„Training” pentru profesioniştii alba-neagra din Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 10 iulie 2016

londra-alba-neagra-slang

Un român din Londra a postat pe Facebook o poză cu o hârtie găsită în zona London Bridge. Cei mai atenţi vor realiza că este vorba de un ghid primit de un specialist român la jocul de alba-neagra pentru a comunica eficient în limba engleză cu doritorii de „câştiguri” rapide. Probabil că era o filă a unui caiet care conţinea traduceri ale aceluiaşi text în mai multe limbi străine, printre care franceza, germana, spaniola, italiana; doar vorbim de un „sport” universal.

Ghidul îi explică profesionistului de alba-neagra cum să se adreseze trecătorilor pentru maximă eficienţă. Se sare peste noţiunile de gramatică ale limbii engleze şi se trece direct la mesaj: „Luc dă băl, fain dă băl”, zice textul, cum s-ar zice pe la noi „Uite bila, găseşte bila!”. Suntem atenţi să nu pierdem rândul pentru că textul se continuă în ritm alert cu „Atenşiăn băl, oan tu tri băl, uer iz băl?”, cu alte cuvinte „Mare atenţie că număr până la trei şi va trebui să-mi găseşti bila”.

londra-alba-neagra-slang1

După explicarea regulilor, profesionistul trebuie să treacă la problemă: „Opăn mister, ladi, şoumi dă mani, iu mast tu bed, iu uin dabăl, ghivmi forti ai ghiviu eiti, hau maci put dabăl uin”. Clar ca bună ziua, nici o traducere în orice limbă nu poate fi mai convingătoare decât acest „original”: „deschide (n.r. portofelul) nene, tanti, arată-mi banu’, trebuie să pariezi şi câştigi dublu, dacă îmi dai £40 câştigi £80, oricât ai pune, câştigi dublu”. Poţi să câştigi şi £100, adică „oan handăr”.

Probabil că bileţelul cu pricina n-a fost scăpat din neatenţie, ci, după ce profesionistul şi gaşca lui au luat la rând câteva poduri peste Tamisa în dorinţa lor de a oferi momente „de neuitat” trecătorilor şi au ajuns într-un final la London Bridge, probabil că secretele mesajului, cu toate nunaţele şi inflexiunile sale, a fost învăţat pe de rost, astfel că bileţelul şi-a luat zborul din mâinile dibace ale „profesionistului”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!