Trucuri pentru păstrarea siluetei de sărbători!

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 22 decembrie 2015

Stock PhotoCând se adună întreaga familie la masă, este greu să mai ții cont de numărul de calorii din farfurie. Cercetările arată că atunci când luăm parte la adunari și socializam, avem tendința de a mânca cu 44% mai multe calorii decât când mâncăm singuri. Chiar și cea mai disciplinată persoană cedează tentațiilor la mesele festive, iar acesta nu este neapărat un lucru rău. Studiile recente sugerează că ideea îngrășării în timpul sărbătorilor este mai mult un mit, însă excesele nu sunt niciodată benefice.

Dieta de sărbători nu trebuie să fie exagerat de strictă. Iată câteva trucuri cu care să vă mențineți silueta și, în același timp, să savurați bunătățile de pe masa de Crăciun.

 

Evitați garniturile

Chiar dacă iubiți accesorizarea, atunci când vine vorba de mâncare trebuie să vă abțineți cât puteți de mult în acest sens. Ca să scăpați de caloriile nedorite, încercați să nu adăugați (sau să adăugați cantități mult mai mici) nuci, brânzeturi, sosuri, unt sau frișcă peste preparatele tradiționale. Chiar dacă dau un gust mai bun, ele transformă alimentele în bombe calorice și se duc direct pe coapse și în talie.

 

Fiți pretențioși cu mâncarea

Dacă nu adorați felul respectiv, nu mâncați. Masa de sărbători este o ocazie bună să gustați exact din acele preparate de care nu vă puteți bucura prea des. Așadar, săriți peste mâncarea obișnuită, la care aveți acces tot anul, și bucurați-vă mai degrabă de delicatesele acestei perioade. Bineînțeles, cu măsură!

 

Nu săriți peste mese

Chiar dacă știți că urmează o petrecere cu o cină consistentă, nu faceți greșeala de a vă înfometa în ziua respectivă în ideea că reduceți din numărul de calorii. Persoanele care sar peste mese au tendința să mănânce incontrolabil atunci când au platourile în față. Cea mai bună soluție este să încercați să vă hrăniți cu alimente ușoare și sănătoase în timpul zilei. Puneți accent pe fructe și legume și beți multe lichide.

 

Fiți atenți la consumul de alcool

Băuturile alcoolice sunt pline de calorii. În plus, dacă nu vă cunoașteti limita, veți deveni și mult mai indulgenți cu opțiunile voastre culinare. Care sunt băuturile alcoolice mai „dietetice” (deși nu există vreuna care să nu îngrașe)? Se pare că, din punct de vedere caloric, cel mai indicat este să beți un pahar de vin alb, sec. Vinul roșu are mai multe calorii, deoarece este mai puternic alcoolizat. Șampania nu este nici ea o optiune „light”, ci dimpotrivă, una dintre cele mai periculoase pentru silueta. În vreme ce 100 ml de vin alb sec au 65 kcal, aceeași cantitate de vin rosu are 70 kcal, iar 100 ml de șampanie au 120 kcal.

În ceea ce privește cocktail-urile și băuturile spirtoase, ar fi ideal să le evitați complet, deoarece conțin numai ingrediente care îngrașă și sunt echivalentul caloric al unui desert consistent. De exemplu, un simplu Pina Colada are 350 de calorii, iar un shot de băutură tare are circa 125 de calorii.

 

Nu puneți pe farfurie mai mult de două preparate

Tendința multora este de a pune pe farfurie câte puțin din toate felurile de pe masă. Din păcate, variația stimuleaza apetitul, spun specialiștii. Așadar, dacă selectați doar două tipuri de mâncare va fi mai ușor să controlați cât mâncați decât atunci când vă puneți câte o porție din fiecare fel.

 

Fiți atenți atunci când mâncați

Dacă vă lăsați purtați de conversații, s-ar putea să nici nu vă dați seama că ați cam întrecut limita. În toiul unei situații sociale este foarte important să fiți atenți atunci când mâncați. Fiți conștienți de cantitatea pe care o puneți în farfurie și de fiecare înghițitură. Mestecați îndelung și savurați fiecare preparat, deoarece o să vă săturați mai repede. Specialiștii recomandă să vă uitați la alimentul din furculiță înainte de a-l mânca. Astfel se stabilește o conexiune psihologică ce vă va ajuta să fiți conștienți și să țineți mai ușor cont de cantitatea de mâncare pe care o consumați.

Chiar dacă decembrie este o lună a exceselor, asta nu înseamnă că trebuie să fiți prea stricți cu tine. Dacă țineți o dietă de sărbători drastică, fie vă veți simți foarte frustrați, fie veți ajunge să renunțați de tot la ideea de regim și să faceți excese culinare. Cheia menținerii siluetei chiar și în această perioadă a tentațiilor este moderația, ca în orice altă situație.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!