Turismul medical, la ordinea zilei

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume, UK la bani mărunţi pe data 9 iunie 2016

servicii-medicale-romania

Turismul medical este o realitate. Are loc în toate direcţiile, însă, în ceea ce-i priveşte pe români, după ce se stabilesc în străinătate şi dau de un sistem pe care nu-l înţeleg sau care nu pare a-i ajuta, simt că nu au altă alternativă decât să apeleze din nou la sistemul sanitar românesc, de stat sau privat, unde „dai un ban, dar stai în faţă”.

Agenţia de marketing online Today’s a analizat comportamentul utilizatorilor români pe internet pe domeniul serviciilor medicale despre care se informează oamenii, scrie Adevărul. Din 2011, arată Today’s, este evidentă creşterea de la an la an a căutărilor legate de diverse probleme medicale, iar oamenii se încred din ce în ce mai mult în răspunsurile găsite online, ceea ce arată un potenţial mare de publicitate online pentru clinicile private din România.

Mai mult, sunt străini sau români plecaţi în străinătate interesaţi de ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept „turism medical“. Mulţi dintre conaţionali aleg să se întoarcă în concedii, în special în luna august, pentru diverse tratamente medicale, datorită preţurilor mult mai mici. Tariful pentru un implant dentar este în medie de trei ori mai mic în România decât în Marea Britanie.

Analiza efectuată de Today’s în privinţa comportamentului în spaţiul virtual arată că românii care trăiesc în UK, Spania sau Italia caută pe internet cuvinte precum „implant dentar“, „aparat dentar“, „clinica stomatologica Bucuresti“. De asemenea, o tendinţă interesantă a observat agenţia şi pentru costurile de publicitate pentru afişarea unor astfel de reclame pe Google. Acesta este de trei-patru ori mai mare comparativ cu alte industrii. În acest context, un domeniu care prezintă interes similar este avocatura, analiza arătând că românii plecaţi în afară preferă serviciile din ţară, căutând soluţii pentru divorţ, partaj sau moşteniri.

 

Străini interesaţi de serviciile est-europenilor

Conceptul de turism medical nu este străin nici occidentalilor, care aleg uneori să meargă în alte ţări pentru diverse proceduri medicale, căutând detalii despre costurile pentru anumite servicii de acest tip din Europa de Est, precum operaţiile estetice sau problemele stomatologice. Clinicile private din această regiune ofere condiţii la fel de bune, dar la preţuri mult mai mici decât cele din Occident.

În UK, arată studiul Today’s, costurile pentru chirurgia bariatrică (operaţii pentru obezitate, micşorarea stomacului şi altele) încep de la 10.000 de euro, pe când în România aceste proceduri pot fi de două ori mai ieftine. În general, căutările efectuate de străini pe Google arată un interes de comparare a preţurilor din Marea Britanie, Franţa sau Germania cu cele din Polonia, Cehia, Ungaria sau România.

În final, merită menţionat că în Marea Britanie cele mai dese căutări pe Google sunt despre „cosmetic surgery abroad“ (chirurgie cosmetică în alte ţări), „plastic surgery abroad“ (chirurgie plastică în alte ţări), „cheap cosmetic surgery abroad“ (chirurgie cosmetică ieftină în alte ţări), „eye surgery abroad“ (chirurgie oculară în alte ţări), „breast implant abroad“ (implant mamar în alte ţări) şi „weight loss surgery abroad“ (operaţii de reducere a greutăţii în alte ţări).

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!