Tratatul Schengen ar putea fi modificat

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 16 ianuarie 2015

Paris attack_march4_1

Miniștrii de interne din 11 țări europene și ministrul american al justiției, Eric Holder, reuniți duminică la Paris, au căzut de acord să consolideze cooperarea în ceea ce privește controlul deplasărilor combatanților străini și lupta împotriva „vectorilor radicalizării”, îndeosebi pe internet, informează EFE. Participanții la reuniunea internațională privind terorismul și-au manifestat intenția de a revizui tratatul Schengen pentru a îmbunătăți controalele la trecerea frontierelor externe ale UE.

„Suntem cu toții de acord să stabilim controale aprofundate asupra anumitor pasageri pe baza anumitor criterii”, a spus ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, care a insistat pe necesitatea unui progres în ceea ce privește strângerea de date de la pasagerii companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

„Mai întâi trebuie să încheiem foarte rapid discuțiile cu privire la responsabilitatea Comisiei de a intensifica, în conformitate cu actualul drept european, controalele cetățenilor europeni în timpul trecerii frontierelor externe ale UE”, a declarat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve într-o alocuțiune la încheierea reuniunii internaționale privind terorismul, preluată de ziare.com.

Reprezentanții Franței, Spaniei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei sau Belgiei, între alții, au vorbit despre necesitatea urgentă de a dispune de un registru al pasagerilor companiilor aeriene, fără a încălca însă dreptul la intimitate. Controalele avute în vedere trebuie să se aplice „pe baza unor criterii obiective” și care să respecte „libertățile fundamentale”.

„Internetul trebuie să rămână un spațiu al liberei exprimării, dar în cadrul respectării legilor”, a spus Cazeneuve, în condițiile în care participanții la reuniune au pledat pentru o mai mare cooperare cu companiile de internet pentru a garanta retragerea conținutului ilegal de pe rețelele sociale, notează Agerpres.

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat că va apărea o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa.

„Mobilitatea din Uniunea Europeană facilitează deplasările (jihadiştilor) spre orice ţară şi, de asemenea, spre ţara noastră”, a adăugat el, subliniind că aproape 3.000 de combatanţi originari din Europa s-ar putea întoarce şi ar reprezenta o ameninţare. El a adăugat că Madridul vrea instaurarea „unor controale care să nu fie contrare principiului liberei circulaţii, dar al căror scop să fie ca persoanele care prezintă riscuri sau asupra cărora există îndoieli întemeiate că ar putea fi terorişti (…) să nu folosească libertatea de circulaţie în detrimentul libertăţii şi securităţii noastre”.

 

Atentatele de la Paris, revendicate de al Qaida în Yemen

Într-o înregistrare video postată marți pe YouTube, un lider al grupării teroriste al Qaida în Yemen revendică atentatul din 7 ianuarie de la Paris. Mesajul este transmis de liderul al Qaida în Yemen, Nasser Ben Ali al-Anassi, care îi felicită cu această ocazie pe frații Kouachi, scrie 20 minutes.

„Eroii au primit misiunea, au promis și au reușit, spre marea satisfacție a musulmanilor”, spune acesta în înregistrarea video. „Operațiunea a fost efectuată la ordinul emirului nostru general Ayman al-Zawahiri și în conformitate cu voința postumă a lui Osama bin Laden”, a adăugat al-Anassi.

Teroriștii de la Paris care au decimat redacția revistei Charlie Hebdo și apoi au murit într-o confruntare cu forțele de ordine au susținut că sunt inspirați de gruparea al Qaida, de Statul Islamic și de Anwar al-Awlaki. Cei trei atacatori au fost uciși la mai bine de 54 de ore de la atacul asupra redacției revistei Charlie Hebdo. Said și Cherif Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist de miercuri, din Paris. Un alt atacator, Amedy Coulibaly, a ucis o polițistă joi și patru cetățeni evrei într-un atentat într-un magazin, vineri. Amedy Coulibaly a fost ucis în operațiunea poliției franceze de eliberare a ostaticilor.

 

Casa Albă regretă absența de la Paris

Preşedinţia Statelor Unite regretă că nu a trimis un oficial de rang înalt la marşul solidarităţii desfăşurat la Paris după atacurile teroriste soldate cu 17 morţi.

„Trebuia să fi fost trimis un oficial american de rang înalt la marşul desfăşurat la Paris”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

„Faptul că nu a fost trimis un oficial de rang înalt la marşul solidarităţii a fost o eroare”, a admis Earnest care a adăugat că Statele Unite au avut contacte strânse cu Franţa şi că „au fost alături de aliaţii noştri în ofensiva împotriva extremismului”.

Preşedintele Barack Obama a fost criticat sever de o parte a presei americane pentru că nu a participat, duminică, la marşul de la Paris împotriva terorismului. Numeroşi lideri din lumea întreagă au venit la Paris pentru a participa la un marş organizat în semn de susţinere pentru victimele atacurilor teroriste din Franţa, care au vizat în principal revista satirică Charlie Hebdo şi un supermarket evreiesc.

 

Eurodeputat polonez în PE: „Eu nu sunt Charlie”

Un eurodeputat polonez de extremă-dreapta a lansat o provocare, luni, în plenul Parlamentului Uniunii Europene, afirmând că nu este „Charlie”, referire la un slogan difuzat masiv după atacul contra revistei Charlie Hebdo, dar că vrea reintroducerea pedepsei cu moartea, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Cunoscut pentru derapajele verbale de tip rasist, eurodeputatul polonez Janusz Korwin-Mikke a arătat pe ecranul calculatorului propriu, în plenul Parlamentului European, mesajul în limba engleză: „Eu nu sunt Charlie, dar vreau pedeapsa cu moartea.” Politicianul polonez a afişat acest mesaj în timpul discursului în PE al lui Marine Le Pen, liderul formaţiunii franceze de extremă-dreapta Frontul Naţional.

 

Presa din Israel ACUZĂ: „Franța tolerează terorismul”

Analiștii israelieni au acuzat autoritățile de la Paris că au acordat prea puțină atenție terorismului islamic îndreptat împotriva țintelor evreiești, în comparație cu masiva mobilizare de forțe de securitate care a avut loc după atacul de la Charlie Hebdo.

Editorialistul Alex Fishman de la cotidianul Yediot Ahronot scrie că „serviciile secrete franceze pur și simplu au refuzat să se preocupe de terorismul islamic din motive politice, atât din cauza intereselor Franței în lumea arabă, cât și pentru că 10% dintre rezidenții francezi sunt musulmani. Serviciile secrete franceze au insistat ca terorismul islamic să nu fie tratat profesionist, așa cum ar fi trebuit. Câtă vreme doar evreii erau cei uciși, nu le-a prea păsat”, scrie Fishman, citat de The Washington Free Beacon, care afirmă că situația este valabilă și pentru alte țări occidentale.

Sefy Hendler, un fost corespondent al Haaretz la Paris, a sesizat contrastul dintre uriașele manifestații din Paris pentru victimele de la Charlie Hebdo și mica manifestație, la care au participat mai ales evrei din zonă, în fața magazinului unde patru evrei au fost uciși vineri.

Îndesirea atacurilor antisemite în ultimii ani a determinat ca 74% dintre evreii francezi să se gândească la emigrare, potrivit unui sondaj din luna mai. Numărând circa jumătate de milion de oameni, comunitatea evreiască din Franța este cea mai mare din Europa. 7.000 dintre ei au emigrat în Israel anul trecut, iar peste 10.000 au anunțat că vor pleca anul acesta, încă dinaintea atacului de săptămâna trecută.

Un lider al comunității evreiești franceze, Richard Abitbol, a declarat că zilnic se înregistrează atacuri asupra evreilor în firmele acestora, școli sau sinagogi, din care multe nu sunt înregistrate oficial. „Societatea franceză nu este unită în cazul crimelor împotriva evreilor ca în cazul crimelor de la Charlie Hebdo.”

Totuși, alți lideri evrei din Franța resping ideea plecării din țară. „Guvernul israelian trebuie să înceteze cu aceste declarații pavloviene de fiecare dată când se înregistrează un incident antisemit în Europa”, a declarat rabinul Menahem Margolin, liderul Asociației Evreilor Europeni. Mai curând, Israelul ar trebui să „folosească toate pârghiile diplomatice și de informații pe care le are la dispoziție pentru a spori securitatea evreilor care trăiesc în Europa”.

Un blogger la Times of Israel, evreul francez Bernard Musicant, notează că evreii constituie doar un procent din populația Franței, în vreme ce musulmanii numără 10 procente. „Franța trebuie să se trezească, deoarece Islamismul nu este o problemă doar pentru evrei, ci și pentru musulmani și pentru întreaga republică franceză.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!