Trupul neînsufleţit al lui Alexandru a ajuns în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 23 octombrie 2015

uk_Alexandru Zianu Vasiliu

Acum trei luni, Alexandru Zianu Vasiliu, de 24 de ani, a decedat la un spital din Londra, după ce acesta suferise un accident de bicicletă. Medicii de la Royal London Hospital o convinseseră la telefon pe mama acestuia, aflată în satul Gvardeniţa, din Mehedinţi, să-şi dea acceptul ca fiul său, aflat pe moarte, să fie donator de organe, cu înţelegerea că trupul neînsufleţit al acestuia va fi transportat în România pe cheltuiala spitalului. Dar nu s-a întâmplat aşa.

Medicii englezi au vorbit la telefon cu ea ore-n şir, pentru a afla dacă fiul ei suferea de vreo boală. Medicii englezi au prelevat ficatul, rinichii, pancreasul, plămânii, corneea şi i-au promis femeii că, în schimbul acestora, îi vor repatria băiatul.

Dar femeia a aşteptat în zadar, iar la numărul de telefon de la care fusese sunată nu i-a mai răspuns nimeni. Şi-a dat seama în final că fusese păcălită. Pentru repatrierea tânărului familia avea nevoie de 3.500 de euro, o sumă imensă pentru posibilităţile femeii, care trăieşte doar dintr-un ajutor social.

După trei luni de aşteptare, familia lui Alexandru Zianu Vasiliu a reuşit să aducă acasă trupul neînsufleţit al acestuia. Sâmbătă trecută, tânărul a fost condus pe ultimul drum în satul său natal.

Scriitorul Viorel Mirea, care s-a ocupat în aceste luni să-l aducă în ţară pe Alexandru Zianu Vasiliu, spune că demersurile făcute în Anglia au fost foarte dificile, mai ales că statul român nu a ajutat cu nimic familia îndurerată din România.

Cu ajutorul unei firme de avocatură din România, englezii au cedat şi, într-un final, firma de telefonie prin intermediul căreia mama lui Alexandru a fost contactată de spitalul din Londra pentru a lua acceptul în vederea prelevării de organe şi-a dat acordul să plătească transportul.

—————————————

„S-a constatat că firma de telefonie prin intermediul căreia se vorbise cu mama băiatului nu înregistrase convorbirea. În cele din urmă, această firmă de telefonie a fost de acord să plătească transportul.”

Scriitorul Viorel Mirea, originar dintr-un sat învecinat localităţii Gvardeniţa

—————————————

Sicriul cu trupul neînsufleţit a lui Alexandru a ajuns la Gvardeniţa în noaptea de joi spre vineri, de săptămâna trecută.

 

Citiți și: Corpul fiului său a salvat vieți, dar nu-l poate repatria

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!