Trei moduri de a reduce factura fiscală pe impozitul de moștenire

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 21 aprilie 2014

Experţii în domeniul imobiliar spun că investitorii în proprietăţi pot reduce factura pe impozitul de moştenire prin simplul plan de a trece proprietăţile lor pe alte nume, încă din timp. De exemplu, cum poate o persoană să treacă proprietăţile achitate deja prin rate lunare la bancă copiilor săi prin cel mai eficient mod de impozitare?

Iată câteva variante…

Preţurile caselor au devenit o preocupare tot mai mare în rândul oamenilor, mai ales că, în ultima vreme, acestea au împins tot mai sus valoarea totală a averii nete a populaţiei. Fiecare contribuabil are dreptul de a deţine o proprietate a cărei valoare ajunge până la 325.000 de lire, fără a plăti impozit pe moştenire (Inheritance Tax IHT). Orice bun care depăşeşte această sumă este supus unei taxe.

Astfel, în momentul în care o persoană moare, 40% din avere se impozitează (Inheritance Tax – IHT), iar moştenitorii pot primi doar 60% din avere. Dacă ar fi să luăm exemplul de mai sus, cel al unei persoane care are doi copii, atunci cel mai mare beneficiar ar fi statul. Frank Nash, unul dintre partenerii firmei de contabilitate Blick Rothenberg, oferă trei opţiuni pe care o persoană le poate lua în considerare pentru a reduce răspunderea fiscală.

 

GIFTING: Metoda de a dărui

Cea mai simplă opţiune este să oferiţi (să donaţi) proprietăţile copiilor, astfel încât valoarea bunurilor să se reducă. Darurile ar trebui să fie, pur şi simplu, directe pentru a fi eficiente, ceea ce înseamnă renunţarea la orice drept de a primi venituri de închiriere sau o parte din valoarea acelui bun. Donaţia trebuie să fie evidenţiată în scris iar numele proprietarului trebui schimbat cu numele noului proprietar la Land Registry (autoritatea care se ocupă de registrul terenului – Cadastru). Cadoul primit, şi anume casa, ar deveni potenţial impozitat de IHT, dacă persoana ar muri în termen de şapte ani. Şi proprietăţile donate sunt impozitate. Diferenţa dintre preţul de achiziţie al proprietăţii şi valoarea actuală de piaţă la data la care au fost făcute cadou va fi taxată.

 

PART GIFTING: Metoda de a dărui doar o parte

O altă alternativă este aceea de a da doar o parte din proprietate. Persoana ar fi astfel un proprietar comun cu copiii ei sau cu cei cărora le dăruieşte partea de proprietate. Metoda PART GIFTED ar fi impozitată la fel ca la primul exemplu, dar în acest caz i-ar permite proprietarului să primească venituri din chirii. Dezavantajul este că partea care nu a fost făcută cadou rămâne, totuşi, pe numele său.

În fiecare an, dacă mai mult de o proprietate ar fi făcută cadou, s-ar reduce taxa CGT – Capital Gains Tax prin limitarea câştigului de capital realizat la mai puţin de scutirea anuală disponibilă. Pentru anul în curs, câştigul de capital este de 10.900 de lire, ridicându-se la 11.000 de lire sterline anul viitor.

 

Câştigul de capital

Ultima opţiune este „eliberarea de capital”.  În loc ca proprietatea să fie făcută cadou, persoana ar putea lua un credit ipotecar pe proprietate. Banii încasaţi ar putea fi apoi dăruiţi copiilor. Acest lucru ar evita orice taxă CGT – Capital Gains Tax, pentru că proprietatea va rămâne pe acelaşi nume. În schimb, darul de bani ar mai putea fi impozitat ca moştenire  dacă proprietarul ar murit în termen de şapte ani. Ipoteca împrumutului ar fi o responsabilitate deductibilă reducând valoarea de a fi impozitat. Interesul ar trebui să fie îndreptat către plata creditului ipotecar, dar dacă proprietăţile sunt închiriate, elementul de interes ar reduce profitul impozabil de închiriere şi astfel, de economisire a impozitului pe venit.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Trei moduri de a reduce factura fiscală pe impozitul de moștenire”

  1. marius Spune:

    O casa,pt care mai Ai de platit rate la Banca,se poate darui copilului?

Spune-ti si tu parerea!