Turcia, gardianul UE?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 martie 2016

Liderii Uniunii Europene (UE) au ajuns aproape de un acord cu Turcia în ceea ce privește criza imigranților, în cadrul summit-ului de la Bruxelles, însă Ankara și-a dublat pretențiile financiare.

Potrivit presei internaționale, premierul de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a luat UE prin surprindere când a prezentat un angajament serios de a opri imigrația ilegală, dând semne că își asumă poziția de apărător al granițelor blocului comunitar. Propunerea, care e posibil să fie aprobată la Consiliul European din 17-18 martie, vine și cu un avantaj uriaș pentru Turcia, care a cerut dublarea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, de la 3 la 6 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

„Înțelegerea (…) presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toți migranții ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în țările de origine acei migranți care nu provin din Siria și de a accepta ca migranți azilanți doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei. Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia și care ar urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranți legal din Turcia spre Uniunea Europeană”, a declarat premierul român Dacian Cioloș. Potrivit acestuia, obiectivul acestui mecanism este de a întrerupe sau de a descuraja migrația ilegală din Turcia înspre UE.

Premierul de la Ankara a dat asigurări că fiecare ban primit de la UE va fi cheltuit pentru a gestiona criza imigranților. „Nici măcar un euro nu va fi dat cetățenilor turci”, a spus Davutoglu.

Liderii UE încă nu au aprobat dublarea ajutorului financiar cerut de Turcia, însă au dat semnale că vor da mai mult de trei miliarde de euro, fără a se avânta momentan să vehiculeze o cifră exactă. Pe de altă parte, au sprijinit ideea ca procesul de aderare la UE al Turciei să fie accelerat și să elimine vizele pentru cetățenii turci până la vară.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!