Transportatorii acuză scumpirea RCA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 ianuarie 2016

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) acuză nerespectarea protocolului semnat în decembrie cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și companiile de asigurări care ar limita creșterea RCA la cel mult 50% față de iunie 2015 și susține că polițele s-au scumpit deja peste acest nivel.

În replică, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că asigurătorii au respectat protocolul privind limitarea creșterii polițelor RCA, infirmând astfel informațiile transmise de COTAR.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, și alți reprezentanți ai autorității au discutat recent despre plafonarea la 50% a creșterii polițelor RCA, față de iunie 2015, cu cele nouă companii de asigurări prezente pe segmentul RCA – Allianz-Țiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama și Omniasig.

„Inventarierea pozițiilor celor nouă societăți a relevat respectarea – cu unele excepții marginale, pe categorii de produs – plafonării majorărilor de tarif la 50%, confirmând faptul că noile contracte de asigurare obligatorie RCA încheiate cu transportatorii se înscriu în linia asumată prin Protocolul din decembrie 2015. În acest context, ASF subliniază necesitatea diferențierii între anumite prețuri de ofertă generate automat de sistemele societăților de asigurare, care pot depăși în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, și tarifele finale din contractele încheiate cu societățile de transport”, arată ASF, într-un comunicat citat de Mediafax.

Totodată, asigurătorii au reconfirmat că nu vor depăși limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condițiile de preț, după recenta eliminare din norma RCA a plafonării reducerilor, aceștia putând oferi practic discounturi oricât de mari, susține ASF.

 

Amenințare cu instanța

COTAR a reclamat nerespectarea protocolului semnat în decembrie cu ASF și companiile de asigurări care ar limita creșterea RCA la cel mult 50% față de iunie 2015.

„În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obține încetarea protestelor, pe lângă acțiunile noastre viitoare, vom deschide o acțiune în instanță împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaționale. La întâlnire au participat reprezentanți de la Ministerul Finanțelor, Consiliului Concurenței și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu. Conform protocolului pe care reprezentanții autorităților și l-au asumat, până la sfârșitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea polițelor RCA mai mult decât s-a negociat. Protocolul de înțelegere prevedea și excluderea Cărții Verzi de la calculul daunalității, pentru transportul local de persoane”, arată COTAR, într-un comunicat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!