Trucuri pentru un grătar mai gustos și sănătos

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 17 iunie 2016

Pentru că te pregătești de weekend, îți dăm o mână de ajutor cu grătarul: îți spunem cum să prepari fripturile și cum să le frigi pe jar, ca să nu te mai temi că te-ar putea îmbolnăvi grav, așa cum avertizează nutriționiștii.

Adevărul este că grătarul pe cărbuni nu are rival: numai ce-i simți mirosul și brusc ți se face foame. Însă medicii ne sfătuiesc să ne cam punem pofta-n cui, fiindcă acest preparat savuros nu este deloc sănătos: prin arderea cărbunilor și a grăsimilor care se scurg din carne se produc substanțe cancerigene. Din fericire, poți evita pericolul punând în practică sfaturile grătaragiilor cu tradiție, validate și de către nutriționiști.

Pregătește carnea sau peștele de cu seară

Prepară un sos din suc de lămâie, ulei de măsline și usturoi pisat, pune în el fripturile (peștele) și întoarce-le, ca să se îmbibe pe ambele părți. Ține vasul în frigider până a doua zi. Acest truc frăgezește carnea, făcând-o și mai gustoasă, și împiedică formarea substanțelor cancerigene, în timp ce se frige pe grătar. Iar peștele se va frige foarte repede.

Precoaptă, carnea va sta mai puțin pe grătar

Cu cât stă mai mult timp friptura pe grătar, cu atât mai multe substanțe nocive se degajă și din carne, și din cărbunii arși. Dacă gătești carnea mai întâi la cuptor, atât cât să dispară total sângele din fibre, și apoi o ții pe grătar atât cât să se rumenească și să prindă gust și aromă de fum, nu se vor mai degaja substanțe toxice.

Frigăruile, la putere

Frigăruile sunt de preferat, dintr-un motiv evident: bucățile mici de carne se frig mai repede. Prin urmare, timpul necesar pentru prepararea frigăruilor este considerabil mai mic decât cel în care se va pătrunde numai bine o friptură cât palma (sau și mai și, în funcție de apetitul consumatorului). Așa că nu mai este timp pentru degajarea noxelor periculoase. În plus, legumele dintre bucățelele de carne (ceapă, roșie, castravete, ardei gras etc.) nu formează substanțe cancerigene în contact cu focul.

Folia de aluminiu are avantaje și dezavantaje

O altă metodă ar fi să elimini posibilitatea ca grăsimea din carne să se prelingă în focul de sub grătar, acoperindu-l cu folie din aluminiu alimentar. Ai și avantajul că nu va mai trebui să cureți din greu grătarul, dar trebuie să fii foarte atent când întorci bucățile de carne și când le scoți în farfurie, nu cumva să se lipească de ele bucățele de folie: aluminiul este, și el, foarte toxic.

Ce facem cu pielea?

Alege pentru grătar copane și piept de pui cu piele, pe care o scoți și o arunci, după ce s-au fript (știu că ți se pare o crimă, ce e mai savuros decât pielea rumenită?, dar, în acest caz, savuros rimează cu periculos). Iar carnea de porc să fie cât mai slabă (la nevoie, curăță porțiunile cu grăsime; nu, friptura nu va ieși uscată, dacă o marinezi după rețeta de mai sus și o lași pe grătar atât cât trebuie, nu mai mult).

Carne pe legume

După cum spuneam: din legumele puse pe grătar nu se degajă substanțe cancerigene. Așa că o soluție sănătoasă ar fi să pui carnea (marinată sau precoaptă) nu direct pe grătarul încins, ci pe un pat de legume (sau de fructe, după preferințe). Să ai poftă!

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!