„Tu plătești. Și o faci extrem de bine”

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la bani mărunţi pe data 23 iunie 2016

platitor-profesionist

Duse sunt vremurile când puteai să trăiești și mai fără bani. Acoperișul deasupra capului fiind garantat că, deh, pentru bordei nu se făcea mortgage, puteai supraviețui și cu o ciorbă lungă și cu o minte trează pentru a asculta liniștea din zi. Deși astăzi s-ar zice c-o ducem mai bine ca niciodată, având mai totul la dispoziție, impresia că nu poți să treci nici măcar strada fără a trebui să picuri ceva din buzunar nu te lasă să respiri. Și cu atât mai mult într-o metropolă precum Londra.

 

Ești șofer? Plătești

Dacă ești șofer, știi. Parcările costă, nu glumă. Și ce să mai vorbim de penalizări sau de ridicatul mașinii… nebunie curată! Dar tu plătești, pentru că ești cetățean cinstit și ordonat. Și plătești și dacă nu ești un astfel de cetățean. Oricum, ai bani, că doar locuiești în străinătate.

 

ATM-uri viclene

În Marea Britanie ne-am învățat cu ATM-urile gratuite. Dar nu toate sunt așa, iar cele care te taxează sunt motiv de iritare maximă. Numai că le folosești pentru că nu prea ai de ales. Vezi tu, au fost plasate strategic, ca să-ți vină cât mai la îndemână, să te îndulcească.

 

Omul are card. Are toți banii cu el. Îl taxăm

Îți amintești cât de divin este atunci când te trezești că ești taxat suplimentar pentru simplul fapt că plătești cu un tip sau altul de card? Ah, vrei să achiți cu credit cardul? Bună alegere! Ia de aici surcharge, Sir (or Madam)!

 

Vrei să faci ceva urgent? Ce-ar fi ca înainte să achiți urgent?

Toaletele publice. Cei care le-au plasat în locațiile respective au fost oameni cu viziune. Câtă ușurare, uneori, când vezi semnul de toaletă publică! Și ce rău îți pare atunci când ai nevoie, dar, surpriză, e pe bani! Iar tu nu-i ai la îndemână. Sau poate te gândești: „50p? Ei, lasă! Îi țin la mine și mă țin și pe mine, pentru că țin minte că am mai putut să mă țin și în trecut. Poate-mi iese și de data asta!”

 

Cum ai putea să strici un zâmbet atât de larg încât te-ar putea înghiți?

Ești la restaurant. Ambianța este superbă, mâncarea destul de bună și ești complet satisfăcut. Îți vine nota, citești detașat, dar deodată ți se încordează niște mușchi ai feței. Bacșișul de 15% este inclus în notă! Cum o să procedezi, cu eleganță, să dai doar un bacșiș de cel mult 10%, cum intenționai? Cum?

 

N-ai avut de lucru să umbli pe net

Te afli în fața calculatorului. Deodată, te-ai decis să-ți iei acel bilet de avion ieftin sau acel bilet la un concert pe care-l așteptai de mult. Ești plin de tine. Treci la plată și apeși next, apoi next și… stop! Ai de achitat și un booking / management / handling fee! Ce? £5 pentru atâta lucru?

 

Ești unul dintre cei mai importanți clienți ai băncii. Poate cel mai important!

Nu mă aștept să fii client al unei bănci, dar dacă ai avut nenorocul de a-ți deschide un cont, probabil că n-ai reușit să faci slalom printre diversele taxe care te amenință la fiecare pas. Ai „account fee”, „transaction fee”, „bank overdraft fee”, „credit card withdrawal fee”, „late payment fee”, „unarranged overdraft fee”, „interest payment”, „I-want-to-tax-you-why-did-you-not-read-the-terms-and-conditions fee”. Ești fericit acum?

 

Asigură-te că plătești ca să nu rămâi neasigurat

Și pentru că, mă repet, trăiești în străinătate și e normal să ai grămezi de bani, poți să achiți și taxa de £30 la firma de asigurare Axa, £27 la Churchill sau £20 la Admiral, atunci când vrei să-ți schimbi adresa de pe poliță. O vei plăti, pentru că asta faci de când te știi. Tu plătești. Și o faci extrem de bine.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!