Tratament de succes pentru cancer?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iulie 2014

Autorităţile americane au decis, luni, să accelereze procedura de aprobare a lansării pe piaţă a unui nou tratament experimental, considerat promiţător, după ce 89% dintre pacienţii afectaţi de leucemie care l-au testat au început să

se vindece, informează AFP. Această imunoterapie personalizată, cunoscută sub denumirea de CTL019, a fost dezvoltată de Universitatea din Pennsylvania şi a fost considerată „inovatoare” de Agenţia federală a alimentelor şi medicamentelor (FDA) din SUA. Acest lucru înseamnă că terapia va beneficia de Ao procedură accelerată de examinare din partea FDA, precum şi de o atenţie specială, în vederea lansării sale pe piaţă.

Este vorba despre prima imunoterapie împotriva cancerului care beneficiază de această procedură de accelerare majoră. Terapia constă în extragerea celulelor T imunitare ale pacientului, care vor fi apoi programate genetic în laborator pentru a ţinti celulele canceroase care produc o proteină numită CD19. Aceste celule T reprogramate astfel sunt apoi reinjectate în organismul pacientului, unde se înmulţesc şi atacă direct cancerul.

Cercetătorii au precizat în 2013 că din 27 de pacienţi afectaţi de leucemie acută limfoblastică (22 de copii şi cinci adulţi), 89% au înregistrat o remisie a bolii.

Primul copil care a primit acest tratament, Emily Whitehead, este deja în al doilea an de remisie a bolii, iar primul adult care a beneficiat de terapie se află în remisie de un an. „Primele noastre rezultate creează mari speranţe pentru un grup disperat de pacienţi, numeroşi dintre aceştia fiind capabili să ducă din nou o viaţă normală la şcoală sau la serviciu, după ce au primit această nouă imunoterapie personalizată”, a precizat directorul echipei de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania, Carl June.

În 2012, Universitatea din Pennsylvania a încheiat un parteneriat cu compania farmaceutică Novartis pentru a dezvolta şi autoriza teste cu această terapie contra mai multor forme de cancer.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “Tratament de succes pentru cancer?”

  1. alina Spune:

    As dori un nr. De telefon pt.a puteablua leg.cu dvs va rog am o problema asemanatoare

Spune-ti si tu parerea!