Trei mii de ani de absente

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 7 august 2011

O veste pe care ne-o da Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului genereaza o radiografie exacta a invatamantului preuniversitar din Romania. Pe scurt, elevii din Romania au adunat intr-un singur semestru peste 30 de milioane de absente. Calculate in timp, acestea inseamna 3.457 de ani de absente. Cifra este cutremuratoare. Aproape 3.500 de ani, care ne-ar putea intoarce din civilizatia actuala in cea a Antichitatii egiptene. Ceea ce, din punct de vedere cultural, n-ar fi chiar atat de rau. Este cunoscut faptul ca egiptenii stiau mult mai bine decat noi pe ce lume traiau, in ce univers traiau si care sunt valorile simbolice ale vietii noastre, cea de toate zilele.

Dincolo de salturi inainte si inapoi prin istorie, cele treizeci de milioane de absente intr-un singur semestru indica o criza acuta a mentalitatii romanesti in materie de educatie. A nu te duce la scoala inseamna a ignora o intreaga cultura fara de care nimeni nu-si poate gasi locul in lumea de azi. La noi, ignoranta naste doar smecherie si un tip nou de prostie post-modernista, in care numarul de cai putere ai masinii pe care ne-o cumpara tata e mai important decat o biata diploma pe care scrie ca avem vreun habar despre viata care ni s-a dat. Pentru ca, parcurgand anii de scoala, nu invatam doar despre chimie sau biologie sau istorie, ci aflam cum de omenirea a ajuns unde e si ce am putea face ca sa mergem mai departe, ramanand vii, punandu-ne intrebari si gasind (uneori) raspunsuri.

In afara catalogului (care, de fapt, nu mai sperie pe nimeni), relatia noastra cu scoala este, de fapt, relatia noastra cu noi insine, cei care ne proiectam in viitor. Daca ne dorim a fi artisti, ingineri, medici, oameni de afaceri, piloti de avion sau racheta spatiala, ei bine, nu avem decat sa ne introducem timpul, ca pe o cartela, in sistemul de invatamant. Cartela ni se va incarca, treptat, cu informatii, capacitati de analiza, calitati de profesionisti intr-un anume domeniu. Numai ca, fara aceasta investitie de timp in propria noastra formare, nimic nu se va intampla. Oricum, nimic bun. Caci, pe meridiane mai indepartate, ignoranta nu genereaza doar o duioasa prostie, ci naste fanatism, masacru, monstri. Lupta cu prostia este cea mai grea pe care omenirea o duce, pe masura ce avansam in era super-tehnologiilor si a mega-inteligentelor. De aceea, optiunea adolescentilor romani de a nu merge la scoala este un pas important spre o alta planeta Pamant, in care rasa umana ar deveni inferioara molustelor. Si n-ar fi vorba de destin. Ci doar de lene.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!