Trupele române s-au retras din Afganistan. Baza noastră, atacată cu rachete

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2014

Victor Ponta_Afganistan_website

Premierul Victor Ponta, ministrul de interne Gabriel Oprea și ministrul apărării Mircea Dușa au participat duminică la ceremonia retragerii trupelor române din Afganistan. Retragerea trupelor noastre din Afganistan va dura 12 luni, contingentul român cuprinzând 2.000 de soldați.

La mai bine de un deceniu de la începerea războiului, anul acesta, NATO îşi va retrage trupele din Afganistan, urmând ca după 2014, cel mult 15.000 de soldaţi ai alianţei să rămână în această ţară, doar pentru antrenamentul şi consilierea armatei naţionale. La sfârşitul lui 2013, NATO avea în Afganistan 84.000 de soldaţi, dintre care 60.000 erau americani. Toate contingentele îşi vor retrage gradual militarii, astfel încât, în următoarele 12 luni, misiunea ISAF să fie declarată oficial încheiată.

România a început misiunea în Afganistan în ianuarie 2002, cu câteva zeci de soldaţi dintr-o unitate de poliţie militară. După ani de război, contingentul românesc a ajuns la 2.000 de militari. În decembrie anul trecut, în provincia Zabul mai erau puţin peste 1.000 de oameni, şi aceştia urmând să fie retraşi până la sfârşitul lui 2014. De-a lungul celor 12 ani de conflict, trupele NATO au înregistrat pierderi semnificative.

Peste 3.400 de militari ai coaliţiei au murit în luptele cu talibanii, peste 2.000 fiind americani. Armata română a pierdut şi ea 21 de militari, majoritatea fiind ucişi de bombele improvizate ascunse pe drumurile prăfuite ale provinciei Zabul. Aşa cum s-a hotărât la Summit-ul de la Chicago din 2012, NATO nu va abandona Afganistanul. Din 2015, va începe misiunea Resolute Suport, o misiune de antrenament şi consiliere a armatei afgane. Numărul soldaţilor va fi mult mai mic, între 10 şi 15.000 de militari, dintre care două treimi vor fi americani. Armata Română va participa cu 200 de oameni.

 

Ponta, adăpostit în buncăr

Baza românească din Kandahar a fost atacată cu rachete, duminică, iar premierul Victor Ponta, aflat în vizită la militarii noștri, a fost adăpostit într-un buncăr, alături de alți civili. Potrivit televiziunilor de știri, baza militară a României din Afganistan a fost atacată de rachete, în jurul prânzului, iar alarma a început să sune, astfel că toți civilii au fost urcați în mașini blindate și duși într-un buncăr.

„Să sperăm că nu este pericolul atât de mare încât să pericliteze siguranța românilor de acolo. Noi avem norocul că trupele de acolo sunt foarte bine pregătite, protocolul este foarte strict și clar”, a declarat fostul ministru al apărării Teodor Atanasiu, la Antena 3.

„Când a sunat alarma, am crezut că e o glumă, un exercițiu. Când i-am văzut pe militari, mi-am dat seama că nu e o glumă și am fost foarte disciplinat”, a declarat ulterior prim-ministrul, într-o conferință de presă.

Acesta a declarat că „nu a fost nimic special”, doar că nu a apucat să stea mai mult de vorbă la masă, împreună cu militarii, fiind evacuat rapid și dus într-un buncăr, împreună cu ceilalți civili din baza românească din Kandahar. În plus, Ponta a afirmat că alarma „a dat mai multă culoare” evenimentului de începere a retragerii trupelor românești din Afganistan. „Am fost evacuat pentru prima oară, nu știu dacă pentru ultima. Mergem la avion. Mai avem avion?”, a continuat prim-ministrul. La sfârșitul conferinței, uitându-se la telefon, el s-a adresat jurnaliștilor: „Acum a aflat și Daciana că a fost alarmă, din cauza voastră.”

Printre oficialii români care au fost duși la adăpost se numără și vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării, Mircea Dușa. De asemenea, și jurnaliștii au fost duși în buncăr.

Cei aproape 2.000 de militari români aflați în Afganistan se vor retrage treptat, în următoarele 12 luni. Ei au participat la aproximativ 1.900 de misiuni. Toate țările care au militari în această zonă își vor retrage trupele gradual. Aproape 3.400 de militari NATO au murit de când organizația și-a început misiunea în Afganistan. Românii nu vor părăsi complet Afganistanul, țara noastră urmând să contribuie cu 200 de oameni la misiunea Resolute Suport a NATO, de antrenament și instructaj al armatei din această țară, care va începe în anul 2015.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!