Tu știi ce trebuie făcut în cazul unei fracturi?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 iulie 2016

Cum nimeni nu-și dorește să se întoarcă din vacanță purtând un ghips, cel mai important este ca cei care merg în zone afectate de zăpadă să prevină astfel de incidente.

E indicat să purtăm încălțăminte adecvată sezonului rece, cu crampoane sau cu tălpi speciale pentru gheață și zăpadă. O altă soluție ar fi lipirea peliculelor aderente pe talpa încălțămintei. Și modul în care se produce căderea poate influența situația, așa că, atunci când simțim că ne pierdem echilibrul, e bine să încercăm să cădem ghemuiți și să evităm impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur.

Specialistul atrage atenția că vindecarea fracturii – cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii- este influențată foarte mult de modul în care a fost acordat primul ajutor.

În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o fașă sau cu o haină avută la îndemână. Și chiar dacă poate părea de speriat, fașa se aplică direct pe plagă, se strânge și se înfășoară, chiar și atunci când fractura este deschisă. Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulații ale osului fracturat.

Atenție: sub nicio formă oasele nu trebuie „așezate la loc”, de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare și nervoase.

Primul ajutor, la locul accidentului dacă nu pune în pericol victima

Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima. Altfel, victima trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), poate reduce durerea, însă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, victima trebuie dusă la spital în cel mult șase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.

Cum recunoști o fractură?

Ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare duce la apariția unui edem, adică umflătura generată de acumularea de lichid seros în țesuturi, a tumefacției și a durerii la locul impactului. Uneori, dacă palpăm zona respectivă, putem simți mici fragmente de oase care se mișcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apăsăm pe locul respectiv.

Foarte important!

Victima nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.

Orice accentuare a durerii indică agravarea situației și necesită controlarea poziției membrelor, a bandajelor și nodurilor și a circulației sângelui la extremități. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi făcute peste atelă și nu pe zona descoperită, deoarece pot provocă compresiuni dureroase pe piele.

Cel puțin două persoane trebuie să conlucreze la realizarea imobilizării. Una ridică membrul fracturat cu o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână sprijină locul fracturii, iar cealaltă persoană aplică atelele și trage fașa.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!