Tratamentele oftalmologice la copii

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 mai 2015

Puteţi începe să aveţi grijă de sănătatea ochilor celor mici încă de la o vârstă fragedă. Cu cât problema este descoperită mai devreme, cu atât mai util poate deveni tratamentul prescris.

 

La ce vârstă poate avea un copil parte de o examinare oftalmologică?

Cei mici sunt consultaţi în ceea ce priveşte afecţiunile oftalmologice încă din primele săptămâni de viaţă, iar apoi în apropierea momentului în care încep şcoala, aproximativ la vârsta de 4 ani. Dacă există unele motive de îngrijorare în perioada dintre aceste teste, sau dacă aveţi în familie persoane cu afecţiuni oculare, puteţi discuta cu un doctor. De asemenea, puteţi merge cu cel mic pentru a fi consultat de un optometrist sau oftalmolog.

 

Cât durează un astfel de test?

Acest lucru poate varia. Pentru cei care nu au probleme de acest gen, testul poate dura între 20 şi 30 de minute. În cazul în care este nevoie de aplicarea unui tratament rapid cu picături (pentru mărirea pupilei şi uşurarea testului), atunci testul devine ceva mai lung, datorită faptului că trebuie să aşteptaţi ca picăturile să-şi facă efectul.

 

Va fi acelaşi test ca şi unul pentru adulţi?

Copiii mai mari vor fi testaţi similar modului în care se face acest lucru la adulţi. Pentru cei mai tineri, dar şi pentru cei mai în vârstă la care tratamentele adulte nu dau rezultate, există şi alte metode de testare, care vor fi decise în funcţie de probleme existente.

 

Sunt aceste teste gratuite?

Da, pentru cei până în 16 ani, ca şi pentru studenţii la zi de până în 19 ani, prin intermediul programului NHS.

 

Ce fac dacă are nevoie de ochelari?

Cei care au fost consultaţi prin intermediul programului NHS vor primi un voucher care le va permite să reducă o parte din costurile achiziţionării unei perechi de ochelari. Pot alege, de asemenea, dintr-o varietate de rame, care sunt atât practice, dar şi la modă. Pentru cei mici sunt recomandate lentilele de plastic, care sunt mai uşoare şi mult mai sigure decât cele de sticlă.

 

Ce se întâmplă dacă un copil îşi sparge sau îşi pierde lentilele?

Cei cu vârste sub 16 ani vor primi ajutorul NHS dacă îşi vor pierde sau deteriora ochelarii. Puteţi merge la un optician care realizează teste NHS pentru a-i repara sau a primi alţii în locul lor (GOS 4). Vi se va cere să daţi o declaraţie vizavi de cele întâmplate, iar opticianul vă va oferi un voucher pentru a acoperi costurile. Dacă veţi merge la un alt optician decât acela de la care aţi cumpărat în primă instanţă ochelarii, va trebui să aveţi la dumneavoastră o copie după reţeta iniţială.

Ajutorul poate fi oferit celor de până în 16 ani şi peste doar dacă pierderea sau deteriorarea ochelarilor a fost cauzată de boală. Opticianul va fi acela care vă va spune cum să obţineţi ajutorul necesar în acest caz.

 

Copiii pot apela la lentile de contact?

Da, se poate, şi tot optometristul va fi cel care vă va sfătui în acest caz. Este decizia copilului dacă va purta sau nu lentile de contact, şi acestea vor fi puse doar la dispoziţia celor care le doresc. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că ei trebuie să fie capabili să şi le pună şi scoată singuri, şi să înţeleagă că trebuie să fie foarte atenţi în manevrarea şi utilizarea lor.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!