Turbulenţe pe piaţa imobiliară din UK

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 21 aprilie 2016

uk-londra-imobiliare-investitii

Preţul mediu al unei locuinţe în UK a crescut în ultimul an cu aproape 6%, depăşind bariera de £200.000. La Londra, creşterea preţurilor din ultimul an la locuinţe a fost şi mai accentuată, de aproximativ 10%. Dar, de la 1 aprilie 2016 s-a mărit taxa de timbru pentru investitori, astfel că până în februarie piaţa a fost foarte activă, însă din martie interesul cumpărătorilor pentru locuinţe a început să scadă. Rămâne de văzut care vor fi efectele în perioada următoare.

 

Cursa imobiliară, înainte de mărirea taxei de timbru

În ultimele luni cumpărătorii s-au grăbit să finalizeze tranzacţiile imobiliare pentru a evita majorarea taxei de timbru de luna aceasta. Pe o piaţă atât de activă, era de aşteptat ca şi în aceste ultime 12 luni indicele naţional al preţurilor locuinţelor elaborat de Nationwide să constate o creştere, de această dată cu 5,7% mai mare în luna februarie a acestui an faţă de aceeaşi lună din 2015.

Costul mediu al unei case din UK a trecut prima oară de £200.000, atingând nivelul de £200.251, faţă de £196.930 cu un an în urmă.

Economistul-şef al Nationwide, Robert Gardner, a atribuit creşterea pe seama faptului că achiziţiile au fost devansate de cumpărători pentru a evita mărirea taxei de timbru cu 3% pe a doua locuinţă.

Măsură îi afectează doar pe investitorii în imobiliare care achiziţionează cel puţin a doua locuinţă, de regulă pentru a o închiria. Astfel, pe o locuinţă care costă £250.000 se plătea până acum 1%, adică £2.500, însă acum se plăteşte 4%, adică £10.000. Pe o locuinţă de £400.000 se plăteşte acum 5,5%, adică £22.000.

Experţii spun că, deşi scumpirile pot încetini pentru un timp, reducerea şomajului, creşterea salariilor, creditele ieftine şi oferta redusă vor duce în continuare preţurile în sus.

 

trimiteri-sus-4

Unde e mai ieftin să cumperi decât să închiriezi o locuinţă?

Re-mortgage… beneficii din viitor

ATENȚIE: ȚEAPĂ LA MORTGAGE! Nu pierde, sec şi iremediabil, zecile de mii de lire!

Birmingham, a doua casă pentru sute de români

trimiteri-jos-4

 

Dificultăţi pe piaţă, după mărirea taxei de timbru

Dacă până în februarie cumpărătorii s-au grăbit să finalizeze tranzacţiile, în martie numărul lor s-a redus cu mai bine de un sfert şi există o teamă că în anumite zone preţul locuinţelor ar putea să intre în regres.

Mărirea taxei de timbru a fost introdusă pentru ca investitorii să poată obţină un profit pe proprietăţile de tip buy-to-let cu mai mare dificultate şi după mai mult timp. Iar, în aprilie 2017 sunt promise noi măsuri care vor afecta şi mai puternic profiturile investitorilor.

Referendumul UE şi schimbările ratei de timbru au contribuit la crearea unui „climat al nesiguranţei”, care poate conduce la micşorarea preţurilor pe piaţă.

Sam Mitchell, un reprezentant al Rightmove, a spus pentru Daily Express:

—————————————

„Micşorarea interesului investitorilor pare să prezică o încetinire pe piaţa de tipul buy-to-let, dar ce nu este clar este dacă o astfel de fază va fi doar o chestiune pe termen scurt. Este posibil ca unii investitori să stea în expectativă ca să vadă cum se aşează lucrurile după implementarea măsurii de mărire a taxei de timbru înainte de a face o revizuire a modului de operare şi a continua să investească.”

—————————————

În Londra, dealtfel, interesul mai scăzut al investitorilor are deja urmări asupra preţurilor locuinţelor. În zonele exclusiviste ale Londrei preţurile au scăzut cu mai bine de 10% în ultimul an, iar unii critici au mers atât de departe încât să spună că preţurilor apartamentelor din blocurile noi li s-ar putea aplica o corecţie chiar şi de 20%.

La Londra, unde preţurile locuinţelor au cunoscut cea mai mare creştere în ultimii ani, ar putea apărea cele mai dramatice scăderi de preţuri, atmosfera de nesiguranţă fiind întreţinută de referendumul UE, de alegerile pentru primăria generală din capitala britanică şi de devalorizarea monedei britanice din ultimele săptămâni.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!