Tratamentul la dentist, decontat parţial

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 iunie 2014

medici dentisti 1

Statul decontează din nou tratamentele la dentist, după ce acum un an tăiase finanţarea. Însă doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluţionarii, vor avea parte de gratuitate, iar ceilalţi vor suporta 40% din factură. Stomatologii spun că banii sunt oricum insuficienţi: fiecare medic are un plafon de 2.000 de lei pe lună pentru toţi pacienţii, relatează Digi24.

24 de proceduri medicale stomatologice sunt decontate de Casa de Asigurări începând cu 1 iunie – de la consultaţie, la extracţii dentare sau plombe şi proteze dentare. Bugetul alocat este de 80 milioane de lei. „Fondurile alocate în cursul acestui an, sau ce a mai rămas din acest an, sunt mai mari decât au fost în anii când s-a desfăşurat un contract pe 12 luni”, spune dr. Anci Ionescu, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pe hârtie, pare suficient pentru ca românii să aibă o dantură sănătoasă. Numai că medicii stomatologi, cei care vor acorda aceste servicii, au constatat că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Vor putea acorda servicii medicale doar în limita a 2.000 de lei pe lună, notează Digi24.

„Proteza acrilică totală utilă celor în vârstă, care este decontată o dată la 10 ani. Ceea ce este foarte mult. Aş considera că o dată la cinci ani trebuie înlocuită, pentru că apoi nu mai este funcţională. Sigilarea preventivă pentru dinţii copiilor ar trebui făcută la toţi molarii care apar la o anumită vârstă. Casa decontează o sigilare la doi ani”, spune dr. Letiţia Raiciu, medic stomatolog.

În plus, banii daţi de Casa de Asigurări pentru serviciile decontate nu acoperă cheltuielile cu tratamentul. De exemplu, consultaţia, care include un control oncologic şi igienizare, este plătită cu 133 de lei de CNAS. În cabinete, aceste proceduri ajung să coste chiar şi 280 de lei. O extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei, deşi costul real este 100 de lei. La toate aceste neajunsuri se adaugă şi birocraţia.

„Medicul, pentru un plafon de 2.000 de lei, nu este interesat să intre în contract cu Casa”, afirmă dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti.

Din plafonul impus de casă, stomatologii care au contract cu CNAS ar trebui să acorde consultaţii şi tratamente şi persoanelor neasigurate. Astfel, vor apărea listele de aşteptare pentru consultaţiile subvenţionate de stat şi la cabinetele dentare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!