Tribunal online cu revendicări de până la 25.000 de lire sterline!

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, UK la zi pe data 21 februarie 2015

afacerist

În următorii doi ani, în UK, ar putea să apară ceea ce nu poate fi numit decât un tribunal virtual, în mare măsură fără avocaţi şi judecători, un sistem asemănător unor proceduri ale eBay-ului, care să preia disputele civile.

Sistemul judiciar al Marii Britanii doreşte să ţină pasul cu epoca digitală curentă. Soluţia la îndemână ar fi înfiinţarea unei instanţe online care să permită un acces mai larg al publicului și care să trateze revendicări de până la 25.000 de lire sterline.

Proiectul este susţinut de lordul Dyson, preşedintele Curţii de Apel şi şef al Instanţei Civile din Anglia şi Ţara Galilor. El consideră că există deja sisteme în funcţiune, precum procedura de negociere a neînţelegerilor folosită de e-Bay sau sistemul de licitare oarbă al Cybersettle, astfel de modele meritând a fi studiate.

Modelul de soluţionare a litigiilor online propus prevede 3 etape: evaluarea prin intermediul serviciilor şi informaţiilor interactive, negocierea cu „facilitatorii” online, iar în final, dacă nu se ajunge la nici un acord, soluţionarea cazului va fi executată de către un judecător. El va decide, pe baza informaţiilor primite online şi eventual a unor audiţii telefonice. Decizia judecătorului va avea aceeaşi greutate ca şi în celelalte instanţe judecătoreşti.

Profesorul Richard Susskind, autor principal al acestui raport referitor la tribunalul virtual, ca şi preşedinte al organizaţiei Society for Computers and Law, spune că Marea Britanie a rămas în urma altor state europene care au încorporat deja elemente online în sistemele lor judiciare. Una dintre recomandările sale este „negocierea automată”, care permite soluţionarea litigiilor fără intervenţie din partea experţilor, totul bazându-se pe procese automatizate, precum sistemul de licitări oarbe.

Ministerul de Justiţie are alocat un buget anual de 75 de milioane de lire sterline pentru investiţii IT în cadrul Sistemului Judiciar, raportul lui Susskind sugerând că o parte din această sumă ar trebui folosită anul acesta la demararea unui proiect pilot în direcţia tribunalului virtual.

„Tribunalul virtual nu este de domeniul ştiinţifico-fantasticului,” declară profesorul. „Anual, pe eBay se soluţionează aproximativ 60 de milioane de dispute prin intermediul unui astfel de sistem şi este soluţia optimă în era internetului.”

„Ţări precum Olanda şi Canada sunt deja avansate din acest punct de vedere. Avem deci teren de recuperat pentru a ne putea considera unul din cele mai avansate sisteme judiciare existente.”

Restricţionarea de fonduri, susţinerea guvernamentală din ce în ce mai precară şi onorariile mari ale avocaţilor fac ca tribunalele ce tratează cazuri minore să devină locuri din ce în ce mai neaccesibile pentru cei nereprezentaţi de un avocat. Raportul suţine că „sistemul judiciar scârţâie, iar banii s-au cam terminat.”

Fondurile pentru tribunalele virtuale pot surveni şi din ce se economiseşte în cazul tribunalelor tradiţionale, existând posibilitatea ca numărul acestora să se diminueze.

Sunt şi aspecte care nu au încă  soluţionare, precum listarea curţilor online şi accesul publicului, cum se întâmplă în cazul tribunalelor tradiţionale.

„Sistemul actual este prea costisitor, prea complex şi prea lent, mai ales pentru cei care nu sunt reprezentaţi de un avocat”, declară Susskind. „Cerem sprijin tutror partidelor politice pentru a reduce costurile şi a spori accesul la instanţele judecătoreşti.”

Lord Dyson, preşedintele consiliului Instanţei Civile declară: „Fără îndoială, tribunalul virtual are un potenţial enorm pentru secolul 21. Scopul său este acela de a spori accesul la sistemul judiciar şi de a rezolva disputele mai rapid, mai uşor şi mai ieftin. În privinţa aceasta, ne-am mişcat foarte lent.”

„Am vizitat recent Australia şi Singapore şi m-am simţit ruşinat văzând ce s-a realizat acolo. Tribunalele noastre sunt încă împânzite de munţi de hârtii şi documente.”

Întrebat dacă tribunalele online nu vor avea aceeaşi autoritate, Dyson afirmă: „Sunt mulţi cei care mint în tribunal şi o fac cu foarte mare demnitate.” Atât Dyson cât şi Susskind s-au prezentat la şedinţă dotaţi cu aparatură de înaltă tehnologie: stilouri.

Acelaşi raport priveşte în viitor şi sugerează nevoia unor tehnologii care ar putea ajuta – inteligenţa artificială, baze de date imense, camere de întâlnire virtuale, detectarea emoţiilor umane şi altele asemenea.

Referitor la acest raport, un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie declară: „Ne bucură publicarea acestui raport important şi provocator. Suntem de acord că tribunalele virtuale reprezintă un domeniu foarte important pe care-l explorăm din ce în ce mai amănunţit în contextul reformei sistemului judiciar.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!