Trupe americane, britanice și germane în România?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 februarie 2016

Trupe NATO ar putea fi plasate de-a lungul graniței Rusiei cu estul Europei, potrivit unui plan al Alianței de a descuraja o incursiune rusă, ce urmează să fie discutat la Bruxelles de către miniștrii apărării din țările membre NATO, anunță Ziare.com ce preia The Telegraph.

Planul are ca scop întărirea țărilor baltice și statelor din centrul și estul Europei în fața unui posibil atac „hibrid” destabilizator sau chiar a unei ocupații de către forțele ruse.

Potrivit sursei citate, planul amintește de câte un batalion de 500-1.000 de soldați care ar urma să fie trimis în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria. Batalionul ar fi compus dintr-un număr semnificativ de trupe americane, britanice și germane, pentru a transmite Rusiei mesajul că orice intervenție în genul celei din Ucraina va declanșa un răspuns puternic din partea puterilor occidentale.

Unitățile vor fi rotite periodic și vor include, cel mai probabil, forțe speciale, înarmate cu rachete sol-aer și susținute de avioane și elicoptere destinate atacurilor la sol.

The Telegraph scrie că toate acestea fac parte dintr-un plan de sporire a capacităților de colectare de informații, de a face pregătiri pentru a întări rapid unitățile de la linia de front dinspre vestul Europei în caz de urgență și de a antrena statele vulnerabile pentru a se putea apăra mai bine. Strategii din Apărare speră și că aceste amplasări de trupe vor face mai dificil ca guvernele estice să ignore un atac „hibrid” al Rusiei. În Ucraina, un asemenea atac a inclus proteste ale separatiștilor vorbitori de rusă și ocuparea aeroporturilor și clădirilor guvernamentale de către forțe speciale fără însemne.

„Cel mai important lucru pentru descurajarea pe teren este ca aliații importanți să fie prezenți. Ca să spun clar, în așa fel încât Rusia să știe că, dacă încearcă ceva într-o republică baltică, sau în Polonia, sau în România, sau în Bulgaria, se va confrunta foarte rapid cu trupe britanice, americane sau germane”, a explicat o sursă din NATO.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!