„Traian Basescu nu trebuia amendat”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 februarie 2014

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a marturisit in presa din Ungaria ca a votat impotriva amendarii presedintelui roman Traian Basescu pentru declaratii discriminatoare la adresa minoritatii rrome.

„Este a cincea plangere pe numele presedintelui inregistrata la institutia de combatere a discriminarii. Majoritatea sunt in legatura cu rromii, dar este prima data cand am dictat o amenda”, a declarat Asztalos pentru ma.hu.

El a tinut sa sublinieze ca institutia pe care o conduce nu a luat o decizie politica in acest caz. „Nu poate fi vorba despre o decizie politica, dar in ziua de astazi chiar si o pasare care se izbeste de un perete ar putea capata valente politice in Romania. Motivatia nu este politica, ci pe un fundament legislativ care stabileste hotarele libertatii de exprimare. Am luat decizii impotriva politicienilor indiferent de culoarea politica. Independenta este cheia functionarii noastre si sunt convins ca si presedintele asteapta de la noi sa fim independenti”, a adaugat presedintele CNCD. „Eu am votat impotriva amendarii, insa nu a fost de ajuns. Eu sunt mai apropiat de modul de gandire american, pe care se bazeaza si legile din Ungaria. Sustin ideea ca trebuie sa respingem toate formele de prejudecata negativa la adresa rromilor, insa o amenda poate fi justificata doar in cazul in care este insotita si de o instigare la ura”, a incheiat Asztalos Csaba.

Declaratiile pentru care a fost amendat Traian Basescu au fost facute in 2010, in Slovenia: „Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi – foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei.”


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!