Turcia doboară un avion rusesc. Ce spune Putin?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 noiembrie 2015

Vladimir Putin33Un avion rusesc de război a fost doborât, marți, de către forțele turce, la granița dintre Siria și Turcia, adâncind astfel una dintre cele mai complicate crize geopolitice din lume. În timp ce Vladimir Putin acuză Turcia că sprijină teroriștii, NATO și-a exprimat solidaritatea Alianței cu Turcia.

Turcia a doborât un avion rus în apropiere de granița turco-siriană. Turcii spun că au doborât aparatul de zbor, după ce piloții au ignorat avertismentele și au încălcat în repetate rânduri spațiul aerian al Turciei. Moscova, însă, insistă că avionul a rămas în spațiul aerian sirian.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că avionul a fost doborât la patru kilometri de granița cu Turcia, în timpul unei operațiuni împotriva Statului Islamic, în Siria. Putin a acuzat Turcia că sprijină teroriștii, făcând comerț cu petrol cu ei, și că incidentul militar este o „înjunghiere pe la spate” din partea Turciei, pe care a numit-o „partenerul teroriștilor”. Mai mult, liderul de la Kremlin este de părere că doborârea avionului rusesc de către forțele armate din Turcia reprezintă „o crimă” comisă de „complici ai teroriștilor”, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri și că vor exista repercusiuni grave.

„Militarii noștri luptă eroic cu teroarea, fără să le pese de viața lor. Dar pierderea de astăzi reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriștilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru”, a avertizat Putin, referindu-se la atitudinea Turciei, citat de CNN.

Potrivit sursei citate, incidentul de marți dimineața ar putea influența și modul în care statele lumii se raportează la criza siriană și la războiul dus împotriva teroriștilor de la ISIL. Moscova și Ankara sunt, în esență, pe părți opuse în conflict, cu Rusia care-l susține pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, și Turcia, care susține rebelii care i se opun lui Assad. „După valul sângeros de atentate de la Paris, a existat o urmă de speranță că Rusia și Occidentul ar putea găsi o cale pentru a colabora în războiul dus împotriva Statului Islamic”, mai spune CNN.

NATO, solidară cu Ankara

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat, marți seară, solidaritatea Alianței cu Turcia, după ce această țară a doborât un avion al Rusiei care a pătruns în spațiul său aerian și nu a răspuns somațiilor de a se întoarce dincolo de graniță. Într-o conferință de presă ținută după întâlnirea de urgență solicitată de Ankara, Stoltenberg a afirmat că „inamicul trebuie să fie Statul Islamic, trebuie să ne axăm pe înfrângerea acestei organizații”. Secretarul general NATO a făcut apel la calm de ambele părți și a solicitat Ankarăi și Moscovei să se angajeze într-un dialog pentru a evita asemenea incidente pe viitor, scriu cei de la Ziare.com. „Cerem să se revină la calm, este o situație foarte dificilă, toți încercăm să contribuim la de-escaladarea situației și de aceea încurajăm contacte în viitor între Ankara și Moscova. Trebuie să continuăm să lucrăm pentru întărirea mecanismelor de evitare a incidentelor viitoare similare.”

Stoltenberg a spus că și-a exprimat și el, în trecut, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei din apropierea graniței Turciei și a afirmat că, pe baza informațiilor Aliaților, varianta prezentată de Turcia este cea corectă – în condițiile în care Rusia susține că avionul său nu se afla în spațiul aerian turc, ci dincolo de graniță, în Siria.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!