC a scris pe site-ul său: „Incendiul dintr-un club de noapte din București a lăsat România fără cuvinte. Singurele informații pe care le avem sunt că focurile de artificii au fost utilizate în club și au declanșat tragedia”, este citat Raed Arafat în articolul BBC. Jurnalistul Sorin Bogdan a declarat pentru televiziunea britanică faptul că acel club era o fostă fabrică transformată, cu două uși de ieșire foarte mici, doar una dintre ele fiind deschisă inițial. BBC a pus la dispoziție și o adresă de e-mail pentru cei care sunt în zonă și vor să povestească despre caz: haveyoursay@bbc.co.uk.

 

ITV

„Imaginile tv arată poliția și paramedicii la locul uneia dintre cele mai grave catastrofe din capitala României din ultimele decenii.” Potrivit unui jurnalist local care a vizitat clubul, locul nu avea decât „o ieșire”, ceea ce înseamnă că spectatorii au intrat în panică atunci când au încercat să scape pe o singură mică ieșire, a mai scris ITV.

 

The Guardian

The Guardian a publicat un articol în care arată cum a crescut numărul donatorilor de sânge după dezastrul din Club Colectiv. „Cozi lungi s-au format în București, cu oameni care doresc să doneze sânge pentru a-i ajuta pe cei 180 de răniți în incidentul de la Colectiv”, scrie Kit Gillet, corespondentul The Guardian în București.

„Reglementările cu privire la incendii nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe în cluburile și restaurantele din București, iar evenimentul a avut loc într-o fostă fabrică transformată în club, în apropiere de centrul orașului, cu o singură intrare”, a criticat Gillet sistemul românesc.

 

Huffington Post

Numărul victimelor din clubul de noapte românesc va crește.” Ediția britanică a Huffington Post arată, într-un articol de Alison Mutler de la Associated Press, că au murit 29 de persoane și cel puțin 180 sunt rănite. „Martorii spun că focul a izbucnit de la o scânteie de pe scenă, la un spectacol pirotehnic heavy metal, care a aprins decorul de spumă”, mai scrie Huffington Post.

 

Daily Express

Halloween horror într-un club de noapte”, a scris Daily Express. Focul a ucis 32 de persoane, numărul victimelor ar putea crește”, a anunțat unul dintre cele mai citite cotidiene britanice. Express a mai scris că unele victime sunt cetățeni străini, dar Ministerul de Externe român a declarat că nu cunoaște încă dacă printre răniți sau morți se află și britanici. Aceeași publicație scrie că președintele Românei s-a declarat profund îndurerat de evenimentele tragice, iar ministrul de interne, Gabriel Oprea, a anunțat că numărul de decese este posibil să crească.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!