Traseismul, legalizat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 4 septembrie 2014

Victor Ponta4

S-a deschis oficial perioada de tranziție politică. Ordonanța de urgență adoptată de guvernul Ponta săptămâna trecută și care le permite aleșilor locali să migreze la ce partid doresc a fost publicată marți în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

Secretarul general al Senatului, Ion Vargău, a declarat, marți, pentru Mediafax, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituției. Proiectul legii de aprobare a OUG va fi votat mai întâi de Senat, apoi de Camera Deputaților, cameră decizională.

Chiar dacă va fi respinsă de Parlament, ea va fi produs deja efectele. Începând de marți, 2 septembrie, timp de 45 de zile, orice primar, consilier local sau consilier județean poate trece la orice partid dorește, în ciuda votului dat de alegători în 2012. După expirarea termenului stabilit de guvernul Ponta, va intra din nou în vigoare legea 393/2004, iar primarii care vor trece la alt partid își vor pierde mandatul.

Textul ordonanței poate fi citit în Monitorul Oficial nr. 646. Documentul este semnat de premierul Victor Ponta, vicepremierul și ministrul de interne, Gabriel Oprea, și de vicepremierul și ministrul dezvoltării regionale, Liviu Dragnea.

 

Principalii vizați, președinții de CJ

Principalii vizați de măsura Guvernului sunt cei 41 de președinți de consilii județene, precum și 3.186 de primari din întreaga țară. În acest moment, 22 de președinți de consiliu județean au carnet de membru PSD, 13 sunt liberali și doar doi de la PDL. Ei sunt urmați de UDMR – 2, PC – 1 și UNPR – 1. La primării avem 1.192 de primari PSD, 808- PNL, PDL – 769, UDMR – 203, PC – 40, PPDD – 31 și independenți – 53. Așadar, numărul primarilor opoziției PNL-PDL este mai mare decât cel al aleșilor social-democrați, se arată într-o analiză făcută de Ziare.com.

Liber la transfer politic li se dă și celor peste 40.000 de consilieri județeni și locali.

„Se schimbă regulile jocului în timpul jocului. Primarii și aleșii locali joacă un rol crucial în mobilizarea electoratului. În momentul în care ei au o dependență formală, directă, față de anumite partide politice, vor contribui la rezultatul acelora. Altfel, vor fi sancționați pe linie de partid. Această ordonanță schimbă datele problemei și avantajează în mod clar gruparea guvernamentală și, în final, pe candidatul Victor Ponta”, a spus Cristian Pârvulescu, președintele Asociației ProDemocrația.

 

Ambasada SUA, „îngrijorată de momentul ales de Guvern”

Ambasada SUA se declară îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanței de urgență care va permite aleșilor locali ca în termen de zece zile să își poată alege partidul din care fac parte fără a-și pierde mandatul.

„Am auzit argumente pro și contra ordonanței propuse cu privire la aleșii locali. Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanțe de urgență și credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis și transparent, care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă și toate părțile interesate”, se arată într-o declarație a Ambasadei SUA făcută înaintea începerii ședinței de Guvern pe agenda căreia se afla proiectul de act normativ.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, referindu-se la OUG, că este necesară deblocarea autorităților locale și ieșirea din minciună și ipocrizie. „Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autoritățile locale”, a precizat Ponta, arătând că în acest moment în municipiul București, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

Opoziția a criticat proiectul, amenințând inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Veneția. Cristian Diaconescu i-a scris președintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE și pe cea a SUA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!