Turismul la români: early booking, last minute, turism tematic

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi, Timp liber pe data 1 mai 2016

turism tematic_degustare vinuri

Bugetul dedicat vacanței este, în foarte multe cazuri, o variabilă extrem de importantă. De aceea, orice modalitate care te ajută să economisești, să prinzi un deal mai bun legat de prețul transportului sau cel al cazării, este de avut în vedere. Cele două mari variante de pus în balanță sunt early booking-ul sau ofertele de tip last minute. Care din ele e opțiunea cea mai bună?

 

Ofertele last minute

Ofertele last minute sunt acele oferte cu preț redus, disponibile, de regulă, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de plecare.

Acest tip de ofertă nu îți oferă prea multe decizii, fiind configurată în funcție de locurile rămase neocupate. Pe de altă parte, pot fi ofertele perfecte atunci când vrei să mergi într-un concediu în scurt timp, ești flexibil în ceea ce privește datele de călătorie însă nu ești decis în legătură cu destinația. Fiecare turist are propriul stil în planificarea vacanței – pentru cei care pun pe primul loc spontaneitatea, și nu obișnuiesc sau nu au timp să își planifice din timp călătoriile, ofertele de tip last minute sunt perfecte. Însă aceste oferte sunt creionate de gradul de ocupare și aproape imposibil de prevăzut.

 

Early booking

Rezervările anticipate, făcute cu luni înainte de data efectivă a plecării, pot avea reduceri substanțiale aplicate tarifelor standard. Cu cât rezervi mai din timp, cu atât mai ieftin! Majoritatea hotelurilor pun la dispoziția turiștilor tarife cu reduceri early booking, cu termene precise de plată, unele solicită plata integrală până la expirarea termenelor, iar altele, un procent din tarif. Astfel, cele mai mari reduceri au termene de rezervare în lunile de iarnă și se prelungesc până în aprilie sau mai.

Marele avantaj al ofertelor early booking este faptul că tu ești cel care ia toate deciziile legate de vacanță – data plecării, destinația, hotelul. Acest tip de ofertă este preferată de cei care vor să își planifice minuțios vacanța, inclusiv activitățile și excursiile dorite la destinație.

E important să știi că orice modificare a unei oferte early booking atrage recalcularea tarifului. Dezavantajul unei asemenea oferte este că ea este condiționată de plata în avans al unui anumit procent din suma vacanței. Pentru a te asigura că nu pierzi bugetul, dacă apare o situație neprevăzută care nu îți mai permite să pleci, agenția de turism cu care lucrezi îți poate facilita o asigurare storno.

 

Cum găsești oferta care ți se potrivește?

Cel mai important e să te decizi cum vrei să structurezi vacanța, să aloci bugetul și să îți dai seama ce te încântă mai mult – să îți planifici până în cel mai mic detaliu vacanța sau să te bucuri de un concediu spontan. E bine să lucrezi cu o agenție care să îți ofere și consiliere turistică – un agent de turism ar trebui să te ajute în mod real, cu sfaturi despre alegerea destinațiilor și cu recomandări legate de hoteluri.

 

Turismul tematic, ultima modă la români

Când vine vorba de vacanță și relaxare românii tind să aleagă tot ce este nou, și asta deoarece în ultimii ani, tot mai mulți români au posibilitatea de a petrece o vacanță în afara țării. Ultima modă este însă turismul tematic, spre care românii se îndreaptă tot mai mult în ultima vreme.

Mai mult decât atât, românii se îndreaptă în special către ofertele de vacanță personalizate, care să le ofere tot confortul de care au nevoie.

În urma unui sondaj s-a descoperit că percepția despre vacanță a românilor înseamnă mai mult decât rezervarea unui bilet de avion, cameră de hotel, mașină închiriată, bilete la anumite obiective turistice sau un tur ghidat.

Românii au devenit din ce în ce mai pretențioși. Aceștia nu își mai doresc să cumpere o simplă vacanță, ci doresc să cumpere experiențe unice, conforme cu interesele lor.

Turismul tematic are un rol educațional și cultural, dar în același timp reprezintă un mijloc inedit de petrecere a timpului liber, mulți dintre turiștii români preferând să practice activități din zona lor de interes, hobby-uri și chiar noi experiențe. Mulți turiști aleg, în ultima perioadă, pachete de vacanță pe yacht, tururi gastronomice de tipul food&wine, participare la diferite evenimente (show-uri, concerte, petreceri, evenimente sportive), practicarea sporturilor de care nu dispun acasă – cum ar fi canyoning, kayaking, kiteboarding, yachting, escalade, offroad etc, tururi istorice sau pe segmentul artă și arhitectură, tururi pentru bicicliști, motocicliști etc.

Printre altele, turiștii români au început să aleagă Parisul sau Budapesta, nu doar pentru obiectivele turistice clasice, dar mai ales pentru gastronomie sau vin, cu tururi și degustări la cele mai renumite domenii și crame din lume, cum ar fi cele din regiunea Champagne sau Tokaj. De asemenea, foarte populare printre turiștii români au devenit vacanțele și petrecerile pe yacht, în zone precum: Grecia, Italia, Malta, Croația sau destinații exotice precum Thailanda.

Standardele românilor în materie de turism au crescut în ultima perioadă, aceștia dorind informații cât mai detaliate, încă de la început, cu privire la reputația locației de cazare, cerându-ne o listă de review-uri, informații despre traseu și durata lui, despre activitățile conforme cu interesele lor declarate, sugestii de restaurante, un meniu în funcție de preferințe, lista cu obiective turistice de vizitat și chiar rezervarea de bilete pentru acele obiective. S-a creat o adevărată cultură a turismului printre români și turismul tematic este la mare căutare începând cu 2016.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!