Trimiși în judecată pentru luare de mită

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 17 noiembrie 2015

spaga-coruptie

Doi foști angajați ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acuzați că au cerut și au primit peste 13.000 de euro de la reprezentanții unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrări cu Accademia di Romania din Roma, au fost trimiși judecată.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Nelu Bițică, fost șef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural român aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe), și pe Gabriela Bițică, care era la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma.

Nelu Bițică este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, iar Gabriela Bițică, de luare de mită, scrie Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2012 – iulie 2013, Gabriela și Nelu Bițică, în calitate de angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, sume de bani și un autoturism pe care unul dintre aceștia din urmă îl aveau la vânzare, pentru suma de 5.000 euro, în contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă și centru cultural către firma acestora.

Inculpații au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro, în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, spun procurorii.

Societatea comercială respectivă a executat mai multe lucrări de reparații și construcții la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul României de la Roma și la Ambasada României din Italia.

 

Contracte atribuite preferențial

Nelu și Gabriela Bițică ar fi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuțiilor de serviciu, să atribuie în mod preferențial contracte și să îndeplinească acte, astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările și aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

În luna iulie 2013, urmare a unui anunț de lucrări pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectivă a prezentat un deviz de efectuare reparații a 12 spații din incinta instituției în sumă inițială de 19.300 euro. Nelu Bițică a solicitat, potrivit DNA, ca pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii acelor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preț de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro, indicând punctual și ce costuri să fie supraevaluate.

Societatea respectivă a prezentat în final un deviz pentru suma de 24.300 de euro, iar lucrările au fost executate și facturate în două tranșe de 10.250 de euro și respectiv 14.050 de euro.

  

Prejudiciu de 5.000 de euro

„Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat inițial, Bițică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro”, arată DNA. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat în proprietatea Gabrielei Bițică și asupra unui autoturism al lui Nelu Bițică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Școala Română din Roma/Accademia di Romania din Roma este cea mai veche instituție de cultură românească din străinătate, aceasta fiind înființată de arheologul Vasile Pârvan în 1922.

După înființarea, în 2003, a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania a preluat și sarcinile specifice unui institut cultural românesc în străinătate. Accademia di Romania își desfășoară activitatea în baza Acordului cultural dintre guvernul român și guvernul italian. Gestiunea Accademiei este încredințată Ministerului Afacerilor Externe al României, activitățile sale științifice fiind coordonate de Academia Română și Ministerul Educației de la București, iar cele culturale de către Institutul Cultural Român, conform informațiilor de pe site-ul instituției.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!