Tratament de supermarket: porţii mai mici, preţuri mai mari

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la bani mărunţi pe data 25 aprilie 2016

Inflaţie 0%? Da’ de unde?! Cum să fie inflaţia 0% când toate preţurile cresc necontenit, parcă chiar accentuat? La imobiliare, la transport, la alimente, la haine… Face faţă creşterea salariului minim la £7,20 la oră instaurată luna aceasta? Cam nu. Între timp, supermarket-urile fac ce ştiu ele mai bine: să golească buzunarele clienţilor captivi oferind „cele mai tari deal-uri”.

În 2003 publicaţia noastră trimitea abonaţilor ziarul acasă folosind un timbru Royal Mail în valoare de 25p. Începând de luna aceasta, acelaşi serviciu Royal Mail ne costă 96p. Ei bine, salturi la fel de mari s-au făcut în această perioadă la multe alte servicii sau produse din UK, doar că au fost creşteri anuale sau chiar semestriale şi, cu toate că lumea a observat majorările, ele au fost incrementale şi nu au usturat pe moment aşa de tare. Nu era problemă mare dacă şi salariile creşteau în aceeaşi măsură, dar nu s-a întâmplat aşa.

 

Păcălicii supermarketurilor

Dacă Royal Mail este mai direct şi anunţă public creşterile de preţ la serviciile lor, nu la fel se întâmplă şi în cazul supermarketurilor, care utilizează tactici de a masca majorările de preţuri, de regulă prin micşorarea cantităţilor la diversele produse, măsură însoţită de multe ori şi de o creştere a preţului.

Clienţii captivi ai supermarketurilor devin, vrând-nevrând, nişte păcălici, lucru descoperit de revista Which? în urma unei investigaţii făcute pe această temă, citată de Daily Mail.

De ultimele Sărbători de iarnă, pe internet a devenit virală o fotografie făcută de un britanic la cutiile de bomboane Cadbury Heroes păstrate de-a lungul anilor, în care se vede destul de clar trendul accentuat de micşorare al acestora în timp. Şi nu este vorba doar de mărimea cutiilor, ci şi de calitatea lor. Dacă în trecut ele erau fabricate din tablă, mai nou ele sunt din plastic sau de carton. La fel, sortimentele de bomboane mai fine şi, evident, mai scumpe, au devenit mai puţine, unele dispărând chiar complet, în favoarea bomboanelor din cutie mai puţin populare. Şi la fel se întâmplă în cazul multor produse. Uneori se schimbă şi reţeta pentru a se folosi ingrediente mai ieftine, însă, invariabil, preţul rămâne neschimbat sau chiar creşte.

 

Studiul „Which?” confirmă ceea ce consumatorii ştiau deja

Produse elementare, precum pasta de dinţi sau biscuiţii înveliţi cu ciocolată, primesc tratamentul reducerii cantităţii, pentru a masca majorările de preţ, anunţă revista Which?.

Studiul jurnaliştilor britanici a arătat că un pachet de biscuiţi McVitie’s Digestives cu ciocolată neagră şi-a micşorat gramajul de la 332g la 300g. Chiar şi aşa, Tesco a crescut preţul lor de la £1,59 la £1,69. Dettol Power şi Pure Bathroom Wipes şi-au redus numărul de şerveţele de la 36 la 32 de bucăţi, o reducere de 11%, în timp ce preţul a stagnat. Pasta de dinţi Sensodyne Total Care Extra Fresh a suferit şi ea o reducere de cantitate de la 100ml la 75ml, deşi preţul a crescut de la £2,40 (la ofertă) la £3,49 la Tesco, scrie Daily Mail.

Şi lista poate continua. Tacticile sunt nenumărate, însă principiul este acelaşi: pentru a masca inflaţia şi a-şi proteja totuşi marginile de profit, producătorii şi comercianţii încearcă să vândă „mai puţin” cu „mai mulţi bani”.

La comentariile articolului din Daily Mail, un comentator vorbeşte de şerveţelele de bucătărie al căror tub de carton interior se tot lărgeşte, iar altul spune că „nu suntem idioţi, putem să ne facem cumpărăturile din altă parte”, însă probabil că nu-şi dă seama că el, ca toţi ceilalţi consumatori, este captiv pieţii formate de aceste supermarketuri şi că, de fapt, aici vorbim de o inflaţie mascată, la care nimeni nu este imun, din păcate.

Să nu uităm şi de bere. Pe lângă majorările de preţuri, cutiile au ajuns la 440ml, însă se tot reduce şi concentraţia de alcool, care a ajuns la 4% sau chiar mai puţin, la care se adaugă şi alte mici manevre de scumpire mascată.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!