Trei români din patru, stresaţi din cauza jobului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 noiembrie 2014

stres

Trei sferturi dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, iar majoritatea covârşitoare dintre aceştia acuză simptome cauzate de aceste stări, precum oboseală excesivă şi îndelungată, probleme cu somnul şi migrene, potrivit unui studiu realizat de firma Ivox pentru Secom.

„Când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare. Dintre aceştia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator şi angajat în domeniul IT sau programator”, se arată într-un comunicat al Secom, firmă specializată în importul şi comercializarea de suplimente alimentare, scrie Mediafax.

Potrivit studiului, aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecţiunilor cauzate de stres, majoritatea acuzând oboseală excesivă şi îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Totodată, 6 din 10 angajaţi consideră că stresul şi suprasolicitarea sunt consecinţe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile. Doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activităţile de la serviciu este suficient.

 

Femeile, afectate de oboseală

În acelaşi timp, peste 50% dintre angajaţii români declară că se simt obosiţi sau epuizaţi din cauza locului de muncă. Cele mai afectate sunt femeile – 54,5%.

În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra implicaţiilor pe care suprasolicitarea şi stilul de viaţă modern le pot avea asupra sănătăţii, una dintre cele mai grave consecinţe fiind sindromul de oboseală cronică. Afecţiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cardiovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.

Cele mai solicitante meserii, potrivit studiului, sunt: medic, pilot, pompier şi profesor.

Studiul Secom a fost realizat cu ajutorul firmei de sondaje Ivox în octombrie pe un eşantion reprezentativ de 3.381 de respondenţi din mediul urban.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!