Tu știi ce se află în puiul de la fast food?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 11 martie 2016

Să prăjești un pui nu necesită mari abilități culinare, deși la final în bucătărie va fi puțină dezordine. Treci bucățile printr-o combinație de ou și lapte, și apoi prin făină și condimente. După care bucățile astfel preparate le prăjești în ulei încins până devin maronii, crocante și delicioase.

Dar așteaptă! Nu uita să adaugi puțin dimetilpolisiloxan, un agent care împiedică formarea de spumă în vasele mari cu ulei, „ingredient” folosit de asemenea în industria cosmeticelor.

Mai pune și o lingură de butylhydroquinone tertiar (TBHQ), un conservant chimic. Un singur gram de TBHQ poate cauza amețeală, stări de vomă, vârtej în urechi, delir, stare de sufocare etc. 5 grame de TBHQ te pot ucide.

Mai împrăștie ale 13 ingrediente derivate din porumb și vei fi încă departe de numărul de ingrediente folosite la prăjirea unor bucăți de carne de pui în restaurantele fast food. Și nici nu vei folosi pielea și altă carne procesată mecanic pentru prepararea puiului, nu-i așa?

Nimeni n-ar pregăti, cu bună știință, carnea de pui astfel. Însă toată lumea o savurează cu plăcere când merge la fast food. Restaurantele de gen susțin că respectivele produse sunt „carne proaspătă de pui prăjită”.

În plus, doar jumătate din preparat conține pui. Cealaltă jumătate include derivați din porumb, zahăr și alte ingrediente sintetice, ceea ce înseamnă că sunt unele părți din preparatele de carne de pui din fast food care nu provin de la fermă. Citind toate acestea îți mai este foame?

Mai îngrijorător este faptul că multe dintre aceste produse sunt prezentate ca speciale pentru copii care iubesc formele și ambalajele amuzante în care sunt livrate. Însă dacă citești informațiile nutriționale, din orice restaurant fast food, lista de ingrediente va conține o mulțime de lucruri, mult mai multe decât ouă, făină, carne de pui și uleiul pe care le-ai folosi tu acasă.

Consumul de fast food a devenit un obicei, dar poți renunța la el? Fără îndoială că rareori plănuiești să iei o cină delicioasă la restaurantul X sau un mic dejun special la Y. Însă se mai întâmplă. Este târziu, ești obosit, înfometat, falit sau toate la un loc. Nu mai ai timp și trebuie să mănânci ceva înainte să leșini. Și brusc, în față îți apare o reclamă luminoasă care îți promite că toate visele tale devin realitate. Și ai căzut în capcană.

În doar 5 minute mănânci fericit un prânz ieftin, ceva care să-ți țină de foame. Însă nu te păcăli singur – prețul nu-l vei plăti din portofel, ci va fi plătit de corpul tău, de sănătatea ta, de anii pe care îi trăiești pe acest pământ.

Poți renunța la acest obicei, de a mânca fast food: află adevărul despre ingredientele folosite de restaurantele în cauză, planifică-ți mesele, să ai mereu la tine o gustare sănătoasă (nuci, alune etc.) și gătește-ți un pui sănătos acasă.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!