Transferul internaţional de bani… sub lupă

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 12 ianuarie 2015

ghiseu banca

Cum să eviţi costurile ascunse, să găseşti cele mai bune oferte şi să plăteşti cât mai puţin pe transferurile internaţionale de bani.

 

Cele mai proaste variante

Firmele cu renume mare vor fi probabil cele mai scumpe variante de a trimite bani în ţară sau în străinătate. Băncile, Western Union, Money Gram, Travelex şi altele ajung destul de uşor în faţa clientului, astfel că nu se străduiesc să ofere şi un preţ foarte bun. Tariful lor poate fi cu £20-£60 mai mult decât competitori mai puţin cunoscuţi, la un transfer de doar £1,000.

 

Economiseşte cu un broker

Sunt multe firme care intermediază transferurile internaţionale de bani la preţuri mult mai bune decât băncile.

Unii brokeri stabilesc acum ratele de schimb prin aranjamente între utilizatori, când tu schimbi banii cu alt client de-al broker-ului, iar broker-ul îşi opreşte un comision. Economiile sunt astfel foarte vizibile.

Este foarte simplu să stabileşti care variantă este mai ieftină; trebuie doar să compari rata de schimb pe care o obţii după celelalte costuri, de la un broker la altul. Există un astfel de serviciu de comparare pe site-ul lovemoney.com.

 

Ce-i ieftin azi, nu-i neapărat la fel şi mâine

E bine să testezi piaţa la fiecare transfer. Un broker anume îşi stabileşte zilnic rata de schimb în funcţie de volumele lui de transfer. De asemenea, dacă rezervele de valută sunt mici, rata de schimb va fi mai mare; şi invers.

Anumiţi intermediari pot fi mai ieftini într-o anume valută, deci s-ar merita să se facă o nouă comparare în cazul unui transfer într-o nouă valută.

De asemenea, unii brokeri sunt mai ieftini la tranzacţiile pe sume mai mici, iar alţii sunt specializaţi pe transferuri mai mari, astfel că s-ar merita să faci o nouă comparare a ratelor de schimb dacă valoarea tranzacţiei este atipică.

 

Pe ce anume dau banii?

În mod normal, nu ţi se va comunica suma pe care ai plătit-o pentru transferul de bani.

Da, ştii că vei primi €600 pentru £500, însă acesta nu este preţul. Nu ai plătit £500, ci i-ai schimbat. Tu eşti cel care primeşte cei €600, nu broker-ul. Deci unde este câştigul broker-ului?

Preţul plătit de tine este alcătuit din două elemente.

Primul este comisionul, încasat de majoritatea agenţilor intermediari. Acesta poate fi o sumă fixă sau un procent din suma transferată. Pot fi şi alte taxe suplimentare, deci atenţie sporită.

Al doilea element este reprezentat de rata de schimb, pentru că va exista o diferenţă între rata de schimb interbancară, cea reală, pe care o folosesc băncile atunci când fac schimburi de valută între ele şi rata de schimb aplicată transferului tău.

Spre a exemplifica, să zicem că rata de schimb reală liră-euro este de £1 la €1.25. Un intermediar îţi va oferi însă doar €1.16 pe acea liră sterlină, păstrând diferenţa. Deci, £500 schimbaţi la rata reală ţi-ar aduce €625, dar cum rata de schimb aplicată transferului tău este de doar €1.16 per liră, tu vei primi doar €580. Cu alte cuvinte, în acest exemplu există un cost ascuns de €45 sau £36 (dacă împărţim €45 la 1.25), de care nu ţi se va spune niciodată.

Când dai de un broker care te taxează şi prin comision şi prin rata de schimb, să nu crezi în mod automat că este scump. Dimpotrivă, există brokeri care nu percep comision, dar care au nişte rate de schimb de-a dreptul strigătoare la cer, ajungând să plăteşti mai mult decât este necesar.

 

Care este viteza de procesare?

Există transferuri care se pot face aproape instantaneu, de pe o zi pe alta sau chiar cu durată de până la şase zile. În mod evident, transferul mai rapid tinde să devină o variantă mai scumpă.

 

Cum e cu transferurile regulate?

Unele firme îţi permit să setezi transferuri automate pentru a-ţi reduce timpul de administrare sau ca să nu uiţi cumva de transfer.

 

Se poate îngheţa rata de schimb?

Unii brokeri îţi permit să-ţi îngheţi rata de schimb pe o perioadă de până la 24 de luni. Acestea se numesc „forward contracts” şi sunt folositoare dacă vrei să te asiguri în faţa unei înrăutăţiri a cursului de schimb. Un astfel de serviciu poate avea un cost suplimentar, deci, cu grijă.

Alte servicii îţi permit să stabileşti rata de schimb la care eşti dispus să faci transferul, iar tranzacţia are loc doar în cazul în care rata de schimb ajunge la valoarea setată.

Mare atenţie la astfel de jocuri! Este foarte dificil să ghiceşti direcţia cursului de schimb, chiar şi având cunoştinţe în domeniu şi urmărind piaţa îndeaproape.

Poţi compara diversele oferte de transfer internaţional vizitând: www.lovemoney.com/internationalmoneytransfer#/convert

Autor articol: Cosmin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!