Tragedie în Mediterană: 800 de imigranți morți

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 aprilie 2015

800 imigranti libanezi inecati5

Sute de persoane s-au înecat în Marea Mediterană când vasul lor s-a răsturnat în cursul încercării disperate de a ajunge pe malurile Europei. În urma accidentului, circa 800 de imigranți, inclusiv copii, care veneau din Libia, au murit înecați, echipele de intervenție reușind să salveze doar 28 de persoane.

Supraviețuitorii care au ajuns în Italia au povestit că vasul s-a răsturnat când sute dintre imigranți s-au repezit pe o laterală a vasului pentru a saluta un vas portughez, care venea să îi salveze. Unul dintre supraviețuitori, un bărbat din Bangladesh, a povestit autorităților că pe vas se aflau 950 de persoane. Același martor a mai spus că 300 de persoane erau încuiate în carena vasului. Duminică seară, autoritățile europene reușiseră să salveze doar 28 de persoane și să recupereze 24 de cadavre.

Potrivit publicației Time, criza imigranților este un eșec al politicii europene și al valorilor umanitare cu care se mândrește UE. Președintele francez Francois Hollande a cerut, duminică, organizarea unei reuniuni europene de urgență a miniștrilor de interne și ai afacerilor externe pentru luarea de măsuri. Dacă bilanțul morților se confirmă, „este vorba despre cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană”, a declarat Hollande.

 

Țările din UE, acuzate că închid ochii

Țările din Europa, printre care și Marea Britanie, au fost acuzate că „au închis ochii” la moartea anuală a mii de imigranți în Marea Mediterană. Cel mai recent, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că în jur de 700 de persoane ar fi murit după ce o ambarcațiune de pescuit s-a răsturnat în apropiere de insula italiană Lampedusa sâmbătă seara, scrie The Independent. Dacă bilanțul tragic se confirmă, aceasta ar putea fi cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană și ar însemna că doar anul acesta 1.600 de oameni au murit înecați încercând să ajungă în Europa, pe mare.

Uniunea Europeană a anunțat o reuniune de urgență a miniștrilor de externe și interne pentru a discuta despre criză, dar guvernele nu au arătat până acum nicio intenție de a lua măsuri pro-active pentru a preîntâmpina astfel de tragedii. Anul trecut, în octombrie, au fost oprite operațiunile de căutare și salvare în Mediterană, deși se estima că astfel ar putea fi salvate până la 100.000 de vieți, chiar dacă existau temeri că măsura încurajează creșterea numărului de imigranți.

„O tragedie se desfășoară în Marea Mediterană și, în cazul în care UE și lumea întreagă continuă să închidă ochii, vor fi judecate în cele mai dure termene, la fel cum au fost judecate în trecut, când a fost vorba de genocide”, a declarat premierul maltez, Joseph Muscat. Mica insulă ajută deja la căutarea supraviețuitorilor din Mediterană. Au fost apeluri, inclusiv din partea guvernului Suediei, de a restabili operațiunile de căutare și salvare. Antonio Guterres, șeful agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, UNHCR, a declarat: „Acest dezastru confirmă cât de urgent este de a restabili o operațiune de salvare pe mare și de a stabili căi legale pentru ca migranții să ajungă în Europa”, conchide sursa citată.

 

Căpitanul arestat

Noi informații furnizate marți de ONU arată că motivul scufundării navei cu sute de imigranți în Marea Mediterană este cel puțin neașteptat, dacă nu chiar o ironie a sorții. CNN citează un oficial ONU care susține că vasul supraaglomerat s-ar fi răsturnat după ce s-ar fi ciocnit de o barcă mai mică de transport, care venise în zonă în ajutor.

Carlotta Asami, purtătorul de cuvânt al agenției de refugiați din cadrul ONU, a făcut declarația marți dimineața, după ce ea și colegii săi au stat de vorbă cu mai mulți supraviețuitori ai tragediei, care au ajuns în Catania, Italia.

„Au spus că, la un moment dat, (cele două ambarcațiuni – n.r.) erau extrem de aproape și probabil, cum o navă mare crează un val mare, s-au apropiat foarte mult și și-au pierdut echilibrul”, a precizat Asami.

Este o ipoteză diferită de cea prezentată inițial de autorități, însă Asami susține că relatările persoanelor cu care a stat de vorbă s-au potrivit perfect și au fost foarte consistente.

Căpitanul și un membru al echipajului au fost arestați în urma tragediei și acuzați de trafic de persoane. Căpitanul este acuzat și de uciderea involuntară a imigranților ce plecaseră din Libia sâmbătă dimineață, cu destinația Europa.

În urma acestor incidente, liderii europeni sunt sub presiune pentru a rezolva chestiunea imigranților. Luni, la o reuniune a miniștrilor de externe, s-a convenit asupra unui plan în zece puncte ce implică dublarea dimensiunii și finanțării operațiunii europene Triton, de protecție a granițelor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!